Mažas fizinio aktyvumo krūvis, stresas, blogi mitybos įpročiai ir kiti veiksniai didina širdies smūgio riziką. Tai galima pakeisti, pakanka į savo mitybos racioną įtraukti tam tikrus maisto produktus ir gėrimus, kurie gelbsti apsaugant kraujagysles nuo trombų. Taip užkirsite kelią širdies ligų vystymuisi.
Tačiau prieš tai svarbu paminėti, kad be šių produktų vartojimo yra būtina gerti pakankamą kiekį skysčių. Geriausiai skysčių pusiausvyrą palaiko vanduo, o ne daug cukraus turinčios sultys ar arbatos, kavos. Todėl stenkitės per dieną išgerti bent apie 2-3 litrus gryno, negazuoto vandens.
1. Lašiša
Tai vienas širdžiai geriausių maisto produktų. Lašišoje gausu sveikųjų riebalų, kurie mažina cholesterolio bei trigliceridų kiekį ir malšina uždegimą. Taip pat ją galima pakeisti silke. Tačiau svarbu žinoti, kad silkė pakelia spaudimą, todėl kenčiantys nuo aukšto kraujospūdžio turėtų ją valgyti atsargiai.
2. Apelsinų sultys
Šviežiai spaustos apelsinų sultys yra praturtintos antioksidantais, stiprinančiais kraujagysles ir mažinančiais kraujo spaudimą. Specialistų teigimu, 2 stiklinės šių sulčių per dieną aprūpina organizmą reikiamu vitamino C kiekiu.
3. Kava
Tyrimai nustatė, kad 2-4 išgeriamų kavos puodelių per dieną sumažina širdies smūgio riziką 20 proc. Visgi negerkite tiek daug kavos, kad nepakenktumėte skrandžiui.
4. Riešutai
Riešutuose gausu omega-3 riebalų rūgščių ir kitų sveikųjų riebalų. Jie reikalingi reguliuojant cholesterolio lygį, apsaugo atmintį ir sąnarius.
5. Persimonas
Šie vaisiai turtingi skaidulomis ir steroliais, kurie mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.
6. Ciberžolė
Kurkuminas esantis ciberžolėje turi daug naudos sveikatai. Jis malšina uždegimą audiniuose ir apsaugo nuo perteklinio riebalų kaupimosi.
7. Žalioji arbata
Katechinas, žaliosios arbatos ingredientas, gerina medžiagų apykaitą ir mažina cholesterolio įsisavinimą. Todėl specialistai pataria, gerti 1-2 žaliosios arbatos puodelius kasdien.
8. Sūris
Mėgaukitės sūriu, bet nedideliais kiekiais, kad sumažintumėte cholesterolio kiekį ir kraujo spaudimą.
9. Arbūzas
Tai gaivus vaisius, kuris pagerina azoto oksido gamybą ir pagerina kraujagyslių funkcionavimą.
10. Pilno grūdo produktai
Šiuose maisto produktuose gausu skaidulų, reguliuojančių cholesterolio lygį ir apsaugo kraujagysles nuo jo kaupimosi.
11. Spanguolės
Tai tikriausiai daugiausiai kalio turintis šaltinis. Gerkite kasdien spanguolių sultis, kad sumažintumėte „blogojo“ cholesterolio kiekį ir padidintumėte „gerojo“. Dvi stiklinės sulčių per dieną gali sumažinti širdies smūgio riziką iki 40 proc.
12. Jūros dumbliai
Juose labai daug mineralų, vitaminų, baltymų, karotenoidų ir antioksidantų. Mėgaukitės jais dažniau, kad sureguliuotumėte kraujospūdį ir sumažintumėte cholesterolio lygį 5 proc.
13. Cinamonas
Cinamonas gali apsaugoti arterijas nuo užsikimšimo ir sumažinti „blogąjį“ cholesterolį.
14. Granatas
Granatuose yra fitocheminių medžiagų junginių, kurie mažina vėžinių ligų riziką, aprūpina organizmą azoto oksidu ir pagerina kraujo cirkuliaciją.
15. Špinatai
Juose esančios medžiagos folio rūgštis ir kalis gelbsti palaikant normalų kraujo spaudimą, stiprinant raumenis ir apsaugant nuo širdies smūgio.
16. Brokoliai
Pagrindinis brokoliuose esantis vitaminas K mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje.
17. Alyvuogių aliejus
Visada naudokite šalto spaudimo aliejų, kuriame daugiausiai sveikųjų riebalų. Šio tipo aliejus padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio lygį ir širdies smūgio riziką iki 41 proc.
18. Šparagai
Jie taip pat gali užkirsti kelią trombų susidarymui kraujagyslėse, malšinti uždegimą ir mažinti cholesterolio kiekį.
19. Mėlynės
Mėlynių sultyse gausu kalio mineralo, jos didina „gerojo“ cholesterolio kiekį ir mažina „blogojo“. 2 stiklinės šių sulčių per dieną gali sumažinti širdies ligų riziką iki 40 proc.
20. Avokadas
Tai vienas iš sveikiausių vaisių, kuris praturtintas sveikaisiais riebalais, reguliuojančiais cholesterolio pusiausvyrą.