Be abejo, nemalonus skonis burnoje gali atsirasti ir dėl kitų priežasčių – rūkymo, prastos burnos higienos, sugedusių dantų arba kai kurių maisto produktų vartojimo. Kavos, juodosios arbatos gėrimas, česnako valgymas, didelio kiekio cukraus ar riebių patiekalų vartojimas – taip pat gali būti priežastis, dėl kurios pradedama jausti nemalonų skonį burnoje.
Rūgštumo pojūtis
Jei be jokios paaiškinamos priežasties jaučiate burnoje rūgštumą, tai gali būti priežastis sunerimti. Rūgštumas galėjo atsirasti dėl skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opų, taip pat gastroezofaginio refliukso – proceso, kurio metu rūgštus skrandžio turinys iš skrandžio pakyla į stemplę.
Opų atveju be minėto skonio jutimo beveik visuomet atsiranda stemplės deginimas ir dažnas riaugėjimas. Rūgštumas taip pat gali perspėti, jog jūsų skrandyje padidėjo rūgštingumas. Jį lydi deginimo pojūtis stemplėje, pykinimas, vėmimas, vidurių užkietėjimas ir rėmuo.
Jeigu ne tik jaučiate rūgštumą burnoje, bet ir pastebite, jog ant jūsų liežuvio susidarė apnašos – tai gali reikšti prasidėjusią grybelinę infekciją. Ji neretai atsiranda po gydymo antibiotikais, dėl cukraligės arba nusilpus imuninei sistemai.
Jeigu jums padidėjo rūgštingumas, pirmiausia patariama keisti mitybą. Vertėtų vengti riebių patiekalų, rinktis lengvai virškinamus produktus. Taip pat negalima persivalgyti, verčiau valgyti mažesnėmis porcijomis dažniau. Galima taip pat įsigyti vaistų, kurie mažina rūgštingumą.
Grybelinės infekcijos gydomos tik medikamentais, todėl dėl tinkamiausio jų parinkimo vertėtų kreiptis į gydytoją.
Rūgščiai sūrus skonis
Toks pojūtis gali perspėti apie lėtinį arba ūminį inkstų nepakankamumą. Kai inkstai veikia netinkamai, organizmas nesugeba pašalinti toksinų iš organizmo. Jeigu inkstų nepakankamumas stiprus, kinta ir burnos kvapas. Jis gali skleisti šlapimo kvapą.
Be šių simptomų atsiradęs silpnumas, svorio kritimas, apetito praradimas, pykinimas bei vėmimas perspėja, kad išsivystė lėtinis inkstų nepakankamumas ir organizmas gali būti pažeistas negrįžtamai. Be kita ko, žmogus tampa mieguistas, atsiranda galvos, raumenų skausmai.
Geriausiai nustatyti inkstų nepakankamumą gali tik gydytojas. Būtina atlikti kraujo, šlapimo tyrimus, ištirti inkstus. Kai kuriais atvejais tenka netgi atlikti biopsiją.
Metalo skonis burnoje
Šis kiek neįprastas skonis gali atsirasti dėl kelių priežasčių. Viena tokių – burnos kandidozė. Metalo skonį galime jausti ir dėl per didelio kalio kiekio organizme, apsinuodijimu chromu, vitamino D pertekliaus. Metalo skonis burnoje neretai atsiranda nėštumo metu, dėl tam tikrų vaistų vartojimo.
Kita vertus, keistą skonį galime jausti ir dėl rimtų ligų. Pirmiausia – sarkoidozės. Tai sisteminė nežinomos kilmės granulominė liga, pažeidžianti daugelį organų, dažniausiai plaučius. Sarkoidozę diagnozuoti sudėtinga. Ja sergantys pacientai įprastai atrodo visiškai sveiki. Aptikti ligą galima atlikus plaučių rentgeną, reguliariai matuojant kūno temperatūrą, ištyrus kalcio kiekį kraujyje.
Pelėsinio sūrio skonis
Toks skonis perspėja apie latakų arba tonzilių uždegimą. Sūrio skonis atsiranda tuomet, kai kvėpavimo takuose esančiuose gleivėse dauginasi bakterijos. Jei žmogus pastebėjo bent menkiausius simptomus, patariama iš karto kreiptis į gydytoją. Uždegimai gydomi medikamentinių būdu. Tačiau jei liga „užleidžiama“, gali prireikti ir chirurginės intervencijos.
Kartumas
Jis gali atsirasti dėl netinkamos mitybos. Kitais atvejais gali perspėti apie tulžies akmenligę. Tuomet galite jausti skausmą viršutinėje pilvo dalyje, drebulį, atsiranda karščiavimas, pykinimas, apetito trūkumas, vėmimas. Pajutę kartumą burnoje taip pat turėtumėte nedelsiant kreiptis į gydytoją. Jis atlikęs ultragarsinį ir gastroskopijos tyrimą paskirs tinkamą gydymą.
Be to, didelė tikimybė, kad jums teks keisti mitybos įpročius – atsisakyti kavos, aštrių, riebių, marinuotų ir keptų patiekalų.
Parengė Ana Daukševič