Vilnietis mitybos specialistas, masažuotojas ir treneris Natas Akmanavičius pastebėjo, kad dalis žmonių netoleruoja sojų produktų, kurie ant mūsų stalo, pasirodo, atsiduria kur kas dažniau, negu manome.
Pasak mitybos specialisto, sojos baltymų galima rasti ne tik veganiškuose patiekaluose, bet ir žuvies maltinukuose, mėsainiuose, picoje, duonoje bei kituose kepiniuose.
Įdomu tai, kad dažniausiai sergantys celiakija arba alergiški pieno produktams, netoleruoja ir sojų produktų, kuriuos suvalgius gali pasireikšti viduriavimas, pilvo skausmai, egzema, dilgėlinė, astma ir net alerginė šoko būsena.
Alergiją sojų produktams sukelia vienas ar keli sojų pupelėse esantys baltymai. Pasak N.Akmanavičiaus, tokia alergija dažniau pasireiškia vaikams, negu suaugusiems.
Nepaisant to, kad gali tapti alergenu, sojos yra ir labai vertingas maisto produktas.
„Sojų pupelės yra ankštinės daržovės. Iš jų galima gauti baltymų, krakmolo, mažai cukraus bei sočiųjų riebalų. Tai didelės maistinės vertės produktas“, – įvertino N.Akmanavičius.
Visgi, jeigu produktų, kuriuose yra sojų baltymų, jūsų organizmas netoleruoja, derėtų jų atsisakyti. Atskirti, kuriuose produktuose sojų baltymų yra, tikrai nesunku. Anot specialisto, dažniausiai jie būna specialiai paženklinti.
O tam, kad net ir atsisakius sojų baltymų mūsų organizmas nepritrūktų vertingų medžiagų, N.Akmanavičius rekomendavo juos pakeisti ne mažiau maistingais produktais, tokiais kaip kiaušiniai, mėsa, vaisiai, riešutai, aliejus ar daržovės.
„Visiems, pastebėjusiems organizmo reakciją į sojų produktus, svarbiausia nepulti į paniką – tereikia tinkamai sureguliuoti mitybą“, – nuramino mitybos specialistas.