Mitybos specialistai pabrėžia, kad medus yra alergenas. Alergija jam pirmą kartą pasireikšti gali bet kuriame amžiuje. Todėl medų reikėtų vartoti atsargiai.
Ar galima vienu metu suvalgyti daug medaus?
Atsižvelgdami į visus pavojus, gydytojai teigia, kad jaunas sveikas žmogus gali suvalgyti ne daugiau kaip 2–3 šaukštelius medaus.
O žmonės, sergantys tam tikromis ligomis, šį kiekį turėtų sumažinti iki vieno šaukštelio.
Gydytojai taip pat priduria, kad medų griežtai dozuoti turėtų žmonės, sergantys cukriniu diabetu, nutukimu, hipertenzija ir ateroskleroze.
Kokias ligas gydo medus?
Medus nuo seno naudojamas kaip natūrali priemonė nuo tam tikrų ligų. Pavyzdžiui, galite pabandyti suvalgyti šaukštą medaus, jei kamuoja kosulys. Tyrimai rodo, kad tai gali padėti.
Tačiau medaus niekada negalima duoti jaunesniems nei vienerių metų kūdikiams.
Senovės Egipte medus buvo naudojamas žaizdoms greičiau gyti ir išvengti infekcijos.
Galbūt tame yra šiek tiek tiesos. 2015 m. buvo paskelbta tyrimų apžvalga, kurioje mokslininkai teigė, kad medus veikia veiksmingiau nei tradiciniai antiseptikai. Ypač gydant tam tikrus nudegimus.
Šį poveikį gali lemti antibakterinės ir priešuždegiminės medaus savybės. Jame yra česnako rūgšties ir kvercetino, kurie veikia kaip antiseptikai.
Tačiau medumi nereikėtų pasikliauti, jei reikia gydyti sezonines alergijas. Tiesą sakant, Amerikos astmos ir alergijos fondo duomenimis, šiuo atžvilgiu jis neturi jokios naudos.
Ar nuo medaus galima priaugti svorio?
Dažnai pastebima, kad ruošdami saldžius receptus kulinarai siūlo cukrų pakeisti neva sveikesne alternatyva – medumi.
Tačiau ar tikrai medus toks sveikas? Gydytojų atsakymas nėra labai saldus. Ne, jei medus vartojamas kaip maistas.
Nors meduje yra daug maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą C ir geležį. Tačiau jų kiekis yra labai mažas ir sudaro mažiau nei 1 proc. paros poreikio.
Tačiau meduje yra daugiau kalorijų nei tokiame pačiame kiekyje cukraus.
Viename arbatiniame šaukštelyje cukraus yra 16 kcal, o viename arbatiniame šaukštelyje medaus – 21 kcal. Taigi, smaližiaudami medumi galite priaugti svorio.
Medus, kaip ir agavų sirupas, kai jo dedama į kepinius, yra tik dar viena pridėtinio cukraus rūšis.
Su medumi reikėtų elgtis kaip su visais pridėtiniais cukrais, sako „Consumer Reports“ mitybos specialistė Amy Kitting.
Tai reiškia, kad medus turėtų būti atsargiai įtraukiamas į mitybą ir vartojamas kuo rečiau.