Po valgio svaigsta galva? Štai ką organizmas bando pasakyti

„Kartais po valgio ima svaigti galva. Kodėl taip gali nutikti?“, – viena moteris pasiteiravo Harvardo universiteto medicinos mokyklos specialistų.

Galvos skausmas, moteris.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Galvos skausmas, moteris.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2024, 7:08 AM, atnaujinta Jul 16, 2024, 7:09 AM

Šie atsakė, kad tai gali būti žemo kraujospūdžio – hipotenzijos – požymis.

„Apskaičiuota, kad ši žemo kraujospūdžio forma pasireiškia trečdaliui vyresnio amžiaus žmonių. Tai nutinka, nes virškinimo metu kraujotaka nukreipiama ne į širdies ir smegenų sritis, o į skrandį ir žarnyną“, – paaiškino ekspertai.

Kai kurie žmonės turi genetinį polinkį į šio tipo hipotenziją, o kitiems ji išsivysto po insulto ar nelaimingo atsitikimo, kai pažeidžiami nervai, susiję su kraujospūdžiu.

Kiek anksčiau naujienų portalui lrytas.lt Vilniaus miesto klinikinės ligoninės kardiologė Loreta Mikšėnaitė papasakojo, kokių papildomų priemonių imtis per karščius, norint palaikyti stabilų kraujo spaudimą, o ko privengti. Patarimai ypač aktualūs žmonėms, turintiems žemą kraujo spaudimą.

„Kava veikia kaip diuretikas, skaitinantis taip reikalingų skysčių pasišalinimą. Iš pradžių kava gali trumpam pakelti kraujospūdį, bet vėliau dėl intensyvaus šlapinimosi kraujospūdis dar labiau nukris“, – pabrėžė L.Mikšėnaitė. Daugiau gydytojos kardiologės patarimų rasite čia.

Nors galvos svaigimas pats savaime nėra pavojingas, žmogus gali apalpti, nukristi ir susižeisti.

Ne visada nualpstama staiga. Prieš tai ausyse gali pasigirsti zvimbimas, sulėtėti pulsas, o akyse užtemti. Tik po to žmogaus kūnas suglemba, jis parkrinta. Pastebėjus pavojų įmanoma sumažinti traumų riziką.

„Būna parkrinta žmogus vonios kambaryje, kur gali atsitrenkti į kriauklę, unitazą ir patirti galvos traumą. Gatvėje parkritęs žmogus gali susižaloti į šaligatvio kampą, asfaltą. Todėl atsiranda papildomų komplikacijų grėsmė“, – lrytas.lt anksčiau sakė Kauno klinikų Šeimos medicinos klinikos vadovas prof. Leonas Valius. Daugiau profesoriaus įžvalgų apie alpimo priežastis rasite čia.

Kaip galima išvengti žemo kraujospūdžio po valgio?

Prieš valgį išgerkite didelę stiklinę vandens, valgykite mažesniais kiekiais ir dažniau, rinkitės viso grūdo javus, pupeles ir liesą mėsą, venkite ypač perdirbto maisto, kuris iš skrandžio greitai patenka į plonąją žarną

Be to, nenumokite ranka į galvos svaigimą ir apie šį simptomą pasakykite šeimos gydytojui.

Parengta pagal „health.harvard.edu“ inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.