Šiandien apie 13 proc. žmonių yra jautrūs gliutenui. Suvalgius jo turinčių produktų (t. y. rugių, kviečių ir javų), dažnai pradeda pūsti pilvą. Nepaisant to, nustatyta, kad tik 1 proc. populiacijos serga celiakija – viso organizmo autoimunine liga, kuri pasireiškia prastu virškinimu ir viduriavimu suvalgius gliuteno turinčio maisto.
Į tai reaguojant buvo pradėta gana intensyvi šio baltymo neturinčių produktų gamyba. Jos dėka net ir stiprias reakcijas patiriantys asmenys gali valgyti miltinius patiekalus.
Mokslininkų nuomonės išsiskiria
Gliuteno netoleravimas mokslininkų vis dar labai prieštaringai vertinamas. Kai kurie jų kaltina kaltina šiuose patiekaluose esantį angliavandenį fruktaną.
Tyrimo metu, 59 žmonės, nesergantys celiakija ir nevalgantys produktų su glitimu, valgė specialius javainių batonėlius. Vieno jų sudėtyje buvo gliuteno, kito – fruktano, o dar kito – nei vieno iš jų.
Dalyviai buvo išskirstyti į tris grupes ir batonėlius valgė visą savaitę. Po jos buvo padaryta pertrauka išbandant kito tipo batonėlius. Viso tyrimo metu jie nežinojo produkto sudėties tam.
Pasirodo, kad batonėliai turintys fruktano sukėlė 15 proc. didesnį pilvo pūtimą bei 13 proc. daugiau kitų virškinamojo trakto problemų nei tas, kurio sudėtyje nebuvo nei vieno iš šių elementų. Įdomu tai, kad gliuteno turintis javainių batonėlis beveik nesiskyrė nuo pastarojo.
Abu elementai randami grūdiniuose produktuose, tačiau gliutenas yra žinomesnis. Tai paaiškina, kodėl žmonės mano, jog alerginė reakcija pasireiškia būtent jam.
Visgi didesnę grėsmę kelia fruktanas, mat jį sunku įsisavinti, dėl to gali kauptis skysčiai žarnyne. Tai gali daryti įtaką pilvo pūtimui.
Tyrimas parodė, kad prasto virškinimo priežastis greičiausiai yra ne gliutenas, o fruktanas.
Taigi, jeigu vartojant grūdinius produktus yra jaučiamas sunkumo jausmas, gali būti, kad problema – visai ne glitimas. Laimė, simptomus palengvinti padeda didesnis fizinis krūvis bei mitybos derinimas.