Norite tvirtų kaulų? Išbraukite šį maistą iš savo valgiaraščio

2024 m. rugpjūčio 9 d. 07:13
Lrytas.lt
Gerk daug pieno – turėsi stiprius kaulus, šį raginimą vaikystėje girdėjo daugelis. Tačiau, pasak specialistų, kaulų sveikata didele dalimi priklauso nuo to, ar vartojate produktus, kurie jiems kenkia. 
Daugiau nuotraukų (3)
Osteoporozė – trapių kaulų liga. Siekiant jos išvengti, patariama suvartoti pakankamai kalcio ir būti fiziškai aktyviems.
Pieną, galima gerti nors ir kibirais, be šito kaulai nusilps. Taip pat svarbu privengti maisto produktų ir gėrimų, kurie gali turėti neigiamos įtakos kaulų tankiui.
Pirmiausia, reikėtų neperlenkti lazdos su kalcio ir vitamino D papildais.
„Nors kalcis ir vitaminas D yra svarbūs kaulų sveikatai palaikyti, rekomendacinių dozių viršijimas gali būti žalingas, o ne naudingas. Kalcio ir vitamino D poreikis priklauso nuo amžiaus, todėl įsitikinkite, kad žinote, kokia dozė yra jums tinkama“, – sakė Bostono ligoninės (JAV) gydytoja Liz Matzkin.
Ji nurodė, kad 50 metų ir vyresniems žmonėms rekomenduojama 1000 miligramų kalcio ir 800–1000 tarptautinių vienetų (TV) vitamino D per dieną.
Medikai išskyrė 4 maisto produktus ir gėrimus, kurių reikėtų privengti, norint sumažinti osteoporozės riziką.
1. Alkoholis
Na ir kas, jei girdėjote, kad mažos alkoholio dozės naudingos širdies sveikatai. Faktas, kad per dažna taurė vyno ar bokalas alaus gali neigiamai atsiliepti kaulams.
„Padidėjęs alkoholio vartojimas gali sutrikdyti organizmo gebėjimą įsisavinti svarbias maistines medžiagas, kurios yra naudingos kaulų sveikatai, pavyzdžiui, kalcį, vitaminą D ir magnį“, – aiškino L.Matzkin.
Nors kalcis ir vitaminas D turi didžiausią įtaką, mūsų lytiniai hormonai, tokie kaip testosteronas vyrams ir estrogenas moterims, taip pat yra labai svarbūs kaulų tvirtumui palaikyti.
Denveryje (JAV) įsikūrusios klinikos medikė Angelina Waller paaiškino, kad alkoholis sulėtina kaulų atsinaujinimo ciklą ir sutrikdo hormonų lygį.
„Galiausiai, jei vartojate per daug alkoholio, yra didesnė rizika nukristi ir susižeisti ar patirtį lūžį“, – sakė L.Matzkin. Tyrimas pastebėta, kad alkoholį vartojantys žmonės dažniau patiria klubo sąnario lūžius.
2. Kofeinas
Dažnas savo rytą sunkiai įsivaizduoja be kavos puodelio, tačiau šis gėrimas nepadeda kaulams. Tas pats galioja ir energiniams gėrimams, arbatai, žodžiu, bet kokiam produktui, kuris turi kofeino.
Žinoma, kavos atsisakyti niekas nesiūlo, bet jei išgeriate daugiau nei 4 puodelius per dieną, vertėtų pamąstyti apie saiką.
„Įrodyta, kad kofeinas didina kalcio netekimą ir mažina jo įsisavinimą, o tai neigiamai veikia kaulų sveikatą, – sakė L.Matzkin. – Jei reikia kažko, kas sušildytų, verčiau rinkitės kavą ar arbatą be kofeino, o dar geriau – stiklinę šilto vandens“.
Vitaminas D – kita kaulų statybinė medžiaga – kurios įsisavinimą gali neigiamai paveikti kofeinas.
„Kofeinas mažina kalcio absorbciją ir didina kalcio netekimą su šlapimu“, – paaiškino A.Waller.
Tyrimais pastebėta, kad kaulų mineraliniai būklei neigiamai atsiliepia ir įvairūs saldūs gazuoti gėrimai. Tai dar viena priežastis susimąstyti, ar verta gerti kolą.
„Gaiviųjų gėrimų sudėtyje yra cukraus, taip pat gali būti fosforo rūgšties ir kofeino, – sakė L.Matzkin. – Visos šios medžiagos neturi jokios naudos sveikatai, o vartojamos dideliais kiekiais sukelia neigiamų pasekmių“.
3. Kviečių sėlenos
Gali būti netikėta, kad širdžiai naudingos kviečių sėlenos gali turėti neigiamą poveikį kaulų sveikatai.
Kviečių sėlenose yra didelis kiekis fitatų, kurie gali trukdyti kalcio įsisavinimui. Daugelis žmonių valgo kviečių sėlenas, nes jose gausu maistinių skaidulų, svarbių siekiant palaikyti taisyklingą mitybą, sumažinti kraujostakos sistemos ligų riziką ar net užkirsti kelią storosios žarnos vėžiui.
Avižų sėlenos – gera alternatyva, neturi žalingo poveikio kaulams, nes jose nėra didelio kiekio fitatų.
Fitatai – tai natūraliai augaluose esančios antinutrientinės medžiagos. Pupelėse, špinatuose ir burokėliuose taip pat yra antinutrientų, kurie gali mažinti kalcio įsisavinimą, tačiau, pasak A.Waller, jų poveikis sumažėja mirkant pupeles arba troškinant špinatus, verdant burokėlius.
„Pupelėse ir kviečių sėlenose yra fitatų, o špinatuose ir burokėliuose – oksalatų, kurie mažina kalcio įsisavinimą, nes jungiasi su kalciu“, – sakė ji.
Jei norite sumažinti fitatų kiekį kviečių sėlenose, galite pabandyti jas mirkyti, daiginti arba rauginti. Kadangi jos turi daugybę kitų privalumų, nepatariama visiškai išbraukti jų iš savo raciono, tiesiog jauskite saiką.
4. Druska
Sūru ar saldu? Atsakymas – ne tik skonio reikalas. Druska siejama su aukštu kraujospūdžiu, o ši būklė turi įtakos kaulų sveikatai, ypač tarp vyresnių žmonių.
L.Matzkin atkreipė dėmesį, kad druska gali „slėptis“ mėsoje ar kituose iš anksto paruoštuose maisto gaminiuose.
Vartojant per daug druskos, iš kaulų gali pasišalinti kalcis.“ Žurnale „Journal of the American College of Nutrition“ prieš kelis metus paskelbto tyrimo duomenimis, padidėjęs natrio vartojimas reikšmingai padidina osteoporozės riziką.
Pagal rekomendacijas, per dieną reikėtų suvartoti ne daugiau nei 1 arbatinį šaukštelį, tačiau apskaičiuota, kad ameriečiai vidutiniškai šią ribą viršija 1,5 karto.
Parengta pagal „Huff Post“ inf.
kalcisvitaminas Dosteoporozė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.