Tyrėjai išanalizavo daugiau kaip pusės milijono moterų mitybą 16 metų laikotarpyje ir nustatė, kad žaliosios lapinės daržovės, duona ir kiti produktai, kuriuose yra kalcio, gali sumažinti storosios žarnos vėžio riziką.
Autoriai taip pat surinko įrodymų, kad per didelis alkoholio ir perdirbtos mėsos vartojimas turi priešingą poveikį – didina tikimybę susirgti vėžiu.
Vėžio labdaros organizacijos pabrėžia, kad sveika ir subalansuota mityba, sveikatai palankus kūno svoris ir nerūkymas – geriausi būdai sumažinti storosios žarnos vėžio riziką.
Leidinyje „Nature Communications“ šią savaitę paskelbta tyrimų apžvalga nustatė, kad pieno produktai tikriausiai mažina storosios žarnos vėžio riziką.
Oksfordo universiteto ir Jungtinės Karalystės vėžio tyrimų centre atliktas tyrimas rodo, kad šį efektą lemia kalcis.
Kiek ryški nauda?
Papildomi 300 mg kalcio per dieną su maistu arba didelė stiklinė pieno storosios žarnos vėžio riziką sumažina 17 proc.
„Tai rodo, kad pieno produktai, iš esmės dėl kalcio, gali apsaugoti nuo storosios žarnos vėžio“, – sakė pagrindinė tyrimo autorė Keren Papier iš Oksfordo universiteto.
Pusryčių dribsniai, vaisiai, pilnagrūdžiai produktai, angliavandeniai, skaidulinės medžiagos ir vitaminas C taip pat sumažino vėžio riziką, tačiau tik nežymiai.
Jau gerai žinoma, kad valgant per daug perdirbtos ir raudonos mėsos tikriausiai didėja rizika susirgti storosios žarnos vėžiu. Analogišką poveikį turi ir alkoholis.
Šis tyrimas pateikia daugiau to įrodymų:
– per dieną išgeriant papildomą didelę taurę vyno (20 g gryno alkoholio), rizika padidėja 15 proc.
– per dieną suvalgant 28 gramais daugiau raudonos ir perdirbtos mėsos, pavyzdžiui, gabalėlį kumpio, rizika padidėja 8 proc.
Tiksliai pasakyti, ką reiškia šie procentai, yra sudėtinga, nes kiekvieno žmogaus rizika susirgti storosios žarnos vėžiu yra skirtinga, tai priklauso nuo jo gyvenimo būdo, mitybos, įpročių ir genetikos.
Kodėl kalcis?
Įprastai kalcis siejamas su stipriais kaulais ir tvirtais dantimis, tačiau daugėja įrodymų, kad jis apsaugo ir nuo vėžinių susirgimų.
Daug kalcio yra piene, jogurte ir sūryje. Pieno produktai – bene pagrindinis kalcio šaltinis.
Kalcio taip pat yra kituose maisto produktuose, pavyzdžiui, sojos ir ryžių gėrimuose, baltoje duonoje, riešutuose, sėklose ir vaisiuose, pavyzdžiui, džiovintose figose bei konservuotose sardinėse. Kalcio yra ir piene be laktozės.
Pasak tyrimo autorių, kalcis geba jungtis su tulžies rūgštimis ir laisvosiomis riebalų rūgštimis storojoje žarnoje, mažindamas jų galimą kancerogeninį poveikį.
Ypač dažnas vėžys
Kasmet Jungtinėje Karalystėje nustatoma apie 44 000 storosios žarnos vėžio atvejų, tai ketvirtas pagal dažnumą onkologinis susirgimas šalyje.
Dažniausiai serga vyresni žmonės. Bet vis dažniau liga diagozuojama ir jaunesniems nei 50 metų žmonėms, tam nėra aiškios priežasties.
Ekspertai teigia, kad vienas iš veiksnių gali būti nesveika mityba ir nutukimas.
Storosios žarnos vėžio simptomai:
– pasikeitę tuštinimosi įpročiai, pavyzdžiui, skystesnės išmatos, dažnesnis tuštinimasis arba vidurių užkietėjimas;
– kraujas išmatose;
– svorio kritimas be aiškios priežasties;
– neaiškios kilmės nuovargis ar dusulys;
Patariama kreiptis į gydytoją, jei pastebėjote bet kurį iš išvardintų požymių.
Ar tyrimas patikimas?
Tai buvo stebėjimo tyrimas ir todėl neįrodo priežastinio ryšio tarp storosios žarnos vėžio ir įvairių maisto produktų.
Tačiau tyrėjai teigia, kad šis tyrimas yra „didžiausias iki šiol atliktas tyrimas apie mitybą ir storosios žarnos vėžį“. Gauti rezultatai taip pat atitinka ankstesnių tyrimų išvadas.
Ypatingai didelį dėmesį tyrėjai skyrė beveik 12 tūkst. moterų, kurios susirgo storosios žarnos vėžiu. Į analizę įtraukta beveik 100 maisto produktų ir maistinių medžiagų, buvusių jų mityboje.
Lidso universiteto mitybos ekspertė profesorė Janet Cade teigė, kad šiame straipsnyje pateikiama svarbių įrodymų, jog mitybos veiksniai gali turėti įtakos storosios žarnos vėžio rizikai.
Tarp ekspertų pasigirdo net svarstymų, ar kalcio maisto papildus reikėtų vertinti kaip priemonę, norint apsisaugoti nuo storosios žarnos vėžio.
Prof. Tomas Sandersas iš Londono Karališkojo koledžo pastebėjo, kad daugelis žmonių viršija rekomenduojamas alkoholio normas ir karvės pienas nekompensuos girtuokliavimu sau padarytos žalos.
„Jei negeriate pieno, galite gauti kalcio kitais būdais, pavyzdžiui, iš brokolių ar tofu, ir vis tiek sumažinti žarnyno vėžio riziką“, – sakė dr. Lisa Wilde iš labdaros organizacijos „Bowel Cancer UK“.
Parengta pagal BBC inf.