Įsidėmėkite: paaiškėjo, kurie pratimai atitolina organizmo senėjimą (2)

2024 m. rugsėjo 14 d. 21:41
Lrytas.lt
Raumenų mankšta – ne tik kultūrizmas. Medikai nuolat pabrėžia, kad reikia ne tik kardiotreniruočių, tokių kaip bėgimas ar vaikščiojimas, bet ir jėgos pratimų.
Daugiau nuotraukų (2)
Pasak naujo tyrimo, pastarieji gali būti ypač naudingi aktyvinant organizmo valymo procesus ląstelėse. Tai svarbu norint palaikyti sveiką organų ir audinių funkciją ir yra pagrindinė sveiko senėjimo dalis.
Mūsų raumenis sudarančios ląstelės nuolat dėvisi, ypač kai treniruojamės. Laimei, organizmas pašalina visas pažeistas ląstelių dalis. Šis procesas vadinamas autofagija.
Tiesa, ląstelių „atliekos“ yra suskaidomos, organizmas dar gali jas panaudoti kitur.
Ypač svarbus šio proceso dalyvis yra baltymas BAG3, kuris padeda atpažinti pažeistas ląstelių dalis. Panašu, kad raumenų mankšta šį baltymą suaktyvina.
„Pasaulio sveikatos organizacija siūlo 65 metų ir vyresniems žmonėms užsiimti jėgos treniruotėmis sveiko senėjimo vardan“, – sakė Bonos universiteto Ląstelių biologijos instituto profesorius Jörgas Höhfeldas.
Jis vadovavo naujam tyrimui, kuris, mokslininko teigimu, patvirtino jėgos treniruočių svarbą.
„Tik atliekant pasipriešinimo pratimus BAG3 suaktyvėja, kad efektyviai atpažintų ląstelių šiukšles ir atsikratytų jų per autofagiją“, – teigė J.Höhfeldas.
Pasak jo, šį poveikį galima pastebėti labai greitai, jei keliamas svoris yra artimas maksimaliam pajėgumui.
„BAG3 sistemos suaktyvėjimas pastebimas jau po 20–30 intensyvių raumenų susitraukimų per vieną treniruotę. Svarbu pereiti prie maksimalaus intensyvumo susitraukimo, kad raumenims būtų padaryta mikrožala“, – pabrėžė J.Höhfeldas, kurio tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „Current Biology“.
BAG3 baltymo aktyvavimas yra ryškiausias, kai treniruotės nukreiptos į stambias raumenų grupes.
„Naudinga treniruoti dideles kojų, krūtinės ir nugaros raumenų grupes keliant svorius arba atliekant pritūpimus ir prisitraukimus. Šie pratimai gali būti atliekami su svarmenimis, kad būtų pasiekta raumenų perkrova“, – sakė J.Höhfeldas.
Autofagijos terminas pastaruoju metu ypatingai išpopuliarėjo ilgaamžiškumo srityje. Tiesa, egzistuoja įvairios autofagijos formos.
Kovos su senėjimu kontekste dažniausiai omenyje turima bado sukelta autofagija, kurią paskatina kalorijų ribojimas arba protarpinis badavimas. To tikslas – atsikratyti ląstelių pertekliaus.
Su BAG3 baltymu susijusi autofagija veikia kiek kitaip – ardo ląstelių šiukšles, ypač pažeistus baltymus.
„Pažymėtina, kad senstančios ląstelės gamina daugiau BAG3, jog neutralizuotų pažeistų baltymų kaupimąsi ir padidintų jų skaidymą. Tokiu būdu šis procesas prisideda prie sveiko senėjimo“, – paaiškino J.Höhfeldas.
Geriau supratę BAG3 baltymo veikimą, tyrėjai tikisi prisidėti prie naujų vaistų, skirtų raumenų silpnumui ir širdies nepakankamumui, gydyti.
Parengta pagal „Newsweek“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.