Norite išsaugoti sveikas kepenis? Išbraukite šį maistą iš savo valgiaraščio

2024 m. liepos 13 d. 07:29
Lrytas.lt
Kepenys – didžiausias kūno vidaus organas, skirtas toksinams iš organizmo pašalinti. Be kepenų žmogus ilgai negyvens – daugiausiai gali ištempti 3 paras. Todėl svarbu rūpintis savo kepenimis ir vengti maisto produktų, kurie joms kenkia.
Daugiau nuotraukų (6)
Visas kraujas iš skrandžio ir žarnyno turi pereiti kepenų filtrą. Jos apdoroja kraują ir išsaugo sveikas maistines medžiagas, o atliekas – elementus, kurie organizmui nėra naudingi – pašalina.
Tačiau kepenys atlieka ir daugiau svarbių funkcijų, įskaitant:
– gamina tulžį, kuri padeda perneša maisto atliekas ir skaido riebalus plonojoje žarnoje.
– gamina cholesterolį ir specifinius baltymus, kurie padeda pernešti riebalus organizme.
– valo kraują nuo vaistų ir kitų toksinų.
– reguliuoja kraujo krešėjimą.
– šalina bakterijas iš kraujo ir gamina imuninius veiksnius, padedančius kovoti su infekcijomis.
Nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga vadinama „tyliuoju žudiku“, nes ja sergantys nejaučia jokių simptomų, kol liga neprogresuoja ir neprireikia kepenų transplantacijos.
Blogiausias maistas kepenims
Specialistai pabrėžia, kad joks maistas nėra draudžiamas, tačiau norint išsaugoti sveikas kepenis, patartina žiūrėti, ką valgote ir riboti šių 4 produktų suvartojimą:
1. Keptas maistas
Gruzdinta vištiena ir prancūziškos bulvytės – nuodėmingas maistas, nes jame yra daug sočiųjų riebalų.
Įrodyta, kad valgant per daug sočiųjų riebalų gali padidėti riebalų kiekis kepenyse ir ilgainiui išsivystyti kepenų cirozė. Pagal 2020–2025 m. amerikiečiams skirtas mitybos gaires rekomenduojama, kad sotieji riebalai sudarytų mažiau nei 10 proc. visų dienos kalorijų.
Taigi, nebūtina visiškai atsisakyti aliejuje kepto maisto, tačiau verta išbandyti sveikatai palankesnes alternatyvas. Pavyzdžiui, išsikepti bulves orkaitėje.
2. Perdirbta mėsa
Saliamis, šoninė ir dešrelės taip pat pasižymi dideliu sočiųjų riebalų kiekiu. Tyrimais įrodyta, kad raudona ir perdirbta mėsa gali padidinti tikimybę susirgti nealkoholine suriebėjusių kepenų liga.
Jei negalite atsisakyti perdirbtos mėsos, valgykite ją nedideliais kiekiais ir, kai tik įmanoma, rinkitės liesą mėsą.
3. Saldinti gaivieji gėrimai
Pridėtinis cukrus organizmui neduoda beveik jokių maistingųjų medžiagų. Cukraus perteklius kepenyse gali virsti riebalais, o tai, savaime suprantama, kenkia joms.
Tikriausiai esate girdėję pasigyrimą, kad saldumynai „neina į kūną“. Pasak tyrimų, nuo nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos nėra apsaugoti ir liekni žmonės.
Remiantis mitybos gairėmis, pridėtinis cukrus sudarytų ne daugiau kaip 10 proc. visų kalorijų. Todėl nevalia perlenkti lazdos su saldžiais gėrimais.
4. Alkoholis
Taip, tai nėra maistas. Bet alkoholio sukeltos kepenų ligos atsiranda dėl ilgus metus trunkančio piktnaudžiavimo alkoholiu. Dėl to kepenyse kyla uždegimai, kurie gali sukelti negrįžtamus pakitimus – kepenų cirozę.
Jei vartojate alkoholį, darykite tai saikingai. Mitybos gairėse saikingas alkoholio vartojimas apibrėžiamas taip: ne daugiau kaip 1 alkoholinis vienetas per dieną moterims ir 2 alkoholiniai vienetai vyrams.
Kaip teisingai šiuos vienetus apskaičiuoti? Tai labai paprasta – ant kiekvieno alkoholio butelio yra nurodytas jo stiprumas procentais, žymintis grynojo alkoholio kiekį bendrame tūryje (vol). Norint apskaičiuoti, kiek alkoholio vienetų yra butelyje, tereikia šiuos procentus padauginti iš bendrojo tūrio. Pavyzdžiui, jei norime sužinoti, kiek alkoholio vienetų yra pusės litro standartinio (5,2 proc.) stiprumo alaus butelyje, 0,5 litro padauginame iš 5,2 ir gauname 2,6 alkoholio vieneto.
Ką įtraukti į mitybą
Laimei, yra maisto produktų, kurie itin naudingi, siekiant apsisaugoti nuo kepenų ligų.
1. Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejuje yra „sveikų riebalų“, kurie susiję su mažesniu riebalų kiekiu kepenyse.
Mokslininkai teigia, kad ypač tyras alyvuogių aliejus pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, taip pat saugo nuo atsparumo insulinui.
Alyvuogių aliejus giriamas ir dėl poveikio bendrai žmogaus sveikatai. Žurnale „International Journal of Molecular Sciences“ paskelbtoje tyrimų apžvalgoje teigiama, kad alyvuogių aliejus gali mažinti kraujospūdį ir pasižymėti priešvėžinėmis savybėmis.
2. Lašiša
Lašišoje gausu omega-3 riebalų rūgščių, t. y. riebalų, kurie yra naudingi smegenims, odai ir širdžiai.
Nustatyta, kad omega-3 riebalų rūgštys taip pat gali padėti sumažinti uždegimą, kuris pasireiškia vystantis nealkoholinei suriebėjusių kepenų ligai.
Pasak tyrimų, omega-3 riebalų rūgštys gali pagerinti bendrojo cholesterolio, trigliceridų ir DTL (naudingojo cholesterolio) kiekį kraujyje, taip pat turėti teigiamos įtakos kūno masei.
Patariama porą kartų per savaitę suvaldyti riebios žuvies, pavyzdžiui, lašišos ar tuno.
3. Uogos
2023 m. žurnale „Current Medicinal Chemistry“ paskelbto tyrimo duomenimis, tam tikros rūšies antioksidantai, vadinami polifenoliais, gali padėti gydyti nealkoholinę suriebėjusių kepenų ligą, nes skatina riebalų rūgščių skilimą ir geriau padeda kontroliuoti atsparumą insulinui, oksidacinį stresą ir uždegimą.
Daug polifenolių randama uogose, įskaitant braškes, mėlynes ir avietes.
Kokios išvados?
Spalvų paletė lėkštėje – į naudą. Įvairių vaisių ir daržovių gausa, daug skaidulinių medžiagų, sveikų riebalų, liesų baltymų šaltinių ir kalcio turtingų pieno produktų turėtų padėti išlaikyti sveikas kepenis.
Jei vartojate alkoholį, gerkite saikingai, valgykite mažiau kepto maisto, perdirbtos mėsos ir venkite pridėtinio cukraus.
Parengta pagal „Eating Well“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.