Gerina miegą ir smegenų darbą: skelbia, kad šis gėrimas itin naudingas vyresniems žmonėms

2024 m. rugsėjo 12 d. 08:41
Lrytas.lt
Kinijoje ir Japonijoje mačia arbatą žmonės geria jau beveik tūkstantį metų, o per paskutinį dešimtmetį ji išpopuliarėjo visame pasaulyje. Prie staigios mačios sėkmės prisidėjo ne tik išskirtinė vizualinė estetika, bet ir jai priskiriamos naudingos savybės. Jų sąrašą, panašu, papildė naujas tyrimas.
Daugiau nuotraukų (4)
Jo autoriai teigia, kad kasdienis mačia arbatos vartojimas gerina pažinimo funkciją ir miego kokybę, todėl gali būti naudingas vyresnio amžiaus žmonėms.
Magnio ir kalio šaltinis
Pasaulyje sparčiai daugėja Alzheimerio liga sergančių žmonių. Jei medicina nepadarys didžiulės pažangos, prognozuojama, kad atmintį pasiglemžianti liga užklups dar daugiau senjorų.
Būtent tai paskatino Japonijos mokslininkus atkreipti dėmesį žaliąją mačią arbatą. Jie pasišovė išsiaiškinti ar ji padėtų išlaikyti gerą atmintį.
Tyrimo rezultatus jie praėjusią savaitę paskelbė moksliniame žurnale „PLOS ONE“.
Mačios arbatoje yra daug vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminus C ir E, magnį ir kalį. Mačia taip pat turi biologiškai aktyvių junginių, tokių kaip teaninas ir katechinai.
Teaninas – aminorūgštis, esanti įvairiuose maisto produktuose ir gėrimuose, kuri gali padėti atpalaiduoti protą. Katechinai – polifenoliai, kurie gali slopinti uždegimą organizme bei užkirsti kelią ląstelių pažeidimams.
Kodėl pagerėjo miegas?
Nors atlikus tyrimą nebuvo pastebėta, kad mačia arbata pagerintų atmintį, tačiau išryškėjo kitos jos naudingos savybės.
Pasak tyrėjų, dėl mačios poveikio pagerėjo dalyvių miegas ir socialiniai gebėjimai. Pavyzdžiui, jie ėmė geriau atpažinti veido išraiškas ir suprasti žodžių reikšmes.
Gerai išsimiegoti yra labai svarbu, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, kad jie išliktų fiziškai ir psichiškai sveiki. Mokslininkai mano, kad prie geresnės miego kokybė prisidėjo mačia sudėtyje esantis teaninas.
Tyrėjai priminė, kad prastas miegas siejamas su didesne demencijos išsivystymo rizika ir gali neigiamai paveikti atmintį.
„Didelis teanino kiekis tikriausiai yra pagrindinis veiksnys, lemiantis šiame tyrime pastebėtą naudą miegui. Teaninas mažina nerimą ir stresą, todėl miegas yra gilesnis, o tai labai svarbu atminčiai ir dėmesio koncentracijai, ypač senstant“, – komentavo tyrime nedalyvavęs medicinos mokslų daktaras Ralphas Waldo iš Indianos, JAV.
Pasak jo, mačia arbatoje esantys katechinai galėjo pagerinti tyrimo dalyvių socialinį „aštrumą“.
„Katechinai gali apsaugoti socialinį pažinimą, nes jie mažina uždegimą smegenyse ir skatina naujų nervinių jungčių atsiradimą, – aiškino jis. – Panašu, kad mačia veikia konkrečias pažinimo sritis, nes platesniuose testuose pokyčių nenustatyta.“
Tačiau R.Waldo pažymėjo, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, jog būtų galima tiksliai nustatyti mačios naudą žmonėms.
Ekspertai taip pat pabrėžė, kad derėtų susitelkti į tonizuojančio gėrimo poveikį nuotaikai ir savijautai.
Nereikėtų dėti vilčių, kad mačia taps stebuklingu priešnuodžiu, kuris išgelbės nuo demencijos ir Alzheimerio ligos.
Parengta pagal „Medical News Today“ inf.
mačiaAlzheimerio ligademencija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.