Tačiau ar obuolių acto nauda sveikatai patvirtinta įrodymais?
Pasak Teksaso universiteto registruotos dietologės Lindsey Wohlford, ne visos pagyros laužtos iš piršto.
„Yra nedidelės apimties tyrimų, kurie rodo vidutinę ar nedidelę naudą sveikatai. Tačiau neturime šūsnies tyrimų, rodančių ženklią naudą“, – sakė L.Wohlford.
Obuolių actas – tai acto rūgštis, gaunama fermentuojant obuolius. Daugiausia jo sudėtyje yra vandens – beveik 94 proc., taip pat šiek tiek geležies, kalcio, magnio, cinko, natrio, cukraus ir truputis kalio.
Dar 3 300 m. prieš Kristų buvo manoma, kad obuolių actas turi gydomųjų savybių: gali dezinfekuoti žaizdas ir gydyti infekcijas ar vabzdžių įkandimus.
Pastaraisiais metais atkreiptas dėmesys, kad jis gali sustiprinti imunitetą.
Štai pagrindiniai teiginiai apie obuolių sidro acto poveikį ir ką apie tai sako moksliniai tyrimai.
Mažina gliukozės kiekį kraujyje?
„Šis teiginys yra geriausiai pagrįstas, – sakė L.Wohlford.
Tyrimais nustatyta, kad kasdien vartojant obuolių actą 2 tipo diabetu sergantiems žmonėms gali šiek tiek sumažėti gliukozės kiekis kraujyje nevalgius.
Pavyzdžiui, 2021 m. paskelbta metaanalizė skelbė, kad obuolių acto vartojimas sumažino gliukozės kiekį kraujyje nevalgius maždaug 8 miligramais decilitre 2 tipo diabetu sergantiems žmonėms, kurių gliukozės kiekis kraujyje iš pradžių buvo padidėjęs.
Mažina cholesterolį?
Tas pats tyrimas parodė ryšį tarp obuolių acto vartojimo ir bendrojo cholesterolio kiekio sumažėjimo, kuris labiausiai pasireiškė 2 tipo diabetu sergantiems žmonėms ir tiems, kurie daugiau kaip aštuonias savaites gėrė iki 15 ml per dieną.
2023 m. tyrime nustatyta, kad 2 tipo cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, kurie aštuonias savaites vartojo 30 ml per dieną ir buvo skatinami laikytis sveikos mitybos, tiek „blogojo“ MTL cholesterolio, tiek bendrojo cholesterolio kiekis sumažėjo labiau nei žmonėms, kurie tik buvo skatinami laikytis sveikos mitybos.
„Apskritai, dauguma šių tyrimų nėra atlikti su didelėmis dalyvių grupėmis, – sakė L.Wohlford. – Nepasakyčiau, kad dėl jų tikslumo esame visiškai tikri.“
Skatina svorio mažėjimą?
Kai kurie naujausi tyrimai rodo, kad kasdienis obuolių acto vartojimas gali padėti sumažinti apetitą ir numesti svorio. Tačiau S.Wohlford įspėjo, kad tai buvo nedideli, trumpalaikiai tyrimai, tad nereikėtų manyti, kad obuolių actas stebuklingai tirpdo kilogramus.
„Obuolių actas reikšmingai nepagerins svorio metimo ir netaps tvariu įpročiu. Dauguma žmonių nevartoja jo ilgą laiką“, – paaiškino ji.
Dietologė pridūrė, kad žmonės per dažnai ieško lengviausio kelio. Sveikas svorio metimas prisideda lėtinių ligų rizikos mažinimo, bet tam būtinas reguliarus fizinis aktyvumas ir sveikatai palanki mityba.
Gerina žarnyno sveikatą?
Obuolių acte yra natūralių probiotikų, kurie susidarė fermentacijos metu. Probiotikų turtingi maisto produktai didina sveikų bakterijų, esančių virškinimo trakte, kiekį ir yra susiję su imunitetu ir smegenų sveikata.
„Naudinga įtraukti į mitybos racioną, kai siekiate, kad mikrobiomas būtų sveikas, o gerosios bakterijos klestėtų“, – sakė ji.
Ar gali būti žalingas?
„Obuolių actas yra labai rūgštus, – sakė S.Wohlford. – Jis gali sukelti dantų emalio eroziją ir pažeisti stemplę, jei geriate neskiestą“.
Kai kurie žmonės pastebi skrandžio sutrikimus arba rūgšties refliuksą. Tačiau vartoti obuolių actą kaip salotų padažų ar patiekalų sudedamąją dalį yra saugu.
Kaip vartoti obuolių actą?
Nors obuolių sidro acto nauda sveikatai gali būti minimali, nedideliais kiekiais įtraukti jo į savo racioną nepakenks, sakė S.Wohlford.
„Jei norite jį gerti, tikrai reikia praskiesti vandeniu arba įpilti šiek tiek į arbatą, kad būtų mažesnė žala stemplei ar dantų emaliui. Tačiau skonis būna prastas“, – pastebėjo S.Wohlford.
Geriausia obuolių actą dėti į maistą – salotas, padažus, naudoti jį daržovėms marinuoti. Vienu šūviu nušausite kelis zuikius.
„Gausite daržovių ir visų jų teikiamų skaidulinių bei maistinių medžiagų, kartu ir obuolių acto“, – sakė S.Wohlford.
Parengta pagal „American Heart Association“ inf.