Šią situaciją gali apsunkinti ir tai, kad šventės neretai minimos tolėliau nuo savų namų – pas tėvus, uošvius ar senelius, tad parankiausia kartu su savimi turėti reikalingiausiomis priemonėmis papildytą vaistinėlę.
Jei „sustojo skrandis“
Vaistininkė G. Šimkė paaiškina, kad nevirškinimo jausmas viršutinėje pilvo dalyje, skausmas, pūtimas, raugėjimas ar pykinimas gali reikšti itin dažną virškinimo sutrikimą – dispepsiją. Prie šios būklės prisideda daug skirtingų faktorių, tarp kurių: skubotas valgymas ar persivalgymas, riebus maistas, per didelis aštraus ar rūgštaus maisto kiekis, pavyzdžiui, mandarinų, taip pat gazuoti gėrimai, kava, alkoholis ar rūkymas.
„Dispepsiją, sunkumo ir pilnumo jausmą padėti suvaldyti gali kasos virškinimo fermentai, kuriuose būtų lipazės, amilazės ar proteazės, taip pat augalinės kilmės preparatai su papainu, bromelainu, margainiu, kiaulpiene ar ramunėlėmis. Naudinga turėti ir simetikono preparatų, kurie pašalina skrandyje ir žarnyne susidariusius oro burbuliukus, tai sumažinant nemalonius simptomus“, – sako vaistininkė.
Jei kankina rėmuo
Pasak G. Šimkės, žiemos švenčių periodu pacientai dažnai skundžiasi rūgščiu, actą ar kiaušinį primenančiu, skoniu burnoje, prastu burnos kvapu, deginančiu skausmu skrandyje, kuris plinta į krūtinę, pilvo pūtimu. Rėmuo dažniausiai pasireiškia pavalgius riebių, gausiai prieskoniuotų, aštrių patiekalų, citrusinių vaisių, išgėrus kavos ar alkoholinių gėrimų. Vaistininkė primena, kad rėmens atsiradimą paskatinti gali ir skubėjimas valgant, taip pat gulėjimas ar lankstymasis pilnu skrandžiu.
„Norint sumažinti rėmens simptomus, vaistinėlėje vertėtų turėti kalcio karbonato, magnio karbonato, magnio hidroksido, natrio alginato, algininės rūgšties ar aliuminio hidroksido preparatų, kurie padeda neutralizuoti skrandžio rūgštį. Šių preparatų galima rasti tiek geriamomis suspensijomis, tiek kramtomomis tabletėmis, tačiau svarbu įsidėmėti, kad kartu reikėtų koreguoti ir mitybą bei kai kuriuos įpročius“, – pataria vaistininkė.
Jei apsinuodijome
Vaistininkė pastebi, kad maisto bei gėrimų gausa lemia ir apsinuodijimus, ypač tada kai bandoma įveikti po švenčių likusias vaišes. Grybų, mėsos, žuvies ir jūros gėrybių patiekalai turėtų būti laikomi šaldytuve ir ragaujami tik gerai apdoroti ir švieži. Apsinuodijimo kaltininku gali tapti ir alkoholis – jei neįmanoma to atsisakyti, G. Šimkė pataria riboti suvartojamus kiekius, nevartoti alkoholio nevalgius ir pasistengti tarpusavyje nemaišyti skirtingų tipų gėrimų.
„Prasidėjus pilvo skausmams, pykinimui, vėmimui, viduriavimui ar kitiems apsinuodijimo simptomams, rekomenduojama pamažu gerti vandenį bei suvartoti aktyvintosios anglies, kurios galima rasti tiek kapsulių, tiek tablečių forma. Pagelbėti taip pat gali silicio rūgšties bei silicio dioksido preparatai.
Kadangi vėmimas, prakaitavimas bei viduriavimas pašalina organizmo skysčius, rekomenduočiau vaistinėlėje turėti ir keletą rehidracinio tirpalo pakuočių. Jei jaučiami raumenų ar galvos skausmai, pakyla temperatūra, galima išgerti ibuprofeno ar paracetamolio preparatų. Tačiau jei simptomai tęsiasi ilgiau nei 3 dienas – verta kreiptis į gydytoją“, – pažymi vaistininkė G. Šimkė.