Tačiau prognozuojama, kad iki 2054 m. šimtamečių skaičius šalyje padidės 4 kartus, nes žmonės dabar gyvena vis ilgiau.
Žinoma, genai turi įtakos, bet sveikatai ypač svarbūs ir kasdieniai gyvenimo būdo pasirinkimai.
Štai kokius mitybos įpročius išskyrė 8 „Business Insider“ kalbinti šimtamečiai.
Valgykite šviežius, sveikus maisto produktus
Daugelis kalbintų šimtamečių valgo daug šviežio maisto ir mažai mėsos.
102 metų Deborah Szekely visą gyvenimą buvo peskatarė (t.y. nevalgė mėsos, bet valgė žuvį) ir pati augina daug daržovių savo rančoje.
Pearl Taylor, kuriai taip pat 102 metai ir kuri gyvena Deitone, Ohajo valstijoje, sakė, kad mėsą valgo tik retkarčiais. Už gerą sveikatą ji dėkoja naminiam sulčių receptui iš alavijų šaknų, salierų, petražolės, imbiero ir vandens, pasaldinto dirbtiniu cukraus pakaitalu.
Antroji pagal amžių Niujorko gyventoja Louise Jean Signore, kuriai 112 metų, laikosi Viduržemio jūros dietos: valgo daug vaisių, daržovių, pupelių ir naudoja alyvuogių aliejų.
Niujorkietė kiekvieną vakarą valgo salotas, vaisius ir daržoves, o visus pagrindinius patiekalus gardina pomidorų padažu, česnaku arba alyvuogių aliejumi.
Viduržemio jūros dieta yra laikoma sveikiausiu mitybos būdu, o moksliniai tyrimai ją sieja su geresne širdies sveikata, mažesniu svoriu ir kognityvinių funkcijų silpnėjimo prevencija.
Gaminkite maistą namie
P.Taylor visada valgo namie ir jau daug metų nevalgo šaldytų ir kitokių iš anksto paruoštų maisto patiekalų.
Ši savybė būdinga šiuolaikiniams šimtamečiams. Tai logiška, nes daugelis jų užaugo laikais, kai greitas maistas dar neišpopuliarėjo, o mikrobangų krosnelės nebuvo plačiai prieinamos.
Pavyzdžiui, 101 metų Viljamas iš Toronto (Kanada) visada gamina pats, į patiekalus dažnai deda sardines, kurios, vyro manymu, yra jo ilgaamžiškumo paslaptis.
101 metų Jackas Van Nordheimas niekada nemėgo greito maisto, o mieliau rinkosi paprastus naminius patiekalus, pavyzdžiui, virtą vištieną.
Kai žmonės gamina namie, jie tikriausiai valgo mažiau itin perdirbtų maisto produktų, kurie yra susiję su rimtomis sveikatos problemomis, įskaitant depresiją, 2 tipo diabetą, širdies ir kraujagyslių ligas. Tai – gausybės mokslinių tyrimų įrodytas faktas.
Valgykite su saiku
Yumi Yamamoto, dirbanti organizacijoje „LongeviQuest“, kuri tikrina šimtamečių amžių, pasakojo, kad daugelis Japonijos šimtamečių laikosi principo „hara hachi bu“, kuris reiškia, kad jie valgo tol, kol pasisotina 80 proc.
Jos prosenelė Shigeyo Nakachi iki pat savo mirties 2021 m. buvo antras vyriausias žmogus Japonijoje. Y.Yamamoto sakė, kad prosenelė niekada nepersivalgydavo ir vienu prisėdimu nesuvalgydavo visos šokolado plytelės.
Panašiai elgėsi ir Martinas McEvilly, kuris, sulaukė 108 metų amžiaus ir iki pat mirties spalį buvo seniausias žmogus Airijoje. Jo mantra buvo „visko su saiku“.
Tai reiškė, kad vyras alkoholį gėrė tik sekmadienio vakarais. Jis taip pat reguliariai važinėjo dviračiu iki 99 metų.
Bet nepamirškite pasilepinti
Nors japonų šimtamečiai linkę valgyti saikingai, Y.Yamamoto teigė, kad jie vis tiek randa progų save palepinti.
Pasak jos, Kane Tanaka, antrasis seniausias žmogus istorijoje, kuri sulaukė 119 metų, kasdien išgerdavo po buteliuką kolos.
D.Szekely taip pat kartais mėgaujasi kavos ledais, o J.Van Nordheimas savo ilgaamžiškumą sieja su tuo, kad kasdien valgo juodąjį šokoladą ir medų.
Dietologai sutinka, kad skanėstų įtraukimas į mitybos racioną gali sveiką mitybą padaryti tvaresne. Pavyzdžiui, dietologė Nichola Ludlam-Raine propaguoja 80/20 dietą, t. y. 80 proc. laiko maitinasi sveikai, o likusius 20 proc. leidžia sau valgyti tai, kas patinka.