Du zuikiai vienu šūviu: šis riešutas padeda mesti svorį ir mažina organizmo uždegimą

2024 m. spalio 3 d. 20:58
Lrytas.lt
Riešutai dažnai sulaukia pagyrų kaip sveikatai palankus užkandis, kuriame gausu širdžiai naudingų riebalų, mineralų, vitaminų ir antioksidantų. Tačiau medicinos mokslas dar bando perprasti įvairių riešutų poveikį žmogaus organizmui.
Daugiau nuotraukų (2)
Bertoletijų riešutai, dar vadinami braziliškais, gali padėti moterims, turinčioms antsvorio, kovoti su nedideliu lėtiniu uždegimu ir pagerinti žarnyno sveikatą, skelbia naujas tyrimas.
Uždegimas – tai imuniteto būdas kovai su ligomis, infekcijomis ir virusais, tačiau lėtinis uždegimas yra kenksmingas žmogaus organizmui. Uždegiminiai procesai siejami su nutukimo, širdies ligų, 2 tipo diabeto ir demencijos išsivystymu.
Oksidacinis stresas gali prisidėti, kad cheminių reakcijų šalutiniai produktai, vadinamieji laisvieji radikalai, pažeidžia organizmo ląsteles.
Tačiau antioksidantai gali neutralizuoti laisvuosius radikalus. Selenas – mineralas, turintis antioksidacinių savybių. Būtent šios medžiagos yra gausu braziliškuose riešutuose.
Brazilijoje įsikūrusio Vikozos federalinio universiteto tyrėjai siekė išsiaiškinti, ar seleno turtingas užkandis turi įtakos su antsvoriu susijusiam uždegimui. Šiuo tikslu jie ištyrė 20–55 metų amžiaus moteris, kurios turėjo antsvorio arba buvo nutukusios
28 moterys aštuonias savaites laikėsi kalorijų ribojimo dietos be riešutų, o kitos 28 maitinosi taip pat, tik į kasdienę mitybą įtraukė 2 nedideles braziliškų riešutų porcijas.
Tyrimo pradžioje ir pabaigoje buvo paimti jo dalyvių kraujo ir šlapimo mėginiai, nustatyti uždegimo ir žarnyno sveikatos žymenys.
Po aštuonių savaičių mokslininkai nustatė, kad tos moterys, kurios valgė braziliškus riešutus, numetė daugiau svorio: vidutiniškai 7,7 kg, palyginti su 5,5 kg grupėje, kurios narės riešutų nevalgė.
Taip pat pastebėtas riešutų poveikis uždegiminiams procesams organizme. Įvertinę C reaktyvųjį baltymą (CRP) tyrėjai nustatė, kad brazilinius riešutus valgiusiųjų tyrimo dalyvių grupėje uždegimas ženkliai sumažėjo, o tarp moterų, kurios riešutų nevalgė – padidėjo.
Kiek riešutų suvalgyti kasdien?
Tyrime nedalyvavusi registruota dietologė Kiran Campbell paaiškino, kad žmogaus organizmas negali seleno pasigaminti pats.
Todėl seleno turime gauti iš gyvūninės kilmės maisto produktų, tokių kaip žuvis, jūros gėrybės, paukštiena, mėsa, arba augalinės kilmės maisto, pavyzdžiui, saulėgrąžų sėklų ir braziliškų riešutų.
K. Campbell atkreipė dėmesį, kad viename braziliškame riešute (apie 5 g) yra maždaug 96 mikrogramai seleno, t. y. beveik dvigubai daugiau nei daugumai suaugusiųjų rekomenduojama 55 mikrogramų paros norma.
Daugumai žmonių paprastai rekomenduojama maždaug 1–2 braziliški riešutai per dieną, o tai atitinka JAV Nacionalinio sveikatos instituto nustatytą saugią viršutinę 400 mikrogramų per dieną normą.
Tačiau vartojant 4–5 braziliškus riešutus per dieną kyla perdozavimo rizika. Todėl K. Campbell patarė atidžiai stebėti seleno suvartojimą, jei norite išvengti kenksmingo poveikio.
Lūžinėjantys nagai, plaukų slinkimas, odos bėrimai, žarnyno ir neurologiniai sutrikimai – seleno perdozavimo požymiai.
Pasak specialistų 1–2 braziliški riešutai per dieną gali būti praktiškas ir naudingas modelis, kuris gali padėti sumažinti uždegimą ir pagerinti žarnyno sveikatą.
Ekspertai pabrėžė, kad braziliški riešutai nėra stebuklinga išeitis, jie – tik vienas iš sudedamųjų sveikatai palankios mitybos komponentų.
Parengta pagal „Euronews“ ir „Medical News Today“ inf.
uždegimasriešutaiSvorio metimas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.