„Plačiai prieinama informacija, organizacijų inicijuojamos visuomenę šviečiančios kampanijos sąmoningumo ir tvarumo klausimais lemia kasdienius mūsų pasirinkimus. Pastebime, kad žmonės ieško tvaresnių sprendimų ir farmacijoje, pavyzdžiui, kokio gamintojo maisto papildus pasirinkti. Todėl gamintojai, siekdami atliepti klientų poreikius, kuria aplinkai draugiškesnius pasirinkimus“, – sako „Eurovaistinės“ vaistininkė Fausta Barisevičienė.
Tvarūs maisto papildai – kas tai?
Pasak vaistininkės, gamintojai, kuriantys tvarius maisto papildus, ypač daug dėmesio skiria jų kokybei bei aiškumui apie sudedamąsias gaminio dalis bei gamybos procesus.
„Tokius produktus siūlantys tiekėjai atidžiai seka kiekvieną savo produkto žingsnį – nuo pirminės idėjos, konsultuojantis su mokslininkais ir specialistais, siekiant parinkti optimaliausias produktų receptūras, atsakingo žaliavų pasirinkimo tik iš sertifikuotų gamintojų iki produktų pakavimo bei jų žymėjimo“, – tvirtina F. Barisevičienė.
Jai pritaria ir tvarius maisto papildus gaminančios įmonės „Ecosh“ vadovė Aistė Pranukevičienė, pridurdama, kad tvarumas – itin plati sąvoka, apimanti tiek įmonės atsakomybę tiekimo grandinėje, tiek aplinkosaugą, tiek socialinę organizacijos atsakomybę bei verslo etiką.
„Tvarūs maisto papildai pirmiausia yra atsakingas požiūris į gamtą, renkantis tvarias pakuotes ir mažinant taršą. Taip pat tai kokybiškų žaliavų parinkimas, kartu dirbant tik su atsakingais bei sertifikuotais partneriais“, – akcentuoja A. Pranukevičienė.
Tvarumo standartai užtikrinami kiekviename gamybos etape
Jos teigimu, tvarių maisto papildų gamybos procesų metu yra nuolat stengiamasi užtikrinti kuo mažesnį poveikį aplinkai visais etapais.
„Pirmiausia, gamykla kruopščiai renka žaliavų tiekėjus, kad ingredientai būtų gaunami iš patikimų bei atsakingų įmonių, maisto papilduose naudojamos aukštos kokybės ar patentuotos žaliavos. Ypatingai daug dėmesio skiriame žaliavų tiekėjams, žaliavas perkame iš sertifikuotų, tarptautiniu mastu pripažintų įmonių iš Anglijos, JAV, Prancūzijos, Estijos, Brazilijos, Taivano ir kitų Azijos šalių, įmonių, turinčių atitinkamus sertifikatus“, – tvirtina A. Pranukevičienė.
Ji pratęsia, kad tvarių maisto papildų gamybos procesuose, kur įmanoma, stengiamasi naudoti tvariai išgautas žaliavas. Taip pat siekiama užtikrinti, kad tiekimo grandinė būtų kiek įmanoma trumpesnė, kad būtų sumažintas anglies dioksido pėdsakas ir poveikis aplinkai.
Visapusiška nauda tiek organizmui, tiek aplinkai
Dažnam gali kilti klausimas – ar iš tiesų tvarūs maisto papildai yra veiksmingi? A. Pranukevičienės teigimu, veiksmingumas ir tvarumas – skirtingos sąvokos, kurios gali viena kitą papildyti.
„Veikliosios medžiagos ir jų poveikis organizmui nesikeičia vien dėl to, kad gaminant produktą buvo naudojami aplinkai draugiški metodai ar ištekliai. Tvarumas maisto papildų veiksmingumui turi įtakos per atsakingą žaliavų pasirinkimą – sertifikuotas, aukštos kokybės, patentuotas žaliavas, su kuriomis žaliavų gamintojai atlieka ir mokslinius tyrimus“, – pasakoja A. Pranukevičienė.
Ji priduria, kad tvarių maisto papildų vartojimas ilgalaikėje perspektyvoje turi itin didelę svarbą ir mūsų savijautai: „Tokie gaminiai ne tik prisideda prie geresnės mūsų sveikatos, bet ir prie planetos gerovės, mažinant taršą ir ekosistemų pažeidžiamumą. Taip pat į tvarumą orientuota įmonė yra socialiai atsakinga ir skaidri, siekianti prisidėti prie visuomenės gerovės.“
Kaip atpažinti tvarų maisto papildą?
Pasak vaistininkės, specialaus žymėjimo, padedančio vaistinių lentynose atpažinti tvarius maisto papildus, nėra, tačiau tai galima padaryti atidžiai perskaičius produkto etiketę.
„Tvarių maisto papildų gamintojai vartotojams pateikia visą informaciją apie galutinį produktą – kur jis yra pagamintas, kokios žaliavos įeina į produkto sudėtį, iš kurios šalies yra gaunama kokia medžiaga ir pan. Tokių produktų sudėtyje yra tik kruopščiai atrinktos veikliosios medžiagos, be cheminių priedų, be pridėtinio cukraus ar saldiklių, kurie gali turėti neigiamą poveikį vartotojo sveikatai, sukeldami alergines reakcijas, ar išprovokuoti kitokius organizmo negalavimus“, – pasakoja vaistininkė.
Jai pritaria ir A. Pranukevičienė bei akcentuoja, kad tvarus maisto papildas nėra vien tik produktas. Tvarumas – visa įmonės veikla žvelgiant kompleksiškai.
„Perkant maisto papildus rekomenduojama pasidomėti ir jų gamintoju – ar yra įmonės tvarumo ataskaitos, kokios žaliavos naudojamos ne tik produktui, bet ir jo pakuotei.
Pavyzdžiui, maisto papildai yra pakuojami į stiklinius buteliukus, kurie iš dalies (40–45 proc.) yra pagaminti iš perdirbto stiklo. Daugumai produktų nenaudojama antrinė popierinė pakuotė – visa reikalinga informacija pateikiama ant etiketės, o esant poreikiui, popierinė pakuotė yra gaminama iš perdirbto popieriaus“, – tvirtina A. Pranukevičienė.