Kas gi tie multivitaminai?
„Nors daugelis vitaminų ir mineralų yra gaunami su maistu, mums ne visada gali pavykti suvalgyti tiek maisto produktų, kad jų būtų pasisavinta pakankamai. Mityba visada yra ir bus ypatingai svarbi, tuo tarpu multivitaminai gali padėti įtempesniais laikotarpiais, esant greitam gyvenimo tempui, kai ne visada randama laiko pasigaminti kokybišką maistą namuose“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.
Vaistininkė įvardija, kokių vitaminų yra mineralų yra gausiausia multivitaminuose: „Dažniausiai multivitaminų maisto papilduose galima rasti vitaminus A, C, D, E, K, B grupės vitaminus, taip pat svarbius mineralus, tokius kaip magnis, cinkas, geležis ir kalcis“, – sako vaistininkė E. Ramaškienė.
Kas išduoda apie multivitaminų trūkumą organizme?
„Kadangi multivitaminų maisto papildų sudėtį sudaro daug skirtingų vitaminų ir mineralų, apie jų trūkumą gali išduoti labai skirtingi simptomai. Pavyzdžiui, jeigu mums trūksta vitamino B12, magnio ar geležies, galime susidurti su nuovargiu ir silpnumu. Dažnos infekcinės ligos gali signalizuoti apie vitaminų C ir D bei cinko stoką. O jeigu skundžiatės išsausėjusia oda ir slenkančiais plaukais, jums gali trūkti vitaminų A, E arba biotino“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.
Ji priduria, kad mėšlungis gali būti magnio, kalio arba kalcio trūkumo simptomas, o suprastėjęs regėjimas kartais gali išduoti apie vitamino A trūkumą.
„Jeigu susidūrėte su kuriais nors iš šių simptomų, pirmiausia patariama pasidaryti kraujo tyrimus, kad įsivertintumėte, kokių vitaminų jums iš tiesų trūksta. Tuomet gydytojas jums patars, kokiais vitaminais ir mineralais reikėtų labiau praturtinti savo mitybą“, – pataria vaistininkė E. Ramaškienė.
Vaistininkė apibendrina, kad multivitaminuose esantys vitaminai ir mineralai, kada jų visų organizme yra pakankamas kiekis, gali padėti palaikyti energiją, stiprinti imuninę sistemą, pagerinti kaulų sveikatą, odos, plaukų ir nagų būklę, taip pat palaikyti gerą regėjimą.
Maisto produktai, kuriuose gausu vitaminų
„Jeigu norite pasisavinti multivitaminų su maisto produktais, svarbu palaikyti subalansuotą mitybą ir pasirūpinti maisto įvairove“, – sako vaistininkė E. Ramaškienė ir pataria, kokių daugiau maisto produktų reikėtų įtraukti į savo mitybą:
Vitaminas C – citrusiniai vaisiai, paprikos, braškės, brokoliai.
Vitaminas D – riebios žuvys (lašiša, skumbrė), kiaušinio tryniai, pieno produktai.
Vitaminas A – morkos, saldžiosios bulvės, špinatai, moliūgai.
B grupės vitaminai – mėsa, grūdai, ankštinės daržovės.
Geležis – raudona mėsa, špinatai, lęšiai, tofu sūris.
Kalcis – pieno produktai, migdolai, sėklos.