Tyrėjai sudarė didžiųjų sveikatos klaidų sąrašą: sukelia vėžį ir ankstyvą mirtį

Nuolat augant sergamumui onkologinėmis ligomis, ieškoma priežasčių, kodėl didėja vėžio paplitimas. 40 proc. visų ligos atvejų ir beveik pusės mirčių būtų galima išvengti pakeitus gyvenimo būdą, skelbia naujas tyrimas.

Nuolat augant sergamumui onkologinėmis ligomis, ieškoma priežasčių, kodėl didėja vėžio paplitimas.<br>lrytas.lt koliažas
Nuolat augant sergamumui onkologinėmis ligomis, ieškoma priežasčių, kodėl didėja vėžio paplitimas.<br>lrytas.lt koliažas
Vėžio ląstelės<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Vėžio ląstelės<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Gydytoja<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Gydytoja<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
mankšta<br>Pexels nuotr.
mankšta<br>Pexels nuotr.
Alkoholinis kokteilis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Alkoholinis kokteilis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūkymas<br>123rf nuotr.
Rūkymas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 18, 2024, 8:16 PM, atnaujinta Jul 18, 2024, 9:38 PM

Nustatyta, kad rūkymas – pagrindinis vėžio rizikos veiksnys, kuris lėmė apie 20 proc. visų ligos atvejų ir 30 proc. mirčių nuo onkologijos.

Amerikos vėžio draugijos neseniai paskelbtame tyrime remtasi 2019 m. statistika ir nustatyta, kad gyvensenos veiksniai buvo susiję su daugiau kaip 700 tūkst. JAV diagnozuotų naujų vėžio atvejų tarp 30 metų ir vyresnių asmenų.

2021 m. duomenimis, JAV užregistruota beveik 1,8 mln. naujų vėžio atvejų.

Štai ką vertėtų žinoti apie 6 svarbiausius vėžio rizikos veiksnius, išskirtus naujame tyrime:

1. Rūkymas

Tyrime nustatyta, kad vėžio rizika didėja tiek esamiems, tiek buvusiems rūkaliams, taip pat pasyviai rūkantiems žmonėms.

Rūkymas siejamas su tuzinu vėžio rūšių, įskaitant plaučių, burnos, kraujo, gimdos kaklelio, šlapimo pūslės, kasos, skrandžio, kepenų ir inkstų vėžį.

Jei žmogus meta rūkyti, tikimybė susirgti burnos, gerklės, plaučių ar balso stygų vėžiu sumažėja perpus.

Praėjus 20 metų nuo tada, kai metama rūkyti, rizika susirgti burnos, gerklės ar kasos vėžiu pasidaro beveik tokia pati, kaip ir nerūkančiam žmogui.

2. Kūno svoris

Antsvoris didina riziką susirgti 13 rūšių vėžiu. Svorio mažinimo strategijos, pavyzdžiui, vaikščiojimo įtraukimas į kasdienę rutiną, gali veiksmingai apsaugoti nuo vėžio.

Kuo didesnis antsvoris ir kuo ilgiau žmogus turi, tuo didesnė rizika susirgti vėžiu.

Kiekvienas gali savarankiškai apskaičiuoti savo kūno masės indeksą (KMI), padedantį nustatyti, ar žmogus neturi antsvorio. Nesunkiai tai padaryti galite čia. 

3. Alkoholio vartojimas

Ilgai manyta, kad retkarčiais išgerta taurė vyno sveikatai nepakenks. Tačiau naujausi tyrimai paneigia giliai įsišaknijusius įsitikinimus.

Kalbant apie saikingą vartojimą, moterims rekomenduojama neviršyti 7 alkoholinių vienetų per savaitę dozės, o vyrams – 14.

Kaip teisingai šiuos vienetus apskaičiuoti? Tai labai paprasta – ant kiekvieno alkoholio butelio yra nurodytas jo stiprumas procentais, žymintis grynojo alkoholio kiekį bendrame tūryje (vol). Norint apskaičiuoti, kiek alkoholio vienetų yra butelyje, tereikia šiuos procentus padauginti iš bendrojo tūrio. Pavyzdžiui, jei norime sužinoti, kiek alkoholio vienetų yra pusės litro standartinio (5,2 proc.) stiprumo alaus butelyje, 0,5 litro padauginame iš 5,2 ir gauname 2,6 alkoholio vieneto.

4. Prasta mityba

Naujai paskelbto tyrimo duomenimis, vėžio rizika padidėja, jei žmogus valgo raudoną ir perdirbtą mėsą, suvartoja per mažai vaisių ir daržovių, negauna pakankamai maistinių skaidulų ir kalcio.

JAV Žemės ūkio departamento parengtose Mitybos gairėse pabrėžiama baltyminių maisto produktų įvairovės svarba, įskaitant liesą mėsą, paukštieną, kiaušinius, jūros gėrybes, pupeles ir žirnius.

Gairėse nurodoma, kad reikia valgyti vaisius, daržoves ir visagrūdžius produktus, riboti pridėtinio cukraus, natrio, sočiųjų riebalų ir cholesterolio kiekį maiste.

5. Fizinio aktyvumo stoka

Tyrimo duomenimis, judėjimo trūkumas gali padidinti vėžio riziką.

Suaugusiems žmonėms rekomenduojama per savaitę bent 150–300 minučių vidutinio intensyvumo fizinio aktyvumo arba 75–150 minučių intensyvaus aerobinio fizinio aktyvumo per savaitę.

Suaugusieji taip pat turėtų dvi ar daugiau dienų per savaitę užsiimti raumenis stiprinančia veikla.

6. Saulės poveikis

Tyrimai rodo, kad reguliarus apsaugos nuo saulės priemonių naudojimas gali padėti sumažinti melanomos riziką maždaug 70 proc. Dar viena nauda – tai padeda išvengti raukšlių ir odos pigmentacijos.

Amerikos dermatologijos akademija (AAD) rekomenduoja naudoti apsauginius kremus nuo saulės su ne mažesniu kaip SPF 30 filtru ir atsparumu vandeniui.

Pasak AAD, apsauginį kremą nuo saulės reikia tepti maždaug kas dvi valandas, kai esate lauke, plaukiojate ar muša prakaitas.

Parengta pagal „ABC news“ inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.