Žuvų taukų nauda
Dietologai sutaria, kad į mitybos racioną naudinga įtraukti riebios žuvies, kuri yra omega-3 riebalų rūgščių šaltinis.
O jei valgyti vandens gyventojus nepatinka, patariama vartoti žuvų taukų maisto papildus. Šie dažnai giriami kaip turintys daug sveikatai palankių savybių, įskaitant:
– naudą kraujotakos sistemai;
– akių sveikatos apsaugą;
– sveiko vaisiaus vystymosi palaikymą;
– naudą atminčiai ir psichinei sveikatai.
Tačiau kai kurie teiginiai apie žuvų taukų sveikatingumą yra ginčytini, o papildų vartojimas daliai žmonių gali kelti riziką sveikatai.
Dabar nustatyta, kad žuvų taukų papildai gali būti naudingi vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems APOEε4 geną, kuris didina Alzheimerio ligos išsivystymo riziką.
Tyrime, kuris paskelbtas žurnale „JAMA Network Open“, nustatyta, kad šį geną turintiems asmenims, kuriems buvo duodama žuvų taukų papildų, sumažėjo nervinių ląstelių irimas.
Bet šio geno neturintiems žmonėms maisto papildų nauda pastebėta nebuvo.
„Šis tyrimas atskleidžia individualizuotų mitybos intervencijų, pagrįstų genetiniu polinkiu, galimybes“, – teigė gydytojas neurologas Steve'as Allderis.
Genas, kuris didina ligos riziką
Išskiriami keletas veiksnių, kurie gali padidinti riziką susirgti Alzheimerio liga. Tai yra:
– amžius;
– rūkymas;
– nesveika mityba ir (arba) antsvoris;
– nepakankamas fizinis aktyvumas;
– ligos atvejai šeimoje ir genetika.
Nustatyta keletas genų, susijusių su Alzheimerio liga, iš kurių geriausiai žinomas yra APOE genas.
Viena iš šio geno versijų, APOEε4, didina riziką susirgti Alzheimerio liga, ypač tiems, kurių abu tėvai turėjo APOEε4 geną.
Kodėl žuvų taukai gali būti naudingi?
„APOEε4 geno nešiotojai turi didesnę riziką susirgti Alzheimerio liga ir gali turėti kitokį metabolinį ar uždegiminį atsaką į omega-3 riebalų rūgštis. Šis genas yra susijęs su padidėjusiu smegenų uždegimu ir oksidaciniu stresu, kurį omega-3 riebalų rūgštys, kaip žinoma, mažina“, – paaiškino S.Allderis.
Ragina pasitarti su gydytoju
Tyrimo autoriai nerekomenduoja visiems vyresnio amžiaus žmonėms vartoti žuvų taukų papildų, tačiau teigia, kad jie gali padėti sumažinti Alzheimerio ligos riziką tiems, kurie turi APOEε4 geną. Be to, tyrėjai pabrėžia, kad jų išvadoms patvirinti reikia atlikti didesnės apimties klinikinius tyrimus.
„Nemanau, kad tai būtų kenksminga, tačiau nesakyčiau, kad reikia vartoti žuvų taukus, norint išvengti demencijos“, – apie APOEε4 geno neturinčius žmones sakė vyresnioji tyrimo bendraautorė, Oregono sveikatos ir mokslų universiteto (OHSU) Medicinos mokyklos neurologijos profesorė Lynne Shinto.
Dietologai teigia, kad žuvų taukai iš esmės yra saugūs, tačiau žmonės turėtų juos vartoti tik tada, jei taip patarė gydytojas.
„Kontraindikacijos visuomet kelia susirūpinimą, todėl rekomenduoju klientams pasitarti su gydytojais prieš pradedant maisto vartoti papildus. Nors iš esmės jie yra saugūs, jų poveikis priklauso nuo amžiaus ir dozės, ypač tiems, kurie turi 2 APOE4 geno kopijas“, – teigė registruota dietologė Molly Rapozo.
Ji pridūrė, kad geriau padidinti omega-3 riebalų rūgščių kiekį savo mityboje, t.y. valgyti daugiau šaltųjų vandenų žuvų, tokių kaip lašiša, sardinės ar atlantinė skumbrė.
Parengta pagal „Medical News Today“ inf.