Geltonieji vaisiai yra mažiau kaloringi.
Geltonuose pomidoruose yra daugiau geležies, cinko, fosforo, folio rūgšties ir niacino.
Juose yra dvigubai daugiau vitamino B3 (niacino) ir vitamino B9 (folio rūgšties) nei raudonuosiuose pomidoruose.
Raudonuosiuose pomidoruose yra beta karotino (provitamino A) ir likopeno, kurių nėra geltonosiose veislėse.
Būtent dėl natūralaus pigmento likopeno raudonieji pomidorai yra raudoni. Geltonieji pomidorai savo spalvą suteikia kitam karotenoidui – liuteinui.
Raudonuose pomidoruose yra daugiau skaidulų ir vitamino C.
Kalbant apie pomidorų naudą sveikatai, svarbu suprasti, kad kiekviena veislė turi savitų privalumų.
Skirtingų spalvų pomidoruose yra skirtingų maistinių medžiagų, kurios teigiamai veikia sveikatą.
Geltonųjų pomidorų nauda
- Geltonieji pomidorai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie yra alergiški raudoniesiems pomidorams, nes jie rečiau sukelia alergines reakcijas.
- Geltonuose pomidoruose yra mažiau kalorijų, todėl jie labiau tinka tiems, kurie stengiasi numesti svorio.
- Retinolis (vitaminas A), kurio daug yra geltonuosiuose pomidoruose, naudingas odai, regėjimui ir kaulams.
- Geltonuosiuose pomidoruose taip pat gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su ląstelių senėjimu.
Raudonųjų pomidorų nauda
- Raudonuosiuose pomidoruose yra daug folio rūgšties, kuri ypač svarbi nėščioms moterims.
- Raudonuosiuose pomidoruose esantis karotinoidas likopenas yra stiprus antioksidantas ir padeda stiprinti širdies ir kraujagyslių sistemą.
- Raudonuosiuose pomidoruose taip pat gausu pektino, kuris mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
- Raudonuosiuose pomidoruose gausu kalio, kuris padeda stiprinti raumenis.
- Raudonuosiuose pomidoruose esantis natūralus pigmentas – likopenas – yra stiprus antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir mažinantis riziką susirgti tam tikromis vėžio rūšimis.
Taigi, kiekviena pomidorų rūšis turi savitą naudą sveikatai, o reguliarus skirtingų spalvų pomidorų vartojimas padės aprūpinti organizmą įvairiomis maistinėmis medžiagomis.