Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) prieš kelias dienas priminė, kad Lietuvoje yra žinomų apie 400 rūšių grybų, iš jų nuodingų – 40. Nuodingiausios yra žalsvoji ir blyškioji musmirės.
„Tas grybas „žudo“ kepenis“, – dėl žalsvosios musmirės „Žinių radijo“ laidoje „Ekspertai pataria“ įspėjo gydytojas toksikologas Linas Zdanavičius.
Pasak jo, šis grybas gali nužudyti per 3 dienas, bet medikai turi priešnuodžius ir kai pagalbos kreipiamasi laiku, didžiąją dalį pacientų pavyksta išgelbėti. Jei pavėluojama – gydytojai bejėgiai, nes kepenų funkcijos atstatyti jau neįmanoma.
Grybai – sunkiai virškinamas maistas
Gydytojas toksikologas pastebėjo, kad šiltuoju metų laiku visuomet padaugėja apsinuodijimų grybais arba uogomis, o ši vasara – ne išimtis.
„Kartais būną ir sunkesnių apsinuodijimų. Mano duomenimis, tokių apsinuodijimų grybais, kad būtų iškilęs pavojus gyvybei, šią vasarą, ačiū Dievui, kol kas neturėjome“, sakė L.Zdanavičius.
Pasak jo, 90 proc. atvejų savijautą sutrikdo ne grybuose esantys nuodai, o faktas, kad tai yra sunkus maistas. Bėda, kad žmonės miško gėrybių persivalgo, derina grybus su riebiais produktais, pavyzdžiui, spirgučiais ar grietine.
Po kelių valandų „sustoja skrandis“ ir išsigandę smaguriai skambina medikams, nes pradeda abejoti, ar negalėjo suvalgyti ko nors nuodingo.
„Grybai turi savyje chitino, kurios mes nesuvirškiname. Skrandis ir visas žarnynas stengiasi, bet, deja, pavyksta suvirškinti ne viską“, – paaiškino gydytojas toksikologas.
Lrytas.lt anksčiau rašė, kad jei ant stalo yra grybų, šalia negali būti jokio alkoholio ir riebaus maisto, nes šis derinys padidina tikimybę susirgti ūminiu kasos uždegimu (pankreatitu). Daugiau gydytojų įžvalgų apie ūminio pankreatito priežastis rasite čia.
Dažnai apsinuodija patyrę grybautojai
L.Zdanavičius priminė „auksinę taisyklę“: nerinkite nepažįstamų grybų, o jeigu dėl radinio nesate tikri – išmeskite.
Gydytojas pridūrė, kad apsinuodijimas įvyksta per 2 valandas, per tiek laiko simptomai atsiranda net jei grybas yra silpnai nuodingas.
„Patys pavojingiausi grybai, pavyzdžiui, žalsvoji musmirė, jie duoda apsinuodijimus po 12, kartais – 18 valandų. Dažniausiai tai pasireiškia labai gausiu viduriavimu, pykinimu, bendru silpnumu ir panašiai.
Taigi, labiau sunerimti reikėtų, jei apsinuodijimas įvyksta po kažkiek laiko, tarkime, išmiegojus visą naktį, ar kitos dienos vakarą. Tada geriau reikėtų pasirodyti medikams, tegul jie padaro tyrimus, pasižiūri, ar ten tikrai nėra tas baisiausias grybas.
Anksti pradėjus gydymą, išgydome visus, o uždelsus rezultatai, deja, būna labai liūdni“, – akcentavo L.Zdanavičius.
Jis pridūrė, kad labiausiai saugoti derėtų močiutes, kurios įsitikinusios, kad pažįsta visus grybus.
„Tiesą sakant, sunkiausius apsinuodijimus turėdavome iš Dzūkijos, kur močiutės visą gyvenimo rinko grybus, bet ėmė silpti regėjimas, o pasitikėjimas, deja, tik didėja“, – sakė L.Zdanavičius ir pridėjo, kad vyresnio amžiaus organizmas sunkiau kovoja su nuodais.
Skrandžio plovimas – nesąmonė
Gydytojas toksikologas paaiškino, kad dauguma nuodingų medžiagų pasižymi karčiu skoniu. Tai galėtų būti požymis, kad grybo geriau nevalgyti.
Jei apsinuodijama nuodingais grybais, simptomai gali pasireikšti po 6–48 valandų.
L.Zdanavičius pastebėjo, kad paplitusi informacija apie neva naudingą paprastųjų musmirių poveikį, atsiranda gyventojų, kurie tyčia jį išbando.
„Būna tokių žmonių, kurie privalgo... dažniausiai, kai pakliūna pas mus į skyrių, sako: ačiū, supratau, daugiau niekada taip nedarysiu“, – pasakojo gydytojas.
Kilus įtarimui dėl apsinuodijimo, patariama ne užsiimti savigyda, o skambinti į Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biurą.
„Nedarykite tokios nesąmonės kaip skrandžio plovimas, nes esu matęs, kaip žmonės geria vandenį, vemia ir vėl geria vandenį, vėl vemia ir taip išplauna skrandžio sultis ir pašalina labai daug elektrolitų, kas nueina iki traukulių, sąmonės netekimų ir komų“, – įspėjo L.Zdanavičius.
VVKT farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų skyriaus specialistų patarimai grybautojams:
– Rinkite ir valgykite tik gerai pažįstamus grybus, nes valgomieji ir nuodingieji grybai kartais būna labai panašūs.
– Grybauti patartina kuo toliau nuo kelių, plentų, geležinkelio esančiuose miškuose, nes grybai savyje kaupia sunkiuosius metalus.
– Galima apsinuodyti ir senais, ištižusiais, sukirmijusiais ar laiku neapdorotais valgomaisiais grybais.
– Rinkdami grybus juos gerai nuvalykite, ypač žemėtus kotus, nes žemėje gali būti botulizmą sukeliančių bakterijų. Tokius grybus uždarius hermetiškuose induose susidaro anaerobinės sąlygos (kai nėra deguonies) ir gali pradėti daugintis botulizmo bakterijos, kurios išskiria labai nuodingą egzotoksiną. Jei išsipūtė konservuotų grybų stiklainio dangtelis ar atsirado įtartina spalva, tokių grybų nevalgykite.
– Pagamintą grybų patiekalą geriausia suvalgyti tą pačią dieną, o konservuotus suvartoti per pusmetį.
– Paruoštus grybus laikykite šaldytuve ar vėsiame rūsyje 0–6 laipsnių temperatūroje.
Visais atvejais, kai yra įtariamas apsinuodijimas, geriausia nedelsiant skambinti į VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyrių (tel. numeriu 8–5 236 20 52.) Tarnybos specialistai konsultuoja visą parą.