Išmokite kaip maldą: 8 esminės taisyklės padės išvengti insulto

2024 m. spalio 23 d. 07:55
Lrytas.lt
Amerikos širdies asociacija šią savaitę paskelbė atnaujintą insulto prevencijos vadovą. Tai padaryti gydytojus paskatino augantis sergamumas tarp jaunų žmonių.
Daugiau nuotraukų (5)
Įprasta manyti, kad insultas – vyresnio amžiaus žmonių liga. Tačiau per 10 metų ligos atvejų 18–44 metų amžiaus žmonių grupėje padaugėjo beveik 15 proc.
JAV nuo insulto kasmet miršta beveik 160 000 žmonių. Net paskaičiuota, kad amerikietį insultas ištinka kas 40 sekundžių. Deja, net ir tais atvejais, kai pavyksta išgelbėti paciento gyvybę, gresia sunkios komplikacijos: paralyžius, atminties sutrikimai ir organų nepakankamumas.
Naujose Amerikos širdies asociacijos (AŠA) gairėse teigiama, kad 80 proc. insulto atvejų būtų galima išvengti, jei žmonės laikytųsi 8 pagrindinių gyvensenos principų.
Tai gyvenimo būdo veiksnių, kurie mažina širdies ligų riziką, rinkinys. Į sąrašą patenka įvairūs patarimai – nuo siūlymo valgyti daugiau bananų iki „itališkos“ dietos.
Kodėl insultas pakerta jaunus žmones?
Nutukimas, aukštas kraujospūdis ir įvairios priklausomybės, manoma, yra pagrindinės priežastys, kodėl insultas vis dažniau ištinka jaunus žmones. Prisidėti gali ir mažesnis atsparumas stresui.
Išeminis insultas ištinka, kai užsikemša kraujagyslė ir dėl to sutrinka kraujo patekimas į konkrečią galvos smegenų zoną. Padidėjęs kraujospūdis ir aukšta cholesterolio koncentracija kraujyje gali susiaurinti kraujagysles, todėl padidėja jų užsikimšimo rizika.
Deja, maždaug vienas iš šešių pacientų, patyrusių insultą, netrukus miršta.
1. Sveika mityba
Tai – pirmasis punktas kardiologų sąraše. Mokslas jau seniai įrodė, kad daug riebalų, cukraus ir kalorijų turinti mityba gali susiaurinti arterijas ir padidinti insulto riziką.
Ekspertai atkreipia dėmesį į Viduržemio jūros regiono dietą, kur pirmenybė teikiama Viduržemio jūros regiono šalyse, pavyzdžiui, Italijoje ir Graikijoje, įprastiems ingredientams.
Tai yra neskaldyti grūdai, liesi baltymai – žuvis, sveiki riebalai – alyvuogių aliejus, taip pat lęšiai, ir riešutai. Gausybė tyrimų parodė, kad šis mitybos būdas yra naudingas širdies sveikatai.
Pavyzdžiui, 2023 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad laikantis Viduržemio jūros regiono dietos širdies ligų ir insulto rizika sumažėjo maždaug ketvirtadaliu.
AŠA taip pat pasiūlė sumažinti natrio suvartojimą ir pakeisti jį maisto produktais, kuriuose yra daugiau kalio. Įrodyta, kad šis mineralas padeda atpalaiduoti kraujagysles ir organizmui atsikratyti natrio pertekliaus. Rezultatas – sumažėjęs kraujospūdis.
Daug kalio turi vaisiai, pavyzdžiui, bananai ir abrikosai ir daržovės, pavyzdžiui, saldžiosios bulvės ir pastarnokai. Taip pat naudinga valgyti žuvį – tinka menkė ir karšis, bei įvairūs riešutai, sėklos.
Pasak statistikos, devyni iš dešimties amerikiečių vartoja per daug druskos – vidutiniškai 3400 miligramų. Tai trečdaliu daugiau nei AŠA rekomenduojama 2300 mg druskos per parą norma.
2. Fizinis aktyvumas
Ekspertai patarė per savaitę bent 150 minučių skirti fiziniam aktyvumui. Tai sumažina kraujospūdį, cholesterolio kiekį kraujyje, uždegimą, yra naudinga svorio kontrolei ir kraujagyslių funkcijai.
Beje, rekomendacijose pabrėžiama, kad „bet koks fizinis aktyvumas yra geriau nei joks“, todėl net „lengvas fizinis aktyvumas“ irgi gali būti naudingas.
3. Svorio metimas
AŠA į patarimų sąrašą taip pat įtraukė svorio kontrolę. Antsvoris padidina insulto riziką 22 proc., o nutukimas – net 64 proc.
Taip yra, nes dėl per didelio svorio padidėja hipertenzijos, širdies ligų, padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje ir antrojo tipo diabeto rizika. Tai yra pripažinti insulto rizikos veiksniai.
4. Miego kokybė
AŠA ekspertai pabrėžė, kad miegas su pertrūkiais gali padidinti insulto riziką. Jie atkreipė dėmesį į obstrukcinę miego apnėją – būklę, dėl kurios miego metu susiaurėja ir užsidaro kvėpavimo takai, todėl sutrinka kvėpavimas.
Obstrukcinė miego apnėja didina insulto riziką, nes sumažėja kraujo pritekėjimas į smegenis ir deguonies kiekis, o tai gali paskatinti smegenų kraujagyslių pažeidimus.
5. Rūkymas
Specialistai akcentavo, kad tabako vartojimas yra pagrindinis modifikuojamas insulto rizikos veiksnys.
Pasak kardiologų, žalingas įprotis lemia 18 proc. mirčių nuo insulto ir neįgalumo atvejų. Taip gali būti, nes 7 000 toksinių cheminių medžiagų, esančių cigaretėse, pažeidžia kraujagyslių sieneles ir arterijos sustandėja.
Įrodyta, kad nikotinas didina kraujospūdį, o kraujas tampa lipnesnis ir dažniau kreša.
AŠA patarimų sąraše likę 3 punktai yra susiję su kraujospūdžio, cholesterolio ir cukraus kiekio kraujyje mažinimu. Šiuos rodiklius galima pagerinti, atsižvelgus į aukščiau išvardintas gyvensenos taisykles.
Parengta pagal „Daily Mail“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.