Per šventes padaugėja apsinuodijimo maistu atvejų: patarė, kaip apsisaugoti

2024 m. gruodžio 18 d. 09:44
Šventinis laikotarpis dažnam asocijuojasi ne tik su dovanomis ir šiltomis akimirkomis su šeima, bet ir dosniai kalėdiniais patiekalais nukrautu stalu. Visgi maisto įvairovė ir dideli jo kiekiai gali lemti apsinuodijimą maistu, kuris neretai sugadina šventinę atmosferą, rašoma pranešime žiniasklaidai. 
Daugiau nuotraukų (2)
„Šventiniu laikotarpiu ruošiame bei valgome itin didelius maisto kiekius, vartojame riebesnį bei ne tokį šviežią maistą kaip įprastai. Todėl apsinuodijimas maistu – dažnas reiškinys šventiniu laikotarpiu. Jis dažniausiai pasireiškia galvos skausmu, vėmimu, viduriavimu ar bendru silpnumu – šie simptomai ne tik itin nemalonūs, bet ir yra gana pavojingi.
Pavyzdžiui, gali sukelti dehidrataciją, kuri yra itin pavojinga vaikams ir senjorams, taip pat ir kitų amžiaus grupių žmonėms“, – sako „Eurovaistinės“ vaistininkas Ignas Popa.
Vilniaus Karoliniškių poliklinikos gydytojos dietologės Dainos Kaftanikienės teigimu, apsinuodijimą šventiniu laikotarpiu gali lemti ne tik didelis maisto kiekis, bet ir jo laikymas netinkamomis sąlygomis.
„Per Kalėdas maistas dažniausiai yra ilgai laikomas ant stalų kambario temperatūroje, o tai sukuria itin palankias sąlygas daugintis bakterijoms. Taip pat šventiniu laikotarpiu visi skubame, todėl ne visada spėjame pagaminti maistą iki reikiamos vidinės temperatūros – tai taip pat gali sukelti apsinuodijimą“, – teigia D. Kaftanikienė.
Ji priduria, kad didelis maisto kiekis lemia ir gausius jo likučius, kuriuos dažnas vartoja net praėjus keletui dienų po Kalėdų.
„Labai svarbu pasirūpinti tinkamu maisto likučių laikymu – ilgai kambario temperatūroje buvę produktai, neuždengti ar vartojami, kuomet yra neužtektinai pašildyti – visa tai gali lemti apsinuodijimą maistu. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į tortų bei kitų desertų laikymą – šie produktai yra itin greitai gendantys, todėl ant stalo neturėtų puikuotis visą vakarą“, – tvirtina gydytoja dietologė.
Skirkite išskirtinį dėmesį maisto ruošimui
Pasak D. Kaftanikienės, apsinuodijimo maistu galima išvengti, jei gaminant bei jį laikant laikysitės tam tikrų taisyklių.
„Gaminant svarbiausia užtikrinti, kad maistas būtų tinkamai paruoštas. Taip pat maistas turi būti laikomas tinkamomis sąlygomis, todėl svarbu vengti patiekalus laikyti kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas. Be to, jei maistą šildote, tai padarykite tik prieš pat vartojimą, rekomenduojama vengti pašildytus produktus laikyti ant stalo pusę dienos“, – akcentuoja gydytoja dietologė.
Jai pritaria ir vaistininkas, pridurdamas, kad ruošiant šventinius patiekalus itin svarbu pasirūpinti tinkama higiena.
„Gaminant nuolat kruopščiai plaukite rankas su muilu, ypač po sąlyčio su žalia mėsa, žuvimi ar kiaušiniais. Taip pat nepamirškite rankų nusiplauti prieš sėdant prie šventinio stalo.
Gamybos procese užtikrinkite, kad paviršiai bei įrankiai, su kuriais ruošiamas maistas, būtų švarūs – reguliariai valykite virtuvės stalviršius, peilius, pjaustymo lenteles. Be to, rekomenduojama naudoti atskiras pjaustymo lenteles žaliai mėsai, daržovėms bei duonos gaminiams“, – tvirtina I. Popa.
Svarbiausia atstatyti skysčių balansą organizme
Jei apsinuodijimo išvengti visgi nepavyko, gydytoja dietologė akcentuoja, kad į simptomus nederėtų numoti ranka ir svarbu tinkamai savimi pasirūpinti.
„Labai svarbu gerti daug skysčių – vandens ar žolelių arbatos, kad išvengtumėte dehidratacijos, kurią sukelia vėmimas bei viduriavimas. Taip pat svarbu gerai ilsėtis bei laikytis tausojamosios dietos – vartoti tik lengvai virškinamą maistą, vengti riebių, aštrių bei saldžių patiekalų. Jei simptomai nepraeina per 2–3 dienas, karščiuojate – būtina kreiptis į gydytoją“, – teigia D. Kaftanikienė.
Vaistininkas priduria, kad palengvinti apsinuodijimo simptomus taip pat gali padėti papildomi preparatai.
„Po apsinuodijimo rekomenduojama vartoti rehidratacinius tirpalus su elektrolitais. Būtent šiuose preparatuose yra tinkamas natrio ir gliukozės santykis, kuris padeda atkurti skysčių balansą organizme. Nuraminti sudirgusį virškinamąjį traktą gali padėti ramunėlių arbata, o imbiero arbata arba kiti preparatai sumažins pykinimą. Be to, patartina papildomai vartoti magnį bei kalį – būtent šie mineralai yra prarandami vemiant bei viduriuojant“, – sako I. Popa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.