Tai svarbu, nes visi išvardyti rodikliai yra širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniai.
Teigiamą kakavos arba juodojo šokolado poveikį sveikatai nustatė nauja tyrimų metaanalizė, kuri paskelbta MDPI.
Taip pat pastebėta, kad kakavos vartojimas neturi įtakos kūno masės indeksui (KMI), liemens apimčiai, trigliceridams, gerajam DTL cholesteroliui ir HbA1c, kuris yra svarbus diabeto biožymuo.
Metaanalizė apėmė 31 atsitiktinių imčių kontroliuojamą tyrimą, iš viso įtraukė 1 986 dalyvio duomenis.
Visi tyrimuose dalyvavę asmenys buvo 18 metų ar vyresni.
Naujausia analizė parodė kakavos vidutinį poveikį:
– bendras cholesterolio kiekis sumažėjo 8,35 mg/dl;
– MTL cholesterolio sumažėjo 9,47 mg/dl;
– 4,91 mg/dL sumažintas gliukozės kiekis kraujyje nevalgius;
– sistolinis kraujospūdis sumažėjo 2,52 mmHg;
– diastolinis kraujospūdis sumažėjo 1,58 mmHg.
Vien šokoladas neišgelbės
JAV kas 33 sekundes kas nors miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL).
Mityba yra glaudžiai susijusi su jų išsivystymu, todėl mokslas ieško žmonėms patrauklių maisto produktų, kurie galėtų sumažinti ŠKL riziką.
Tyrėjų dėmesį patraukė kakava, nes jos sudėtyje yra žmogui naudingų junginių. Pavyzdžiui, kakavoje gausu flavanolių, kurie pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis ir gali palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Medicinos mokslų daktarė, gydytoja kardiologė Jayne Morgan išskyrė ir daugiau širdies sveikatai palankių maisto produktų. Tai – riebi žuvis, alyvuogių aliejus, riešutai, uogos, riešutai, pupelės, žalios lapinės daržovės, viso grūdo javai.“
Pasak specialistų, įvairi mityba, pasižyminti išvardintų komponentų gausa, yra širdies sveikatos receptas.
Todėl, jei kakava ir naudinga, ją reikėtų vertinti ne kaip vienintelį būtiną ingredientą, bet kaip papildomą būdą apsisaugoti nuo širdies ligų.
Prevencinės kardiologijos dietologė Michelle Routhenstein patarė saldumynų mėgėjams pasimėgauti gabalėliu juodojo šokolado, su sąlyga, kad kakavos masė jo sudėtyje sudaro ne mažiau 70 proc.
Į karštą gėrimą galima įberti šiek tiek kakavos miltelių – bus sotus ir sveikas vakaro malonumas.
Žinoma, viskam yra saikas. Net ir juodas šokoladas, jei juo piktnaudžiaujama, gali pakenkti dėl per didelio cukraus ir sočiųjų riebalų kiekio.
„Be to, atsargiai reikėtų elgtis ir nėštumo metu“, – dėl šokolado įspėjo J.Morgan. Jos turėtų atkreipti ypatingą dėmesį į šokolade esantį pridėtinio cukraus ir kofeino kiekį.
Kaip vertinti tyrimo išvadas?
J.Morgan sakė, kad net 2,52 mmHg sumažėjęs sistolinis kraujospūdis ir 1,58 mmHg sumažėjęs diastolinis kraujospūdis yra teigiamas dalykas“.
Kartu ji išreiškė susirūpinimą dėl skirtingo suvartoto kakavos kiekio ir neaiškių kakavos šaltinių.
Gydytoja atkreipė dėmesį, kad tyrimo dalyvių suvartojamas kakavos kiekis labai skyrėsi: nuo 1,4 g per dieną iki 50 g per dieną.
„Be to, – sakė J.Morgan, – daugybė kakavos šaltinių – nuo gėrimų iki batonėlių, saldainių ir t. t. – turi didelį kiekį pieno ir cukraus.“
Regis, tyrime nebuvo atsižvelgta, ar kakavos šaltiniu buvo maistingi gaminiai.
Metaanalizėje nenustatyta, kad kakava turėtų įtakos cukrinio diabeto biožymeniui HbA1c, nors, atrodo, kad ji teigiamai mažina cukraus kiekį kraujyje.
J.Morgan paaiškino, kad nuolatinis didelis gliukozės kiekis kraujyje gali pažeisti širdies kraujagysles, taip pat kitas organizmo sistemas ir sukelti periferinių kraujagyslių ligas.
„Diabetas yra širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys, nes didina aterosklerozės vystymosi riziką, dėl kurios didėja širdies smūgio tikimybė, – sakė J.Morgan.
„Be to, diabetas susijęs su nutukimu lėtiniu uždegimu, kuris yra širdies ligų rizikos veiksnys“, – pridūrė gydytoja.
Parengta pagal „Medical News Today“ inf.