Šalčio terapijos nauda sveikatai: patarė, nuo ko pradėti organizmo grūdinimą

2024 m. spalio 16 d. 09:25
FITME pokyčių programa
Treneris ir sveikos gyvensenos praktikas Alanas Dzeranovas siekia gyventi ilgai ir kokybiškai. Jis mano, kad tai – ne tik svajonė, bet ir tikslas, reikalaujantis didesnio dėmesio sveikatai ir gyvenimo būdui. Studijuodamas ilgaamžių įpročius, A. Dzeranovas pastebėjo, kad jie dažnai praktikuoja grūdinimąsi. Anot jo, norint pradėti šią praktiką, užtenka skirti vos 2 minutes per dieną. Kaip šalčio terapija gali prisidėti prie geresnės sveikatos? Kokias klaidas reikia vengti pradedant grūdintis, ir kaip sužinoti, kokios yra jūsų organizmo ribos?
Daugiau nuotraukų (6)
Pradėti nuo pėdų ir delnų grūdinimo
Dvi dažniausiai pasitaikančios pradedančiųjų klaidos – tai praktikos nereguliarumas ir ekstremalumas. „Lediniame vandenyje buvau išbuvęs net 20 minučių, tačiau iki to nuėjau ilgą kelią. Tai neturėtų būti kiekvieno siekiamybė. Aš pradėjau nuo informacijos rinkimo ir palaipsniui didinau diskomforto lygį savo kūnui.
Šiuo metu planuoju dalyvauti Taline vyksiančiame plaukimo lediniame vandenyje čempionate. Tai bus naujas iššūkis, nes gulėti lediniame vandenyje ir plaukti yra visiškai skirtingi dalykai, reikalaujantys didesnės ištvermės ir fizinio pasiruošimo“, – sako A. Dzeranovas.
A. Dzeranovas grūdinimosi praktikoje dalyvauja jau 7 metus, kasdien skirdamas laiko šiai veiklai. Plaukimas lediniame vandenyje – tai ekstremali grūdinimosi forma, kuri dar labiau atvėsina kūną, suaktyvina raumenis ir kvėpavimo sistemą. Jis pabrėžia, kad svarbu neperžengti ribų, ypač pradedantiesiems, kurie gali stengtis ilgiau išbūti eketėje, kad pasiektų gerą nuotrauką socialiniuose tinkluose.
Sveikuolis rekomenduoja pradėti grūdinimosi kelionę nuo vėsaus dušo, palaipsniui mažinant temperatūrą ir ilginant buvimo trukmę. Mokslininkai nustatė, kad norint pajusti grūdinimosi naudą, užtenka skirti 10–12 minučių per savaitę arba 2 minutes kasdien visiško panirimo į šaltą vandenį (12 °C ir žemiau).
„Jei net ir šaltas dušas atrodo per didelis iššūkis, rekomenduoju pradėti nuo šalto vandens su ledukais vonelės, į ją merkiant delnus ar pėdas, ir sudrėkinant veidą. Šios trys zonos greitai reaguoja į temperatūros pokyčius“, – pataria A. Dzeranovas.
Geresnė sveikata po 4 mėn.
A. Dzeranovas nurodo, kad jau vyksta tyrimai, siekiant išsiaiškinti, kaip grūdinimasis veikia organizmą. Tuo tarpu moksliniai tyrimai rodo teigiamą grūdinimosi poveikį tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai.
„Grūdinimasis suteikia greitą ir ilgalaikį efektą. Įšokę į šaltą vandenį, patiriame hormoninį sprogimą: adrenalinas, noradrenalinas, testosteronas, serotoninas ir kiti laimės hormonai. Reguliarus grūdinimasis pastebimai pagerina savijautą ir imunitetą“, – teigia A. Dzeranovas.
Pasak jo, grūdinimasis padeda organizmui geriau reaguoti į stresą ir mažina uždegiminius procesus. Tai taip pat padidina rudųjų riebalų kiekį, kas gerina termogenezę.
Žiemą – su šortais
A. Dzeranovas sako, kad jis pats jau pora metų vaikšto tik su šortais, nepriklausomai nuo oro sąlygų.
„Žiemą užsidedu striukę, tačiau basomis einu į lauką ir to visiškai pakanka, kad organizmas gautų signalą, jog reikia adaptuotis. Šaltas oras, drėgmė ir vėjas yra puikus grūdinimosi terapijos būdas“, – sako jis. Tačiau jis pabrėžia, kad grūdinimasis nėra panacėja. Svarbu derinti sveiką mitybą, poilsį ir fizinį aktyvumą.
„Miegas yra labai svarbus. Jei miegosite po 4 valandas per parą ir stengsitės grūdintis, tai gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Visada būtina derinti visus aspektus“, – teigia A. Dzeranovas. Sveikos gyvensenos praktikas įspėja, kad grūdinimosi skeptikai dažnai būna tie, kurie niekada to nebandė.
„Svarbiausia yra klausytis savo kūno ir pratintis palaipsniui. Jei jaučiate skausmą ar diskomfortą, turėtumėte sustoti“, – pataria jis.
A. Dzeranovas pabrėžia, kad grūdinimosi praktikos yra puikus būdas pagerinti tiek fizinę, tiek psichinę sveikatą, o reguliariai tai praktikuojant, galima pasiekti ilgalaikį poveikį ir pagerinti gyvenimo kokybę. Visgi, prieš pradedant grūdinimosi praktiką siūlo pasitarti su savo šeimos gydytoju.
Turinys parengtas bendradarbiaujant su pokyčių programa FITME.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.