Tačiau tai nėra vienintelė vitamino K nauda. Jis taip pat siejamas su gera kaulų sveikata ir gali pasitarnauti širdžiai, nes padeda sureguliuoti kalcio kiekį kraujyje.
Tiesa, vitamino K nereikėtų vartoti kartu su vitaminu D, nes jų derinys gali sukelti hiperkalcemiją, būklę, kai kalcio kiekis kraujyje pasidaro per didelis.
Įprastai vitamino K organizmui reikia, kad jis gamintų protrombiną – baltymą ir krešėjimo faktorių, svarbų kraujo krešėjimui bei kaulų apykaitai. Žmonės, naudojantys kraują skystinančius vaistus, neturėtų pradėti vartoti papildomai vitamino K, prieš tai nepasitarę su gydytoju.
Jei organizmui trūksta vitamino K, kraujas ilgiau kreša, žmogus daugiau kraujuoja.
Egzistuoja daugybė skirtingų vitamino K formų, tačiau jis dažniausiai skirstomas į dvi grupes – vitaminą K1 ir K2.
Vitaminas K1, arba filochinonas, gaunamas iš augalų. Rečiau sutinkamas yra vitaminas K2, arba menachinonas. Jo būna gyvūninės kilmės ir fermentuotuose maisto produktuose.
Tiesa, K1 formos vitaminas yra labai sunkiai įsisavinamas – tik apie 10 proc. jo patenka į mūsų organizmą.
K grupės vitaminų nauda:
Kaulų sveikata
Pastebėtas ryšys tarp vitamino K trūkumo ir trapių kaulų ligos – osteoporozės.
Pavyzdžiui, vitaminas K reikalingas osteoblastams, t. y. ląstelėms, iš kurių formuojasi nauji kaulai.
Osteoporoze dažniausiai suserga moterys, vyresnės nei 65 metų ir vyrai, perkopę 70 metų ribą.
Širdies sveikata
Vitaminas K padeda pagerinti arterijų elastingumą, o tai – svarbi sklandžios kraujotakos dalis.
Vitaminas K gali padėti išlaikyti žemesnį kraujospūdį, nes apsaugo nuo mineralų kaupimosi arterijose. Dėl to pagerėja kraujotaka – širdžiai lengviau pumpuoti kraują po visą kūną.
Mineralizacija – natūrali amžėjimo dalis, tačiau ji didina širdies ligų pavojų. Beje įrodyta, kad pakankamas vitamino K vartojimas mažina insulto riziką.
Gliukozės kraujyje kontrolė
Insulinas yra hormonas, padedantis pernešti gliukozę iš kraujo į ląsteles, kur ji gali būti panaudota energijos gamybai. Osteokalcinas, kuris priklauso nuo vitamino K, skatina insulino sekreciją iš kasos ir didina raumenų ląstelių jautrumą insulinui
Įordyta, kad žmonių, valgančių maisto produktus, kuriuose yra daugiau vitamino K, cukraus kiekis kraujyje geriau kontroliuojamas ir jie yra jautresni insulinui.
Kognityvinė sveikata
Padidėjęs vitamino K kiekis kraujyje siejamas su geresne vyresnio amžiaus žmonių epizodine atmintimi.
Vieno tyrimo metu vyresni nei 70 metų asmenys, kurių kraujyje buvo didžiausias vitamino K1 kiekis, pasižymėjo geresniais žodinės epizodinės atminties rodikliais.
Vitamino K šaltiniai
Turbūt nestebina, kad vitamino K1 gauname su maistu, kuris laikomas palankiu sveikatai. Vienas pavyzdžių – ypač išpopuliarėję lapiniai kopūstai (kale). Kiti vitamino K1 šaltiniai – petražolės, brokoliai, špinatai, augaliniai aliejai, vynuogės ir kai kurie vaisiai, pavyzdžiui, kiviai.
Vitamino K2 galima gauti valgant įvairią mėsą, pieno produktus ir kiaušinius.
Jei norite papildyti vitamino K atsargas, į mitybos racioną taip pat vertėtų įtraukti vištienos krūtinėlę.
Gera naujiena, kad su maistu perdozuoti vitamino K vargiai pavyks. Kenksmingas poveikis yra ypač retas ir mažai tikėtinas.
Tačiau bet kokie maisto papildai reikalauja papildomo atsargumo.
Vitaminas K gali sąveikauti su kraują skystinančiais vaistais, tokiais kaip varfarinas. Jį vartojantys pacientai paprastai įspėjami vengti maisto produktų, kuriuose yra daug vitamino K.
Be šių vaistų, vitaminas K1 gali turėti įtakos antacidiniams vaistams, kai kuriems antibiotikams, tam tikriems vaistams nuo vėžio ir padidėjusio cholesterolio kiekio. Dėl maisto papildų vartojimo būtina pasitarti su gydytoju.
Parengta pagal Health.com „Medical News Today“ inf.