Jei žmonės labiau rūpintųsi savo sveikata, apskaičiuota, kad iki 40 proc. vėžio atvejų būtų galima išvengti.
Kai kalba pasisuka apie prevenciją, dažnai dėmesys sutelkiamas į maistą, kuris, kaip manoma, didina riziką susirgti vėžiu. Apie maisto produktus, kuriuos verta visiškai išbraukti iš mitybos raciono Lrytas jau rašė anksčiau.
O kokį maistą vertėtų dėti į lėkštę, norint sumažinti vėžio tikimybę? Svarbi subalansuota mityba, kuri aprūpina organizmą visomis būtinomis maistinėmis medžiagomis. Tačiau naujausi tyrimai išskiria kelis vitaminus ir mikroelementus.
Vitaminas D ir kalcis
Šūsnis įvairių tyrimų teigia, kad pakankamas vitamino D kiekis organizme yra susijęs su mažesne rizika susirgti vėžiu. Tinkamai aprūpinant organizmą kalciu ir vitaminu D, rizika susirgti kai kuriomis vėžio rūšimis, akivaizdžiai sumažėja. Manoma, kad žmogaus suvartojamų maistinių medžiagų kiekis lemia apie 30 proc. vėžio rizikos.
„Annals of Internal Medicine“ paskelbto tyrimo metu maždaug 7 metus buvo stebėtos 36 280 moterų po menopauzės. Atsitiktine tvarka jos buvo suskirstytos į 2 grupes: vienos gavo vitamino D ir kalcio papildus, o kitos – placebo tabletes.
Ilgainiui pastebėta, kad šie papildai gali turėti nedidelį, bet apčiuopiamą poveikį mažinant mirčių nuo vėžio skaičių.
Po 22 metų mokslininkai palygino tyrimo dalyvių likimus ir nustatė, kad vitamino D ir kalcio maisto papildus vartojusių moterų grupėje buvo 7 proc. mažiau mirčių nuo vėžio.
Įspūdį padarė tai, kad krūties vėžio rizika sumažėjo 19 proc., o storosios žarnos vėžio – net 31 proc.
Tiesa, kartu atėjo ir perspėjimas: papildus vartojusioms tyrimo dalyvės turėjo 6 proc. didesnę riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.
Tyrimo autoriai nėra tikri, kas tai lėmė, bet mano, kad kalcio maisto papildai galėjo paskatinti vainikinių arterijų kalkėjimą.
Antioksidantai
Šiuo atveju svarbūs vitaminai A, C ir E, taip pat beta karotenas. Jie turi antioksidantų, kurie, kaip anksčiau buvo manoma, padeda išvengti vėžio.
Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad tam tikrais atvejais dėl didelio antioksidantų kiekio maisto papildų pavidalu gali padidėti skrandžio, storosios žarnos ir stemplės vėžio rizika. Todėl patartina susilaikyti nuo savarankiško maisto papildų vartojimo.
Tačiau valgant maisto produktus, kuriuose yra šių vitaminų, sumažėja daugelio vėžio rūšių rizika.
Antioksidantų gausa pasižymi juodasis šokoladas, pekano riešutai, mėlynės, braškės, avietės, artišokai, raudongūžiai kopūstai, pupelės, burokėliai, špinatai, kurkuminas, imbieras, česnakai ir okra.
Žuvų taukai
Omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys taip pat gali apsaugoti nuo kelių rūšių vėžio. Taip skelbia naujas tyrimas, atliktas Džordžijos universitete (JAV) ir publikuotas žurnale „International Journal of Cancer“.
Šiam tyrimui buvo panaudoti Jungtinės Karalystės (JK) biobanko duomenys, apėmę daugiau nei 250 tūkst. gyventojų sveikatos informaciją. Daugiausia dėmesio skirta omega-3 ir omega-6 kiekiui jų kraujyje ir sergamumui 19 konkrečių vėžio rūšių.
Pasak tyrimo autorių, iki šiol trūko sėkmingų bandymų patikimai įvertinti omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių poveikį sveikatai. Tačiau jie giria savo metodą ir pabrėžia, kad rėmėsi objektyviais rodikliai – laboratorinių tyrimų parodymais.
Vėžiu susirgo apie 30 tūkst. tyrimo dalyvių. Tyrėjai nustatė, kad didesnis omega-3 ir omega-6 kiekis kraujyje buvo susijęs su mažesniu sergamumu vėžiu.
Tyrimo dalyviai, kurių kraujyje buvo didelis omega-3 kiekis, rečiau sirgo virškinimo sistemos, įskaitant storosios žarnos ir skrandžio vėžį, taip pat plaučių vėžiu.
Tiems, kurių kraujyje buvo daugiau omega-6, sumažėjo rizika susirgti 14 iš 19 vėžio rūšių, įskaitant smegenų, skydliaukės, inkstų, šlapimo pūslės, plaučių, kasos ir storosios žarnos vėžį.
„Šios išvados patvirtina, kad siekiant sumažinti vėžio riziką reikia vartoti daugiau nesočiųjų riebalų, t. y. omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių“, – teigė tyrimui vadovavęs Džordžijos universiteto docentas Kaixiongas Ye.
Tiesa, yra viena išimtis. Pastebėta sąsaja tarp omega-3 riebalų rūgščių ir didesnio sergamumo prostatos vėžiu. Tai nėra naujiena, bet mokslininkai šios tendencijos paaiškinti negali.
Selenas
Tyrimais parodyta: jei organizmui stinga seleno, didėja tikimybė susirgti įvariomis ligomis.
„Mums pavyko įrodyti, kad seleno trūkumas yra pagrindinis kepenų vėžio rizikos veiksnys“, – po leidinyje „The American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbto tyrimo sakė Berlyne įsikūrusio Eksperimentinės endokrinologijos instituto profesorius Lutzas Schomburgas.
Į atvejo ir kontrolės tyrimą įtraukta 477 tūkst. dalyvių kohorta, joje atrinkti asmenys, kuriems per 10 metų stebėjimo laikotarpį išsivystė kepenų vėžys.
„Mūsų tyrimas neįrodo, kad seleno maisto papildai turi tiesioginį apsauginį poveikį nuo kepenų vėžio. Tačiau jis patvirtina subalansuotos mitybos, kurios neatsiejama dalis yra selenas, svarbą“, – sakė L.Schomburgas.
Prieš nusprendžiant vartoti bet kokius maisto papildus, vertėtų pasitarti su gydytoju ar vaistininku, kuris įvertins individualią situaciją. Nepamirškite, kad per didelis vitaminų ar kitų maistinių medžiagų kiekis gali sukelti šalutinį poveikį.