Tyrimas parodė, koks maistas kemša kraujagysles: ragina įsidėmėti svarbią taisyklę (1)

Dar Antikos laikais Hipokratas yra pasakęs: „Tebūnie Jūsų maistas vaistu, o Jūsų vaistai – maistu.“ Praėjo keli tūkstančiai metų, o žmonija vis dar bando įsisamoninti sveikatai palankios mitybos taisykles.

Aterosklerozė<br>123rf iliustr.
Aterosklerozė<br>123rf iliustr.
Sviestas<br>Pexels nuotr.
Sviestas<br>Pexels nuotr.
Cholesterolis, kraujagyslės<br>123rf iliustr.
Cholesterolis, kraujagyslės<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 22, 2024, 7:44 AM

Gerai žinoma, kad sotieji riebalai kenkia organizmui. Jie ilgainiui užkemša žmogaus kraujagysles ir prisideda prie ankstyvos mirties.

Sotieji riebalai būdingi gyvulinės kilmės maistui. Taigi, į mitybos racioną įtraukus daugiau augalinio maisto kraujyje gali sumažėti kenksmingų riebalų. Šį teiginį patvirtino naujas tyrimas, paskelbtas žurnale „Nature Medicine“.

„Mūsų atliktas tyrimas suteikia dar daugiau užtikrintumo dėl nesočiųjų augalinių riebalų turinčios mitybos, pavyzdžiui, Viduržemio jūros regiono dietos, naudos sveikatai“, – teigia Chalmerso technologijos universiteto (Švedija) mokslinių tyrimų vadovas Clemensas Wittenbecheris.

Pagrindinė tyrėjų žinutė: gyvulinės kilmės riebalus reikėtų stengtis pakeisti augalinės kilmės riebalais.

Daug kenksmingų sočiųjų riebalų žmonės gauna iš tokių patiekalų kaip sumuštiniai, lydytas sūris, mėsainiai, dešrainiai ar spagečiai su mėsos kukuliais. Be to, šie patiekalai pasižymi mažu maistingumu.

Mažina kraujagyslių pralaidumą

Riebalai yra svarbi mitybos dalis, tačiau yra esminis skirtumas, iš kokio maisto jie gaunami.

„Gyvūniniai riebalai, visi sotieji riebalai, susiję su širdies ligų riziką. Jie didina trigliceridų, tiek DTL, tiek MTL cholesterolio kiekį kraujyje. Didesnė kraujo lipidų koncentracija yra susijusi su didesne širdies ligų rizika“, – sakė sertifikuota dietologė Evangeline Mantzioris.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pataria sumažinti sočiųjų riebalų rūgščių vartojimą ir ragina atsisakyti pramoniniu būdu gaminamų riebalų rūgščių maisto produktuose.

Pati sveikatai kenksmingiausia sočiųjų riebalų grupė – transriebalai.

„Transriebalai neturi jokios žinomos naudos sveikatai, o pavojų kelia didžiulį“, – šiemet išplatintame pranešime teigė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Transriebalai yra ypatingai nenaudingi kraujotakos sistemai, nes mažina kraujagyslių pralaidumą, didina tikimybę, kad jos užsikimš. Todėl transriebalai yra laikomi ypač žalingais“, – lrytas.lt anksčiau sakė gydytoja dietologė Dalia Petrauskienė. Visą tekstą rasite čia. 

Sveikesnė alternatyva sviestui

Riebalai žmogui reikalingi, nes jie sudaro ląstelių membranas ir yra svarbūs sklandžiai smegenų funkcijai.

Tačiau augalinės kilmės riebalai yra palankesni bendrai organizmo sveikatai. Be to, juose būna daugiau vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų sveikų junginių, mažinančių žalingą uždegimą organizme.

„Gyvūninės kilmės sotieji riebalai ir jų sudėtyje esantys baltymai didina uždegimą, o tai gerokai padidina širdies ligų, išeminio insulto, 2 tipo diabeto ir tam tikrų rūšių vėžio riziką“, – įspėjo klinikinė dietologė Dana Hunnes.

Pagal mitybos rekomendacijas, sotieji riebalai turėtų sudaryti ne daugiau 10 proc. visų dienos kalorijų. Tačiau absoliuti dauguma žmonių viršija šią ribą.

Mitybos specialistai ragina sočiuosius riebalus pakeisti nesočiaisiais. Pavyzdžiui, vietoj sūrio valgyti riešutus, sėklas ar avokadus.

Sočiųjų riebalų suvartojimą taip pat galima sumažinti keičiant sviestą kepimui skirtais aliejais, kuriuose yra daug polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų.

Sumuštiniai be sviesto

Koks yra sveikiausias augalinis aliejus? Su „Medical News Today“ kalbėję ekspertai teigė, kad jų poveikis sveikatai skiriasi.

„Dažniausiai sveikiausi yra mononesotieji augaliniai aliejai. Tai alyvuogių, avokadų, žemės riešutų ir vynuogių sėklų aliejai“, – sakė D.Hunnes. Ji taip pat išskyrė linų ir kanapių aliejų.

Tačiau tai, kad aliejus yra augalinės kilmės, automatiškai nereiškia, kad jame yra nesočiųjų riebalų.

Pavyzdžiui, palmių ir kokosų aliejai yra augalinės augalinės kilmės, bet juose yra daug sočiųjų riebalų. Vadinasi, derėtų jų vengti maiste.

Taip pat nustatyta, kad pakartotinai pakaitinti aliejai gali turėti žalingą poveikį sveikatai.

Amerikiečiams skirtose mitybos gairėse nurodoma, kad rapsų, kukurūzų, saulėgrąžų ir sojų aliejai gali būti tinkamos alternatyvos sviestui.

E.Mantzioris patarė sumuštiniams nenaudoti sviesto. Jei duona pasidaro sausa ir sprangi, sveika ir gardi alternatyva – augalinės kilmės užtepėlės.

Pasak ekspertų, keičiant mitybą, kurioje daug sočiųjų riebalų, į tokią, kurioje daug augalinės kilmės nesočiųjų riebalų, svarbiausia, kad pokyčiai nebūtų staigūs.

„Valgykite daugiau daržovių, avokadų, vaisių, riešutų, sėklų ir ankštinių daržovių – nevaikščiosite alkani. Lėti ir laipsniški pokyčiai dažnai yra geriau toleruojami nei drąstiški pasikeitimai iš giedro dangaus“, – sakė D.Hunnes.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.