Profesorius pasakė, ką valgo kasdien: gardu ir sumažėja cukraus kiekis kraujyje

2024 m. birželio 23 d. 11:54
Lrytas.lt
Mityba – svarbus bendros sveikatos ir savijautos komponentas. Tai, ką valgome, turi didžiulę įtaką ne tik mūsų kūno sudėjimui, bet ir širdies ligų, diabeto, demencijos, net vėžio rizikai.
Daugiau nuotraukų (3)
Deja, iš esmės pakeisti mitybą gali būti lengviau pasakyti nei padaryti, tačiau sveikatos ekspertas įvardijo du paprastus mitybos pokyčius, kurie suteikia daug naudos.
Profesorius Timas Spectoras socialiniame tinkle „Instagram“, atskleidė ko ėmėsi, kad sumažintų cukraus kiekį kraujyje.
Jis sakė, kad įprastus makaronus pakeitė visagrūdžiai, lęšių arba avinžirnių makaronai.
Profesorius taip pat atsisakė baltųjų ryžių ir į mitybą dažniau įtraukė ruduosius ryžius, kvinoją, bulgurą arba perlines kruopas.
„Anksčiau valgiau daug makaronų, bet dabar juos pakeičiau arba pilno grūdo makaronais, o kartais – lęšių ar avinžirnių makaronais, nes juose daug mažiau cukraus ir daugiau skaidulų, o tai naudinga žarnyno mikrobiotai“, – sakė T.Spectoras.
Pasak profesoriaus, pasirinktos alternatyvos – ne mažiau skanios.
Padidinti skaidulų kiekį – paprasta, o tai apsaugo nuo daugelio sveikatos problemų, įskaitant padidėjusį cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje.
„Dauguma mūsų turėtų vartoti daugiau skaidulinių medžiagų ir mažiau pridėtinio cukraus“ – rašoma Anglijos Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) rekomendacijose.
Gausus skaidulinių medžiagų vartojimas susijęs su mažesne širdies ligų, insulto, 2 tipo diabeto ir žarnyno vėžio rizika.
NHS gairėse teigiama, kad per dieną turėtume suvartoti 30 gramų skaidulinių medžiagų.
„Kadangi dauguma suaugusiųjų per dieną vidutiniškai suvalgo tik apie 20 g, turime rasti būdų, kaip padidinti skaidulomis gausaus maisto kiekį maisto racione“, – pataria NHS.
T.Spectoras taip pat pridūrė beveik nebevalgąs ryžių – jis verčiau renkasi kitas grūdines kultūras, kruopų mišinius.
„Taigi, vos kelių pakeitimų dėka sugebėjau pagerinti savo mitybos racioną ir, tiesą sakant, jis tapo skanesnis.“
Profesoriaus teigimu, 100 g standartinių įprastų makaronų yra apie 3,5 g skaidulinių medžiagų.
Perėjus prie visagrūdžių kvietinių makaronų, skaidulų padidėja iki daugiau nei 5 gramų, o pasirinkus makaronus, pagamintus iš avinžirnių – iki 9 gramų.
T.Spectoras pridūrė, kad baltuosiuose ryžiuose yra mažiau nei 1 gramas skaidulinių medžiagų 100 g, ruduosiuose ryžiuose – 1,5 g, kvinojos ir bulguro – apie 2,3 g, o perlinėse kruopose – 5,4 g.
Parengta pagal "Express.co.uk" inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.