Alkoholio atsisakęs kaunietis numetė 30 kg, susitvarkė kraujospūdis ir dingo priklausomybė cukrui

2024 m. spalio 15 d. 22:11
Milda Noreikaitė-Bobinienė, www.sveikuoliai.lt
47-erių kaunietis Andrius Jasinskas dar prieš 5 metus alkoholį vartodavo kone kasdien. Tačiau po netekties šeimoje panoro pokyčių ir šio įpročio atsisakė tiesiog staiga. Toks vienas žingsnis vyrą nuvedė į naujos kokybės gyvenimą.
Daugiau nuotraukų (4)
Andrius pasakoja, kad mamos mirtis 2019 m. paskatino jį nustoti vartoti alkoholį.
„Paskutinius keletą metų prieš alkoholio atsisakymą gerdavau labai daug. Pagirios tapo nepakeliamai sunkios, ypač psichologiškai. Fiziškai aš visada buvau stiprus, dirbti daug galėjau net išgėręs ar po išgertuvių. Bet vėliau jau ir žmonės pradėjo pastebėti, nes į darbą vykdavau autobusu, ne savo automobiliu“, – prisimena vyras.
Andrius pradėjo išgėrinėti vos pradėjęs dirbti – 19 metų. Nors niekada nerūkė, alkoholio gėrė vis daugiau ir dažniau, kartais ir kasdien: „Man atrodė, kad nesu įklimpęs, net į darbą kartais eidavau išgėręs. Iš pradžių niekas nepastebėdavo, o jei ir pastebėdavo, nieko nesakė, nes darbus atlikau puikiai. Dirbu staklių operatoriumi ortopedinių priemonių gamybos įmonėje. Visgi, vienu metu pajutau, kad esu per daug priklausomas ir darosi per sunku“.
Nusprendęs užsikoduoti, Andrius sumokėjo didelius pinigus už tai ir pajuto, kad nėra kur trauktis: „Kodavimas ten buvo žodinis, bet man pakako. Jei atvirai, labiausiai motyvavo pinigai, kuriuos sumokėjau, nenorėjau, kad būtų veltui“.
Svoris nukrito savaime, su juo dingo ir ligos
„Svorio neplanavau mažinti, man jis, tiesą sakant, niekada netrukdė. Vis juokauju, kad kai svėriau 110 kg, bent jau niekada nebūdavo šalta, kaip dažnai dabar. Šiuo metu mano svoris yra 80 kg. Tokiam rezultatui pasiekti prireikė 4 metų, viskas vyko pamažu. Aš svorio niekada nesureikšminau, kilogramai nukrito natūraliai, nes keičiau gyvenimo būdą“, – pasakoja Andrius.
Mažėjant svoriui vyras ėmė jaustis sveikiau. Susitvarkė kraujopūdis, gydytoja nebeskyrė vaistų, kurių receptą seniau primygtinai jam siūlydavo.
„Visada norėjau atsikratyti poreikio toms tabletėms nuo per didelio spaudimo, lengviau eiti, judėti. Pamenu, kai dar svėriau 110 kg, parduotuvėje radau labai man gražią sriukę, tačiau per pilvą neužsisegė, o didesnių dydžių nebuvo. Tąkart vis tiek nusipirkau, dėvėjau atsisegęs kurį laiką. Šiai dienai dar antras toks kaip aš į tą striukę tilptų“, – šypsosi A. Jasinskas.
Sveikesnis gyvenimo būdas atsiskleidžia naujais atradimais
Pasikeitęs gyvenimo būdas vyrą paskatino kelti sau naujus tikslus ir iššūkius: „Pradėjau keliauti, pernai pirmąkart gyvenime buvau užsienyje: Turkijoje, Vokietijoje pas draugus, Graikijoje, šiais metais „Samaria“ tarpeklį perėjau Kretoje.
Keliauju vienas, daug vaikštau, judu. Išbandžiau ir grikių iššūkį. Panorau atsikratyti dar vienos priklausomybės – saldumynams. Taip atradau Kristinos Ragauskaitės cukraus detokso iššūkį, žiūriu, nieko nekainuoja, reikia pabandyti“.
Andrius pasakoja, kad pirmas tris dienas buvo labai sunku, vėliau cukraus poreikis dingo. Natūraliai sumažėjo ir mėsos jo mityboje: „Pastebėjau tokią sąsają, kad kuo mažiau valgau saldumynų, tuo labiau nesinori mėsos, daugiau augalinio maisto“.
Pradėjęs keisti mitybą dalyvavo Lietuvos sveikuolių sąjungos su Kristina organizuojamame cukraus detokso savaitgalyje, susipažino su sveikuoliais, vėliau savanoriavo jų stovykloje.
Pažintis su bendraminčiais vyrui suteikė dar daugiau įkvėpimo gyventi sveikiau, sąmoningiau.
„Man patiko, kad aplink niekas nerūko, sveikiau gyvena, valgo. Pirmąkart nuvykau į cukraus detokso savaitgalį, ten mane išmokė basomis po žolę vaikščioti. Grįžęs televizorių išnešiau iš namų, nes supratau, kad man tik galvą paskausta nuo jo žiūrėjimo, per didelio kiekio informacijos.
Savanoriaujant patiko jaustis įvertintam, atrodo, tik indus ploviau, o visi tiek dėkojo, taip maloniai su manimi elgėsi. Stovykloje visą laiką gyvenau palapinėje, nakvynės buvo labai džiuginančios, nes esu tą daręs tik kartą vaikystėje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.