Gydytoja įspėjo dėl populiarėjančio svorio metimo būdo: nesaugu ir pavojinga sveikatai

2024 m. spalio 22 d. 15:06
Vaistai, skirti gliukozės kontrolei, vis dar populiarūs tarp žmonių, norinčių greitai numesti svorį. Vis dėlto, gydytojai įspėja: tokie vaistai gali sukelti sveikatos sutrikimų, o medikamentinė svorio kontrolė turi būti atliekama tik su specialisto priežiūra.
Daugiau nuotraukų (2)
Visame pasaulyje svorio norintys numesti žmonės vis dar urmu perka vaistus, skirtus gliukozės kontrolei. Praėjusiais metais šio tipo medikamentų pardavimai išaugo net 60 proc, GLP-1 receptorių agonistų trūkumas buvo stebėtas ir Lietuvoje.
Privačioje chirurgijos klinikoje „Nordclinic“ dirbanti gydytoja endokrinologė Aistė Kondrotienė įspėja, kad tokie preparatai diabetu nesergantiems žmonės gali sukelti sveikatos sutrikimų.
GLP-1 receptorių agonistai – semagliutidas, dulaglutidas, liragliutidas ir kiti – skiriami 2 tipo diabetui gydyti. Kai kurie GLP-1 receptorių agonistai, tokie kaip liraglutidas bei semaglutidas, turi indikaciją nutukimo medikamentiniam gydymui.
Taip pat į rinką ateina GLP-1 ir GIP receptorių agonistas tirzepatidas. GLP-1 receptorių agonistai imituoja hormoną inkretiną GLP-1, kuris didina insulino sekreciją, slopina gliukagono išsiskyrimą ir lėtina skrandžio ištuštinimą, kontroliuoja gliukozės kiekį kraujyje bei mažina apetitą.
Nors moksliniai tyrimai nėra įrodę, jog šie vaistai sukeltų priklausomybę, vis tik gali išsivystyti polinkis juos vartoti, matant vaistų teigiamą poveikį svorio mažinimui ir gliukozės kontrolei.
„Jaunų žmonių piktnaudžiavimas GLP-1 receptorių agonistais gali sukelti pavojingą klaidingą nuomonę, kad tvariam svorio metimui pakanka vien vaistų. GLP-1 receptorių agonistai gali būti labai veiksmingi skatinant svorio metimą, nes sumažina apetitą ir lėtina skrandžio ištuštinimą, todėl žmonės ilgiau jaučiasi sotūs, – pasakoja gydytoja. – Tačiau, pastebėjus greitus vaistų vartojimo rezultatus, gali kilti klaidingas įsitikinimas, kad šie vaistai yra atskiras sprendimas, nepaisant subalansuotos mitybos, reguliaraus fizinio aktyvumo ir sveikos gyvensenos pasirinkimo svarbos.“
Vaistais koreguojamas svoris gali sugrįžti
GLP-1 receptorių agonistai gali būti žymiai veiksmingesni, kai yra derinami su gyvenimo būdo pokyčiais. Jei žmonės to nepaiso ir pasikliauja vien vaistais, jie praranda ilgalaikių sveikų įpročių ugdymo naudą. Be to, kartais jaunesnio amžiaus žmonės mano, kad vienintelis būdas pasiekti ir išlaikyti tam tikrą kūno sudėjimą yra vaistai. Tačiau, jei tokio tipo preparatai neduoda norimų rezultatų arba sukelia šalutinį poveikį, jiems gali išsivystyti nerimas, valgymo sutrikimai ar kitos psichinės sveikatos problemos.
„Piktnaudžiaujant GLP-1 receptorių agonistų preparatais, vartojant juos be tinkamos medicininės priežiūros arba netinkamomis dozėmis, gali kilti žalingo šalutinio poveikio rizika. Pavyzdžiui, žmogus gali patirti virškinimo trakto sutrikimų, susirgti pankreatitu ar turėti kitų sveikatos problemų, – teigia A. Kondrotienė. – Be to, nustojus vartoti vaistą, svoris gali vėl grįžti, nes nebuvo keistas elgesys, prisidedantis prie svorio padidėjimo. Ilgalaikis svorio valdymas turi būti susijęs su bendros sveikatos, o ne vien išvaizdos gerinimu“.
Svorio mažinimas medikamentais apskritai – ilgas ir sudėtingas procesas. Jis rekomenduojamas tik tokiu atveju, jei pakeitus gyvensenos įpročius bei praėjus elgesio terapiją nepavyksta pasiekti gydymo tikslų, o kūno masės indeksas (KMI) yra ≥30 arba ≥27, kartu esant tokioms nutukimo komplikacijoms kaip arterinė hipertenzija, dislipidemija, prediabetas, cukrinis diabetas ir kitoms. Jei sveikos gyvensenos įpročiai nepadeda spręsti nutukimo problemų, reikėtų ne savavališkai naudoti vaistinius preparatus, o kreiptis į endokrinologą, kuris ištirs dėl endokrininių ligų, galinčių sukelti svorio augimą, parinks tinkamiausią individualizuotą gydymo planą ar, esant indikacijoms, nukreips bariatrinės chirurgijos specialistui.
Žmonėms, kuriems nustatytas prediabetas, laiku paskirtas svorio mažinimas medikamentais gali pavėlinti arba sumažinti cukrinio diabeto atsiradimo riziką, o jau sergantiems 2 tipo diabetu – pagerinti ligos kontrolę. Medikamentinis nutukimo gydymas turėtų būti ilgalaikis procesas. Jį turi prižiūrėti gydytojas ir priimti atitinkamus sprendimus, atsižvelgdamas į tai, kaip žmogaus kūnas reaguoja į gydymą, ar yra nepageidaujamų reiškinių ir kokios prognozės dėl svorio sugrįžimo.
„Labai svarbu suprasti, kad ilgalaikis svorio valdymas reikalauja holistinio požiūrio, įskaitant dietą, visų reikiamų maistingų medžiagų užtikrinimą, fizinį aktyvumą ir elgesio pokyčius, ir kad tokie vaistai kaip GLP-1 receptorių agonistai turėtų būti naudojami tik prižiūrint gydytojui kaip visapusiško gydymo plano dalis“, – teigia gydytoja.
Visgi endokrinologė įspėja, kad ypač atsargios turėtų būti moterys, planuojančios nėštumą, nėščiosios ir maitinančios, kadangi šiuo metu nėra tikslių duomenų, kiek laiko iki pastojimo reikėtų nutraukti svorį mažinančius vaistus, kaip jie gali paveikti vaisių. JAV maisto ir vaistų administracija rekomenduoja žmonėms nustoti vartoti GLP-1 receptorių agonistus likus dviem mėnesiams iki pastojimo, jei įmanoma.
Taip pat atliekami tyrimai, kaip šios grupės medikamentai įtakoja nėštumą, vaisiaus vystymąsi. Be to, piktnaudžiavimo tokiais vaistais turėtų vengti žmonės, sergantys kasos ligomis, tie, kurie gali turėti genetinį polinkį į medulinę skydliaukės karcinomą, kuriems nustatytas pažengęs inkstų funkcijos nepakankamumas. Staigus svorio metimas gali ženkliai paveikti ir odos išvaizdą – ji atrodo suglebusi, atsiranda priešlaikinės raukšlės bei kiti požymiai, asocijuojami su senėjimu.
Efektyvesnių preparatų pasiūla sergantiems diabetu didelė
Anot vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Irenos Garuckienės, žmonėms, sergantiems diabetu, kuriems reikalingi GLP-1 receptorių agonistų preparatai, jų nepanaudojus gali kilti nemenka širdies ir kraujagyslių ligų progresavimo, hiperglikemijos ir su ja susijusių komplikacijų rizika.
Šiuos preparatus iš tiesų sergantiems diabetu gauti gali būti sunkiau dėl jų didelės paklausos visame pasaulyje ir kartais pasitaikančių tiekimo sutrikimų.
Tačiau pastaruoju metu daugumos firminių pavadinimų semagliutido preparatų vaistinėse pilnai užtenka, o gydytojai sergantiems diabetu skiria ir kitų „naujos kartos“ vaistų, padedančių reguliuoti cukraus kiekį kraujyje bei kontroliuoti svorį.
„Paskutiniu metu visame pasaulyje stebime augančius susirgimus diabetu, todėl vien dėl šio aspekto semagliutido preparatų paklausa išaugo. Tai vaistai, kuriuos galima įsigyti tik su gydytojo išrašytu receptu, negana to, šių preparatų receptų išrašymas ir įsigijimas vaistinėse prieš metus buvo sugriežtintas“, – pasakoja I. Garuckienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.