Septyniolikmetė mirė nuo insulto, sukelto „bučinių ligos“, kurią tėvai palaikė tiesiog peršalimu

Septyniolikmetė paauglė mirė nuo mononukleozės, dar žinomos, kaip „bučinių liga“.

Septyniolikmetė paauglė mirė nuo mononukleozės, dar žinomos, kaip „bučinių liga“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Septyniolikmetė paauglė mirė nuo mononukleozės, dar žinomos, kaip „bučinių liga“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2019, 7:57 PM

Ariana Rae Delfs iš Fernandina Bičo Floridoje, JAV, prieš tris savaites pradėjo jausti gerklės perštėjimą ir kone nepraeinantį galvos skausmą, bet jos tėvai manė, kad dukrai tik peršalimas ar gripas.

Tėvai nuvežė dukrą pas gydytoją, kuris atliko kelis tyrimus, įskaitant mononukleozės, bet niekaip negalėjo suprasti, kas merginai negerai, pranešė WJAX portalas.

Po to, kai Arianai prasidėjo nenumaldomas vėmimas, ji buvo skubiai nuvežta į ligoninę, kur patyrė insultą, prieš tai pasiskundusi, kad nejaučia kojų.

Mergina skubiai perkelta į kitą ligoninę, kur jai pagaliau buvo diagnozuotas Epsteino-Barr virusas, sukeliantis mononukleozę. Tačiau buvo per vėlu. Mononukleozės sukeltas insultas Arianos smegenyse paliko negrįžtamus pokyčius ir po trijų dienų ji numirė.

Ariana buvo viena iš trijų vaikų šeimoje ir Ferdinanda Bičo vidurinės mokyklos abiturientė. Šeima merginą apibūdino kaip savamokslę muzikantę.

Merginos tėvas Markas Delfsas WJAX portalui pasakojo, kad kai duktė susirgo, jis per daug nesijaudino dėl to. Neramino tik nepraeinantis galvos skausmas.

Merginą gydytojas ištyrė dėl kelių skirtingų virusų, įskaitant mononukleozę, bet nė vieno neaptiko.

Paskutinę savo gyvenimo savaitę vieną vakarą mergina pradėjo be perstojo vemti. Tėvai dėl to labai sunerimo, todėl ankstyvą kitos dienos rytą nuvežė dukterį į ligoninę. Bet merginos būklė tik blogėjo.

Ligoninėje Ariana pabandė atsistoti ir nueiti į tualetą, bet pasiskundė tėvams nejaučianti kojų.

„Jai atrodė, kad kojos jos nebeklausė“, – prisiminė tėtis.

Medikai manė, kad ji patyrė insultą ir nuskraidino į už maždaug 56 km esančią Džeksonvilio ligoninę.

„Kartais jos žodžiai pasidarydavo labai neaiškūs, – pasakojo M.Delfsas. – Ji nesuprantamai kalbėjo ir žala jau pasiekė tokį lygį, apie kurį net nežinojome“.

Džeksonsvilio ligoninėje Arianai buvo nustatytas Epsteino-Barr virusas, sukėlęs mononukleozę. Šis virusas persiduoda seilėmis. Tai reiškia, kad užsikrėsti juo galima bučiuojantis su kitu užkrėstuoju.

Tačiau taip pat juo galima užsikrėsti dalinantis maistu ir gėrimais su užsikrėtusiais mononukleoze, arba per čiaudint ar kosėjant pasklidusius seilių lašelius.

Paprastai simptomai pasireiškia per keturias-šešias savaites nuo užkrėtimo. Tai gali būti gerklės perštėjimas, karščiavimas, nuovargis, ištinusios tonzilės ir galvos skausmas. Tiesa, šis virusas labai retai būna mirtinas.

Medikai Delfsų šeimai teigė, kad Arianai negrįžtamus smegenų pokyčius sukėlė insultas.

„Jos smegenys taip ištino, kad nebegalėjo funkcionuoti ir joms buvo padaryta žala. Mums teko priimti sprendimą, kada leisti jai išeiti“, – sakė merginos tėvas WJAX portalui.

Vyras vylėsi, kad jo dukters istorija paskatins tėvus būti ypač dėmesingais savo vaikų sveikatai, vos tik pasireikš ligos simptomai.

„Mūsų atveju to nepakako, bet gal tai padės išgelbėti kieno nors kito gyvybę“, – vylėsi tėtis.

Parengta pagal „MailOnline“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.