Migrenai – modernūs vaistai ir gydymo naujovės

2015 m. balandžio 1 d. 13:28
lrytas.lt
Žmonės, dažnai susiduriantys su galvos skausmais, kartais klaidingai galvoja, kad tik vaistai išspręs visas problemas. Pasirodo, daugelis dažnus galvos skausmus patiriančių ligonių net nežino apie modernius vaistus ir perka įprastus vaistus nuo skausmo, kurie nėra efektyvūs. Ką jau kalbėti apie gretutinius gydymo metodus, kai gydymas vien vaistais tiesiog negelbsti. Todėl specialistai įsitikinę, galvos skausmų gydymui svarbiausia – tiksli diagnozė ir kompleksinė gydytojų pagalba.
Daugiau nuotraukų (1)
Tik trečdalis žino
Privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Galvos skausmo centro gydytoja neurologė dr. Kristina Ryliškienė pasakojo, kad dalis modernaus gydymo nėra išnaudojama. Tą atskleidė ir su kolegomis atliktas tyrimas.
„Kardiolitoje" tyrėme apie tris šimtus migrena sergančių ligonių, suskaičiavome, kad tik apie trisdešimt procentų pacientų, kurie atvyko dėl migrenos gydymo koregavimo, vartojo modernius vaistus – triptanus. Priežasčių tam yra įvairių. Pavyzdžiui, dalis ligonių nežino, kad turi migreną ir dėl to nevartoja tinkamų vaistų. Dalis jų tiesiog prisibijo. Be to, migrenos priepuoliui gydyti sukurti triptanų klasės vaistai ar botulino toksinas yra brangesni nei paprastieji vaistai nuo skausmo“, – galimas menkesnio modernių vaistų vartojimo priežastis vardijo specialistė.
Tinkamai parinktas ir efektyvus migrenos gydymas net tik labai pagerina paciento gyvenimo kokybę, užkerta kelią ligos priepuolių kartojimuisi, bet ir apsaugo nuo lėtinės migrenos. Tačiau bet kokiu atveju, besiskundžiantieji galvos skausmu pirmiausia turi kreiptis į gydytoją, kuris skirs tinkamą individualų gydymą.
Nauji gydymo metodai
Žinoma, mokslas ir medicina žengia pirmyn, tad ir migrenos gydymui esama tam tikrų naujovių. „Viena iš biologiškai aktyvių medžiagų, kuri yra svarbi migrenos priepuoliui yra su kalcitonino genu susijęs peptidas (CGRP). Ji lemia, kad skausmas yra pulsuojantis, skausmo metu atsiranda jautrumas garsams, šviesai, pykinimas. CGRP koncentracija kraujyje ir smegenų skystyje priepuolio metu yra labai didelė.
Šiuo metu tiriamas antikūnų, kurie susintezuoti prieš tą medžiagą ar jos receptorių, efektyvumas. Antikūnai lašinami į veną kartą per mėnesį ir taip yra blokuojamas CGRP veikimas. Tačiau toks gydymas įprastiniu taps galbūt tik ateityje“,– sako dr. K. Ryliškienė.
Anot specialistės, reikia pripažinti, kad daliai pacientų medikamentinis migrenos gydymas nėra efektyvus. Todėl naujų gydymo būdų ir metodų paieškos vyksta nuolat.
„Vienas iš šalyje taikomų ne medikamentinio gydymo būdų – periferinė neurostimuliacija. Naudojamas aparatas, kuris generuoja nedidelę elektros srovę ir veikia trišakio nervo galūnes, esančias kaktoje arba pakaušyje. Vadinamąją transkutaninę nervo stimuliaciją galima naudoti tiek priepuoliui nuraminti, tiek profilaktiniam gydymui. Tačiau toks gydymas taip pat tinka ne visiems ligoniams, ir tai – tik pagalbinė gydymo priemonė“, – aiškina gydytoja neurologė.
Kompleksinio gydymo svarba
Kasdienėje praktikoje specialistų migrenos gydimui taip pat stebima „biofeedback“ (grįžtamojo ryšio) metodo, akupunktūros, relaksacijos nauda. Gydytojui įvertinus kiekvieną individualų atvejį, neretai skiriamas ir depresijos bei nerimo gydymas.
„Neurologo vaidmuo – tiksliai nustatyti diagnozę ir paskirti gydymo planą. O jį įgyvendinti turi padėti ir psichologas, kadangi skausmus patiriantys ligoniai išgyvena nerimą, gali būti linkę į depresiją, ir kineziterapeutas, nes labai svarbus specifinis fizinis aktyvumas, ir kiti specialistai. Gydymas priklauso nuo konkretaus galvos skausmų atvejo. Tačiau klaidinga manyti, kad tik vaistais galima išgydyti įsisenėjusius galvos skausmus.
Migrenos išgydyti negalima, bet gydytojo ir paciento bendradarbiavimo tikslas – priepuolius palengvinti ir suretinti. Kaip ir daugumos lėtinių ligų gydyme, efektyviausia derinti gyvensenos korekciją ir medikamentinį gydymą“,– įsitikinusi privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Galvos skausmo centro gydytoja neurologė dr. K. Ryliškienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.