Šis maistas – tobuli pusryčiai moterims: naudingi sveikatai ir tirpdo kilogramus

2024 m. spalio 18 d. 06:56
Lrytas.lt
Tikriausiai esate bent kartą susimąstę, koks maistas labiausiai tinka pusryčiams? Pasirodo, valgiaraščiai turėtų būti skirtingi: vienoks vyrams ir kitoks – moterims. Bent jau taip skelbia Kanados Vaterlo universiteto mokslininkų tyrimas.
Daugiau nuotraukų (2)
Siekiant optimalaus energijos lygio ir sveikatos, vyrų medžiagų apykaitai geriausiai tinka pusryčiai, kuriuose gausu angliavandenių. O moterims ryte gali būti naudingesni patiekalai, kuriuose yra didesnis procentas riebalų.
Pasirinkę savo medžiagų apykaitai tinkamus maisto produktus taip pat galite lengviau ištirpdyti nepageidaujamus kilogramus ir išlaikyti pastovų kūno svorį.
Metabolizmas – tai sudėtinga cheminių procesų seka organizme, kurių metu maistinės medžiagos paverčiamos energija, vyksta augimas ir taisomi ląstelių pažeidimai.
Tyrimas pagrįstas mokslininkų sukurtu matematiniu modeliu, kuris suteikė galimybę imituoti įvairių mitybos pasirinkimų poveikį vyrų ir moterų medžiagų apykaitai.
Tikimasi, kad naujasis modelis padės geriau suprasti, kaip moterų ir vyrų organizmai apdoroja riebalus. Medicininiai tyrimai istoriškai daugiau dėmesio skyrė vyrų sveikatai, todėl duomenų apie maisto poveikį moterų medžiagų apykaitai yra daug mažiau.
Pasitelkę naują įrankį, mokslininkai galėjo modeliuoti moterų mitybos rezultatus, ypač tais atvejais, kai trūksta klinikinių duomenų.
Žmogaus mitybą daugiausia sudaro angliavandeniai, riebalai ir baltymai. Moterys linkusios labiau pasikliauti lipidų (riebalų rūgščių), o ne angliavandenių apykaita, kuriai pirmenybę teikia vyrų organizmai.
Pasak tyrimo autorių, šie medžiagų apykaitos skirtumai gali lemti skirtingas medžiagų apykaitos reakcijas ir ligų riziką, todėl svarbu juos geriau suprasti.
Ką valgyti pusryčiams?
Prevencinės kardiologijos dietologė Michelle Routhenstein sakė, kad vyrų pusryčiams puikiai tinka avižiniai dribsniai, gerai subalansuotas glotnutis arba dubenėlis jogurto su riešutais ir uogomis.
Moterims ji patarė rinktis maistą, kuriame yra širdžiai naudingų nesočiųjų riebalų. Tai gali būti čija pudingas, kiaušinių omletas su daržovėmis arba varškė su linų sėmenimis ir obuoliais.
Tyrimo autoriai teigė pastebėję paradoksą: „Moterys yra linkusios kaupti daugiau riebalų nei vyrai absorbcijos laikotarpiu, tačiau po absorbcijos joms būdinga žymiai didesnė riebalų oksidacija. Remiantis mūsų modeliu, galima parengti individualias, pagal lytį pritaikytas mitybos rekomendacijas, kurios optimizuotų medžiagų apykaitą ir padėtų išvengti tokių komplikacijų kaip hiperglikemija ar hipoglikemija po valgio.
Galima atlikti simuliaciją ir pamatyti, kaip konkretus organizmas gali reaguoti į įvairios sudėties patiekalus“.
Skirtumus tarp lyčių Kanados Vaterlo universiteto tyrėjai yra linkę sieti su kepenų funkcijos ypatumais.
Paprasčiau tariant, „moterys kaupia daugiau riebalų, – sakė tyrimo autorė Anita T. Layton. – Bet taip pat sudegina daugiau riebalų, kai ilgiau sportuoja“.
Pasak jos, medžiagų apykaitos skirtumus lemia moteriški hormonai – estrogenai. Be to, nėštumo ir žindymo laikotarpiais moterų organizme išauga maistinių medžiagų sąnaudos.
Mokslininkė pasiūlė apsvarstyti moters gyvenimo sudėtingumą biologiniu požiūriu. Šioje šviesoje vyrų gyvenimo tėkmė atrodo rami ir lygi. 
„Daugelis lyčių skirtumų yra tam, kad moterys būtų pasirengusios nėštumo ir žindymo keliamiems iššūkiams“, – pažymėjo A.T.Layton.
Parengta pagal „Medical News Today“ inf.
pusryčiaiangliavandeniairiebalai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.