Robertas F. Kennedy jaunesnysis, kuriam išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra numatęs sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų sekretoriaus vietą, aršiai pasisako prieš „sėklų aliejų“.
Politikas įkvėpimo akivaizdžiai pasisėmė iš D.Trumpo – marškinėliai, automobilių lipdukai ir raudonos kepuraitės ragina: „Padarykime kepimo aliejų vėl lajų“. Jis net ragina greito maisto restoranus, tokius kaip „McDonalds“ grįžti prie jautienos riebalų naudojimo kepimui.
Tačiau mitybos ekspertai teigia, kad visas triukšmas kursto nepagrįstą baimę ir užgožia patikrintas tiesas apie sveikatai palankią mitybą.
Profesorius Richardas Bazinetas, Toronto universitete tyrinėjantis, kaip riebalai maitina mūsų smegenis, pastebi, kad nuo 2020 m. internete sparčiai plinta diskursas apie sėklų aliejų, neva jis yra „viso blogio šaknis“.
„Žmonės ateina ir sako: „Ei, valdžia tau meluoja“. Sotieji riebalai yra naudingi. Sėklų aliejai iš tikrųjų yra tai, kas jus žudo, sukelia vėžį.“
Puolimas prieš sėklų aliejų
Šimtmečius žmonės visame pasaulyje vartojo tai, ką galima priskirti „sėklų aliejams“. Ir niekas nepastebėjo reikšmingai žalingo poveikio sveikatai.
Šiame kontekste terminas „sėklų aliejus“ reiškia ne gamybos būdą, o leidžia suprasti, kad aliejus turi daug omega-6 riebalų rūgščių.
Kai kurie nuomonės formuotojai šiuos aliejus net praminė „neapykantos aštuonetu“.
– Rapsų;
– Kukurūzų;
– Sojų pupelių;
– Medvilnės sėklų;
– Vynuogių sėklų;
– Saulėgrąžų;
– Dygminų;
– Ryžių sėlenų.
Ar aliejus sukelia uždegimą?
Sėklų aliejų priešininkai teigia, kad jie yra kenksmingi sveikatai ir dažnai pataria vietoj to naudoti sviestą, kuriame gausu sočiųjų riebalų rūgščių ir yra labai mažai omega-6.
Tuftso universiteto Maisto ir medicinos instituto direktorius, gydytojas kardiologas Dariushas Mozaffarianas patikino neradęs įtikinamų įrodymų, kad sėklų aliejus yra žalingas sveikatai.
D.Mozaffarianas yra atlikęs daugybę nepriklausomų tyrimų, kokią įtaką omega-6 turtingi aliejai turi širdies ligoms, insultui ir svorio padidėjimui. Jis rado įrodymų, kad jie yra naudingi bendrai sveikatai, mažina 2 tipo diabeto dažnį ir gerina cholesterolio kiekį.
Tačiau mokslininkui nesiseka pakeisti kai kurių savo „labai protingų“ draugų nuomonės.
Praėjusio amžiaus pabaigoje atliktas ilgalaikis Rytų Europos šalių tyrimas atskleidė, kad tie, kurie vartojo „sėklų aliejus“ su didesne omega-3 koncentracija, rečiau mirė nuo širdies ligų nei šalyse, kuriose aliejus turėjo daugiau omega-6.
Tiesa, visi sutinka, kad žmogui reikalingas sveikas omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių balansas. Realybė ta, kad dabar negauname pakankamai omega-3.
Egzistuoja aiškios tendencijos, rodančios, kad mažiau omega-3 ir daugiau omega-6 maiste yra susiję su didesniu nutukimu, skatina smegenis norėti valgyti daugiai ir žarnyną kaupti riebalus.
Tyrimai sieja didelį omega-6 suvartojimą su dažnesniu lėtiniu skausmu, persivalgymu ir nuotaikų problemomis, o nauji omega-3 tyrimai rodo, kad maisto papildai gali pagerinti sotumo jausmą ir išlaikyti kognityvines funkcijas senatvėje.
Mokslininkai sako, kad internautų dėmesys aliejui užgožia gilesnę problemą: maiste yra per daug omega-6 rūgščių.
Neatsiejama šiuolaikinės mitybos dalis
Prieš šimtmetį omega-6 riebalų rūgštys sudarė mažiau nei 3 proc. visų žmogaus suvartojamų kalorijų.
Tačiau po Antrojo pasaulinio karo viskas apsivertė aukštyn kojom: naujos technologijos atvėrė galimybes masiškai gaminti naujų rūšių aliejus iš augalų, kuriuose gausu omega-6.
Kanadoje buvo išrastas rapsų aliejus, tad daugelis virėjų pavojingus transriebalus iškeitė į šį pigesnį aliejų. Maisto pramonė irgi pakeitė savo receptūras.
Staiga gimė mūsų šiuolaikinė valgymo era. Tik per naktį viskas nepasikeitė. „McDonald's“ nustojo naudoti jautienos lajų tik maždaug 1990 m. Kaip bebūtų, populiarėjant vegetarizmui ir veganizmui, sėklų aliejai tapo visiems tinkamu pasirinkimu, kaip gaminti maistą masėms.
Šiandien omega-6 sudaro maždaug 10–20 proc. kalorijų vidutinio amerikiečio dietoje.
Omega-6 yra visur: kukurūzų traškučiuose, žemės riešutų svieste, išaugintoje lašišoje, net ir ant grotelių keptoje vištienoje omega-6 yra daugiau nei anksčiau.
Balansui išlaikyti labai svarbu gauti pakankamai omega-3 riebalų rūgščių.
„Maisto pramonėje srūva aliejaus upės“, – sako mitybos neuromokslininkas Josephas Hibbelnas, kuris pokyčius atidžiai stebėjo atlikdamas įvairius tyrimus. Pasak jo, aliejus maiste padidino žmonių apetitą, tuo pačiu ir pramonės pardavimus.
Daugybė dietologų išgirta tradicinė Viduržemio jūros dieta pasižymi tuo, kad omega-3 ir omega-6 santykis joje yra maždaug 1:1. Alyvuogių aliejuje gausu omega-9, bet riebi žuvis, graikiniai riešutai ir linų sėmenys suteikia nemažai omega-3 riebalų rūgščių.
Artemis Simopoulosas, buvusi Nacionalinio sveikatos instituto mitybos koordinavimo komiteto pirmininkė, sakė, kad „sėklų aliejaus“ demonizavimas neturi prasmės. Jei valgote šlamštą, visai nesvarbu jis keptas aliejuje, ar riebaluose.
„Tai problema, kurią sukūrė žemės ūkio ir maisto pramonė“, – sakė A.Simopoulosas.
Nepasiduokite panikai ir sveikai maitinkitės
Sveikatos priežiūros institucijos apie mitybą kalba plačiai, jų rekomendacijose nerasite informacijos apie skirtingų riebalų šaltinių cheminius ir molekulinius skirtumus.
Dėmesys sutelkiamas į pirmenybę „sveikiems riebalams“ mityboje, pavyzdžiui, patarimą valgyti lašišos, kurioje gausu omega-3 ir siūlymą atsisakyti sviesto, kuris susijęs su širdies ligomis.
Bendra žinutė netinka skeptikams, kurie garsiai šaukia apie „sėklų aliejų“ žalą. Jie nepasitiki sveikatos sistema ir trokšta aiškumo, kaip konkretus maistas veikia mūsų sveikatą.
Toronto universiteto tyrėjas Richardas Bazinetas sakė, kad yra žmonių, kurie „sėklų aliejų“ turėtų vartoti atsargiau. Pavyzdžiui, rūkoriai rizikuoja, kad jų kraujas nepajėgs oksiduoti riebalus.
Kitiems vis dar galioja seni geri, bet universalūs patarimai. Laikykitės mitybos, kurioje gausu grūdų, riešutų ir daržovių. Šie polifenolių šaltiniai – jūsų organizmo svajonių maistinės medžiagos.
Pirmenybę teikite alyvuogių aliejui – jame mažai omega-6, bet daug neesminių omega-9, todėl jis puikiai tinka smegenų sveikatai. Reguliariai pridėkite maisto produktų, kuriuose gausu omega-3, pavyzdžiui, čija sėklų, linų sėmenų ar riebios žuvies.
Esminė žinutė: jei vengsite perdirbto maisto, kuriame kalnai cukraus ir daug kalorijų, visi mitybos specialistai tai pavadins laimėjimu.
Parengta pagal „Business Insider“ inf.