Nagų pokyčiai išduoda rimtas ligas: suskubkite pasitikrinti

Lūžinėjantys, gruoblėti nagai, baltos dėmės ar tamsūs dryžiai ant nago plokštelės - tokie pakitimai neretai kelia nerimą. Ir kartais visai ne be reikalo.

 Nagų pakitimai gali byloti apie įvairias ligas.<br> 123rf nuotr
 Nagų pakitimai gali byloti apie įvairias ligas.<br> 123rf nuotr
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-09 13:37

Kokias ligas ar negalavimus gali išduoti įvairūs nagų pokyčiai? 

Nagai tampa trapūs, lūžinėja, atsisluoksniuoja ir tampa grublėti ne vien dėl vitaminų, geležies trūkumo ar ilgai vartojant tam tikrus vaistus, bet ir netinkamai atliekant manikiūrą ar pedikiūrą. Netinkamai šalinant seną laką gali būti pernelyg išploninta nago plokštelė. 

Nagus žaloja ir mechaniniai, ir cheminiai veiksniai. Nagų trapumą dažnai skatina skalbimo ir valymo priemonės, todėl ilgainiui vystosi volelio uždegimai.

Jei matyti baltos dėmės, neskaidri nago plokštelė ar dryžiai jos paviršiuje, nago patamsėjimas, sustorėjimas, jis lengvai atplėšiamas nuo guolio, galima įtarti grybelinę infekciją.

Dažnai nagų plokštelės pagelsta naudojant ryškiai raudonos ar tamsios spalvos nagų laką.

Tiesa, nagai gali pagelsti ir tuomet, jei žmogaus padai ir delnai linkę labiau prakaituoti ar jis serga žvyneline. Todėl būtina kreiptis į gydytoją.

Nagų plokštelės pasikeitimus, sukelia traumos, nagų kramtymas, lėtinis dermatitas, žvynelinė, plokščioji kerpligė, periferinių kraujagyslių ligos.

Nagų formos ir paviršiaus pokyčiai gali išduoti net kai kurias onkologines ligas. Pavyzdžiui, sergant plaučių vėžiu nago plokštelės išsigaubia.

Nagų grybelis yra dažniausia nagų liga pasaulyje. Netinkama higiena, mikrotraumos, rūkymas, dažnas antibiotikų ir kortikosteroidinių vaistų vartojimas, cukrinis diabetas ir kitos ligos, ypač vyresniame amžiuje, – puikios sąlygos grybeliui plisti.

Parengta pagal webmd.com.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.