Mano atradę metodą, kuris padės išvengti svorio augimo nuo 45-erių

2024 m. liepos 10 d. 06:05
Lrytas.lt
Kasdienis buvimas šiltoje aplinkoje, pavyzdžiui, pirtyje, gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms, ypač moterims, įveikti su amžiumi susijusį nutukimą ir atsparumą insulinui, skelbia naujas tyrimas.
Daugiau nuotraukų (2)
Jo autoriai teigia, kad šilumos terapija yra paprastas būdas sveikesniam senėjimui skatinti ir su menopauze susijusiam kūno svorio augimui valdyti.
Tiesa, tyrėjų išvados yra paremtos bandymais su pelėmis. Jie pastebėjo, kad pusvalandžio trukmės šilumos terapija padėjo vyresnėms patelėms priaugti mažiau svorio ir efektyviau panaudoti insuliną, kuris svarbus gliukozės koncentracijos kraujyje kontrolei.
Tyrimo autoriai taip pat nagrinėjo biologinius mechanizmus, lemiančius šį teigiamą poveikį.
Poveikis panašus į sporto
Moterys dažniau nei vyrai linkusios nutukti ar turėti antsvorio, ypač po menopauzės, nes jų organizme sumažėja estrogeno.
Naujasis tyrimas rodo, kad viso kūno šilumos terapija galėtų būti veiksmingas metodas tiek su amžiumi, tiek su menopauze susijusiam svorio didėjimui valdyti.
„30 minučių trukmės kasdienė šilumos terapija buvo taikyta remiantis rekomendacijomis, pagal kurias suaugusiems žmonėms patariama turėti bent 150 minučių vidutinio intensyvumo fizinio aktyvumo per savaitę“, – pasakojo tyrimo autorė ir Masačusetso Amhersto universiteto (JAV) doktorantė Rong Fan.
Pasak jos, metodas veikia, nes suaktyvina specifinius kalcio kanalus žmogaus organizmo ruduosiuose riebaluose. Neteko girdėti apie ruduosius riebalus? Tai – organizmo audinys, kuriame intensyviai deginamos kalorijos ir gaminama šiluma. Taigi, rudieji riebalai naudingi metant svorį, nes visą ląstelėje sukauptą cheminę energiją paverčia šiluma.
„Šis procesas padeda organizmui padidinti energijos sąnaudas, panašiai kaip aerobinių pratimų metabolinis poveikis. Iš esmės šilumos terapija padeda pagerinti medžiagų apykaitos sveikatą, iš dalies imituodamas kai kuriuos teigiamus fizinio krūvio aspektus“, – paaiškino R.Fan.
Ankstesni tyrimai parodė, kad senėjant ir prasidedant menopauzei žmonės linkę prarasti ruduosius riebalus, o tai lemia lėtesnę medžiagų apykaitą.
Pasak autorių, šilumos terapija gali būti ypač naudinga asmenims, kuriems sunku užsiimti fizine veikla, nes apsilankymas pirtyje, turi teigiamą poveikį organizmo medžiagų apykaitai.
Tyrėjai pabrėžia, kad būtina surinkti daugiau duomenų, siekiant nustatyti optimalią šilumos terapijos trukmę ir intensyvumą, kad ji duotų maksimalią naudą žmonių sveikatai. Metodo saugumas ir veiksmingumas taip pat turi būti patikrintas įvairiose gyventojų grupėse.
Pokyčiai sutampa su menopauzės pradžia
„Su amžiumi medžiagų apykaita ir energijos sąnaudos mažėja, – aiškino tyrimo autorė R.Fan. – Moterims šie pokyčiai dažnai prasideda apie 45–50 gyvenimo metus ir sutampa su menopauzės pradžia“.
Tyrėja pabrėžė, kad šilumos terapija turi potencialo tapti metodu, kuris padėtų spręsti su amžiumi susijusias medžiagų apykaitos problemas ir pagerinti bendrą sveikatą.
Su tyrimu nesusijęs medicinos mokslų daktaras Markas A. Antonas pritarė, kad jo rezultatai pagrindžia pirties naudą gerinant medžiagų apykaitą.
„Nors reikia atlikti tyrimų su žmonėmis, atsiveria įdomi galimybė suaktyvinti riebalų deginimo procesus ir pagerinti hormonų funkciją visiškai paprasta intervencija“, – sakė M.A.Antonas.
Aptariamo tyrimo rezultatai buvo pristatyti birželio 29-liepos 2 d. metiniame Amerikos mitybos draugijos suvažiavime, Čikagoje. Vėliau tyrimas paskelbtas žurnale „Current Developments in Nutrition“.
Parengta pagal „Medical News Today“ inf.
menopauzėSvorio metimasinsulinas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.