Norite išvengti demencijos? Išbraukite šį maistą iš savo valgiaraščio

2025 m. sausio 26 d. 10:58
Lrytas.lt
Tikėtina, šoninės ir dešrų mėgėjai laisvu pasirinkimu trumpina savo gyvenimą. Šiuos įtarimus sustiprina pastarųjų metų tyrimai, pasak kurių, perdirbta mėsa didina vėžio ir širdies ligų riziką.
Daugiau nuotraukų (6)
Bėda po vieną nevaikšto – mokslininkai įspėja ir dėl neigiamo poveikio smegenų sveikatai.
Perdirbtoje mėsoje kaip taisyklė yra priedų, pavyzdžiui, druskos, cukraus ir konservantų, kad gaminys ilgiau negestų.
Naujausi moksliniai tyrimai pateikia 5 svarias priežastis, kodėl verta atsisakyti perdirbtos mėsos.
1. Didesnė demencijos rizika
Harvardo T. H. Čano visuomenės sveikatos mokyklos profesorius Danielis Wangas nustatė, kad kasdien suvalgius vos 2 gabalėlius šoninės arba vieną dešrainį, gali pagreitėti smegenų senėjimas.
D. Wangas ir jo komanda į tyrimą įtraukė daugiau nei 130 tūkst. Amerikos sveikatos priežiūros darbuotojų duomenis, surinktus per maždaug 40 metų.
Analizė parodė, kad žmonės, kurie reguliariai valgo perdirbtą mėsą, dažniau serga demencija. Negana to, mėsos mėgėjai dažniau skundėsi atminties sutrikimai ir dėmesio sutelkimo problemomis.
Pasak tyrėjų, situacija reikšmingai pagerėtų, jei žmonės kasdienę mėsos porciją sumažintų bent ketvirtadaliu.
Beje, mokslininkai pastebėjo, kad reguliarių mėsos valgytojų smegenys sensta greičiau.
2. Mėsoje esantys nitratai gali padidinti vėžio riziką
Tikriausiai pastebėjote, kad mėsos gaminiai dažnai pasižymi ryškia ir sodria spalva, o jų skonis stipresnis nei natūralios ūkininkų produkcijos. Perdirbtos mėsos spalvą ir skonį pakeičia nitratai.
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, nitratai yra kancerogenas, nes žmogaus organizme iš jų gali susidaryti vėžį sukeliantys junginiai.
Nitratai ypač tampriai siejami su didesne konkrečių vėžio rūšių rizika – 2022 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad didesnis jų vartojimas gali padidinti rizika, kad žmogui išsivystys krūties arba prostatos vėžys.
3. Šoninė ir padidėjęs kraujospūdis
Natris suteikia mėsai skonį ir prailgina jos galiojimo terminą. Tačiau gausus druskos vartojimas susietas su padidėjusio kraujospūdžio liga – hipertenzija.
Mitybos rekomendacijose nurodoma, kad per dieną derėtų suvartoti mažiau nei 2300 miligramų (mg) natrio. 1 vidutinis gabalėlis šoninės turi daugiau nei pusę dienos normos – 1430 mg!
Sumažinus kraujospūdį iki normos ir vartojant mažiau natrio, galima išvengti gyvybei pavojingų būklių – miokardo infarkto ir insulto.
4. Konservantai susiję su 2 tipo diabetu
Kai kurių tyrimų duomenimis, nitratai ir kiti konservantai, esantys perdirbtoje mėsoje, gali padidinti 2 tipo diabeto riziką. Mokslininkų nuomone, taip yra, nes konservantai gali pažeisti kasą, kuri padeda reguliuoti gliukozės koncentraciją kraujyje.
Įprastai, kai kalba pasisuka apie diabeto prevenciją, pagrindiniai akcentai skiriami angliavandenių ir cukraus vartojimo sumažinimui. Tačiau naudinga būtų apriboti ir perdirbtos mėsos dalį savo racione.
5. Raudona mėsa ir širdies ligos
Perdirbta mėsa pasižymi dideliu sočiųjų riebalų ir cholesterolio kiekiu. Šie, kaip rodo tyrimai, susiję su didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Tiesa, mokslininkams sunku atrasti tikslius sąryšius, nes perdirbtoje mėsoje ir daug kitų sveikatai kenksmingų medžiagų. Galiausiai pasidaro sunku tiksliai nustatyti, kas iš tikrųjų atsakingas už žmogaus sveikatai iškrėstą šunystę. Nepaisant to, patariama riboti sočiųjų riebalų ir cholesterolio kiekį maiste, kad širdis būtų sveika.
Valgykite žuvį, pupeles ir riešutus
Neužtenka atsisakyti nesveiko maisto. Ilgaamžiškumui svarbu per mitybą gauti naudingų maistinių medžiagų.
Pavyzdžiui, Viduržemio jūros dieta daugelio medikų vadinama palankiausia sveikatai. Joje reikšmingą vietą užima pupelės ir riešutai.
Štai keletas patarimų, kaip maitintis sveikiau:
– Pabandykite kartais mėsą iškeisti į riešutus ir ankštines daržoves. Pasak D.Wango, demencijas riziką taip galima sumažinti net 20 proc.
– Pereikite prie jūrų gėrybių. Pasak tyrėjų, toks pokytis susijęs su 26 proc. mažesne demencijos rizika.
– Į savo racioną įtraukite daugiau uogų, lapinių žalumynų ir alyvuogių aliejaus. Juose gausu skaidulų, sveikųjų riebalų ir magnio, kurie padeda išlaikyti sveikas smegenis, žarnyną ir širdį.
Parengta pagal „Business Insider“ inf.
perdirbta mėsanitratainatris
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.