Įsidėmėkite: 5 svarbiausi dalykai, kurių kardiologė patarė niekada nedaryti

2024 m. rugsėjo 23 d. 16:13
Širdies ir kraujagyslių sistemos palaikymas yra labai svarbus bendros mūsų sveikatos komponentas. Kardiologė Nicole Harkin pasidalijo penkiais dalykais, kurių ji pati nedaro ir pataria nedaryti tiems, kurie nori išvengti širdies ir kraujagyslių ligų rizikos.
Daugiau nuotraukų (4)
1. Rūkymas
Rūkymas yra vienas didžiausių širdies priešų. Cigaretėse esantis nikotinas ir kitos kenksmingos cheminės medžiagos gali pažeisti arterijų sieneles, padidinti cholesterolio kiekį kraujyje ir paskatinti krešulių susidarymą.
Tai didina aterosklerozės, miokardo infarkto bei kitų širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Nesvarbu, ar esate rūkalius, ar įkvėpiate dūmų ir rūkote pasyviai, verčiau venkite to, jei norite išsaugoti sveiką širdį.
2. Skausmo krūtinės srityje ignoravimas
Krūtinės skausmas gali būti rimtų širdies problemų, tokių kaip krūtinės angina ar miokardo infarktas, požymis.
Net jei anksčiau niekada neturėjote širdies problemų, nederėtų ignoruoti šio simptomo. Kruopštus medicininis ištyrimas padės laiku aptikti ir gydyti galimas problemas. Atminkite, kad ankstyva intervencija gali išgelbėti gyvybę.
3. Riebios mėsos valgymas
Šoninėje ir kituose perdirbtuose mėsos produktuose yra daug sočiųjų riebalų, druskos ir konservantų, kurie gali neigiamai paveikti širdį.
Nuolat vartojant tokius maisto produktus, didėja cholesterolio ir kraujospūdžio lygis, o tai prisideda prie padidėjusios širdies ir kraujagyslių ligų rizikos. Verčiau rinktis sveikesnių baltymų šaltinius, pavyzdžiui, žuvį, vištieną, ankštines daržoves ar riešutus.
4. Dėmesio nekreipimas į ligų istoriją šeimoje
Šeimos anamnezė vaidina svarbų vaidmenį nustatant riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Jei jūsų artimi giminaičiai turėjo širdies ligų, tai gali automatiškai padidinti jūsų riziką.
Svarbu būti sąmoningiems ir imtis prevencinių veiksmų. Todėl privalu reguliariai tikrintis pas gydytoją, stebėti cholesterolio ir kraujospūdžio lygį bei laikytis sveikos gyvensenos principų.
5. Miego trūkumas
Lėtinis miego trūkumas gali neigiamai paveikti jūsų širdies sveikatą. Per trumpas miegas gali padidinti riziką susirgti aukštu kraujospūdžiu, nutukimu ir diabetu. Visi šie veiksniai yra širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniai.
Svarbu laikytis reguliaraus miego grafiko ir užtikrinti, kad kasnakt ilsėtumėtės 7–9 valandas, jei norite, jog jūsų širdis ir visas organizmas būtų sveiki.
Sveikos gyvensenos laikymasis, savalaikė medicininė profilaktika ir proaktyvus požiūris į savo sveikatą yra ilgo ir aktyvaus gyvenimo pagrindas.
Šaltinis: tsn.ua

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.