Kaip jaustis gerai ir gyventi ilgai: visko matę šimtamečiai pažėrė patarimų

2024 m. rugpjūčio 4 d. 12:07
Lrytas.lt
Šių dienų šimtamečiai užaugo XX a. pradžioje, kai pasaulis buvo visiškai kitoks. Antrasis pasaulinis karas dar nebuvo įvykęs, o namai su tualetais ir kanalizacija buvo reta prabanga.
Daugiau nuotraukų (2)
Tačiau jie yra sukaupę neįkainojamos išminties apie gyvenimą, o jų žinios ypač aktualios, nes šiuolaikinės žmonių kartos šia žeme vaikšto dar ilgiau.
Stanfordo ilgaamžiškumo centro duomenimis, šiandien sveika 30-metė moteris turi 22 proc. tikimybę sulaukti 100 metų. Pasak aktuarės Mary Pat Campbell, 1920 m. gimusi moteris turėjo tik 2 proc. galimybę.
„Business Insider“ pakalbino kelis šimtamečius, ir nors jų ilgaamžiškumą iš dalies galima paaiškinti genetika ir sėkme, tačiau gyvenimo būdo veiksniai taip pat turi įtakos sveikam senėjimui.
Visi šie šimtamečiai turi skirtingą patirtį, tačiau pateikia panašius patarimus, kaip gyventi ilgiau.
Žiūrėkite, ką valgote
Daugelis šimtamečių tiki, kad natūralus maistas yra raktas į ilgą gyvenimą.
Pavyzdžiui, kadangi jie užaugo dar prieš išpopuliarėjant itin perdirbtiems maisto produktams ir įvairiems pusgaminiams, tiek Jackas Van Nordheimas, socialiniuose tinkluose aktyvus šimtametis iš Kalifornijos, tiek 114 metų teksasietė Elizabeth Francis, kuri yra vyriausia gyva amerikietė, dažniausiai valgo namuose ruoštą maistą iš sveikų produktų.
J.Van Nordheimas valgė daug šviežios vištienos, nes jo šeima turėjo rančą, o E.Francis gamino maistą iš žalumynų, garstyčių, morkų ir okros – viską augino savo namų galinio kiemo darže.
Taip vadinamų pasaulio mėlynųjų zonų gyventojai dažniau sulaukia 100 metų. Pastebėta, kad jie yra linkę valgyti daug daržovių ir natūralaus maisto.
2022 m. atliktame tyrime teigiama, kad, nuo tipiškos vakarietiškos mitybos perėjųs prie optimalios, kurią sudaro visagrūdžiai produktai, ankštinės daržovės, žuvis, vaisiai, daržovės ir riešutai, ir apribojus raudoną bei perdirbtą mėsą, cukrumi saldintus gėrimus, JAV žmonių gyvenimo trukmė galėtų pailgėti iki 10 metų.
Susiraskite mylimą laisvalaikio užsiėmimą
Rančoje užaugęs J.Van Nordheimas pamėgo gyvūnus – vienu metu jis turėjo beždžionę, o šiandien vis dar užsiima paukščių stebėjimu.
106 metų amžiaus britė Katie MacRae sodininkauti pradėjo būdama 12 ar 13 metų ir šią aistrą puoselėja jau beveik šimtmetį.
Hobių nauda ilgaamžiškumui įrodyta tyrimais. Tad jei mėgstate krapšytis garaže prie automobilio ar esate užkietėjęs sporto komandos gerbėjas – niekada neatsisakyti veiklų, kurios jums teikia malonumą.
Išlikite fiziškai aktyvūs
Nauda bus dviguba, jei jūsų pomėgis susijęs su judėjimu. K.MacRae ir Australijoje gyvenanti 102 metų Janet Gibbs globos namuose žaidžia boulingą. J.Gibbs žaidė golfą iki 86 metų. Jungtinėje Karalystėje gyvenanti šimtametė Džoisė Preston kiekvieną rytą lengvai pasimankština, pavyzdžiui, atlieka jogą, mėgsta pasivaikščiojimus.
Išlikti aktyviam vyresniame amžiuje ypač naudinga ilgaamžiškumui, o tyrimai rodo, kad net trumpi intensyvios veiklos epizodai gali pailginti gyvenimo trukmę.
Skirkite laiko draugams ir šeimai
Stiprus ryšys su artimaisiais yra dar vienas dalykas, kuris sieja ilgaamžius. J.Von Nordheimas labai artimai bendrauja su sūnėnu, kuris juo rūpinasi; E.Francis gyvena su dukra; J.Gibbs turi draugą – žvalų 92 metų „jaunuolį“, kuris, jos manymu, palaiko jos jaunystę; o Dž.Preston visada apsupta būrio draugų.
Gali būti, kad socialiniai ryšiai prisidėjo prie geresnės sveikatos senstant. Tokią teoriją patvirtina ir įvairūs moksliniai tyrimai.
Jauskite saiką
Johnas Tinniswoodas iš Jungtinės Karalystės vasaros pabaigoje gali sulaukti 112-ojo gimtadienio. Šiuo metu jis yra seniausias gyvas vyras pasaulyje.
O 2022 m. miręs japonas Kane Taneka sulaukė net 119 metų. Abu šiuos vyrus sieja saiko pojūtis.
Organizacijos „LongeviQuest“, patvirtinančios vyriausių pasaulio žmonių amžių, Japonijos tyrimų prezidentė Yumi Yamamoto anksčiau sakė, kad K.Tanekos įprotis niekada nieko nedaryti per daug yra būdingas japonų ilgaamžiams.
Raskite savo tikslą
Daugelis šimtamečių nustoja dirbti daug metų po to, kai sulaukia pensijos. Apskritai, jie linkę turėti daug veiklos.
E.Francis atlieka namų ruošos darbus, K.MacRae aktyvi globos namų bendruomenės veiklų organizatorė, J.Gibbs klausosi audioknygų, o J.Van Nordheimas žiba socialiniuose tinkluose, rašo knygas ir stebi paukščius.
Manoma, kad ilgaamžiškumui svarbu palaikyti smegenis aktyvias ir turėti tikslo jausmą. 2019 m. atliktame tyrime nustatytas ryšys tarp didesnio tikslo jausmo ir mažesnės mirties rizikos, o 2022 m. atliktų tyrimų apžvalgoje teigiama, kad didelį užimtumą palaikantiems senjorams vėliau prasideda demencija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.