Lietuvoje per metus nuskęsta 300 žmonių: plaukimo trenerė patarė, kaip išvengti nelaimės

Kasmet Lietuvoje nuskęsta per 300 žmonių, iš kurių net 10 proc. yra vaikai. Artėjant pasaulinei skendimo prevencijos dienai, kuri minima liepos 25 d., plaukimo trenerė Žana Skridlienė dalijasi patarimais, kaip saugiai ir be baimės mėgautis vandeniu. Svarbu ne tik mokėti plaukti, bet ir žinoti, kaip elgtis netikėtose situacijose vandenyje ir prie vandens. Pasiruošimas ir tinkamos žinios gali padėti išvengti tragedijų ir suteikti daugiau pasitikėjimo savimi tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.

Poilsis prie vandens<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poilsis prie vandens<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poilsis prie vandens<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poilsis prie vandens<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poilsis prie vandens<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poilsis prie vandens<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poilsis prie vandens<br>kiti
Poilsis prie vandens<br>kiti
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 21, 2024, 11:18 AM

Šių metų duomenimis, Lietuvoje nuskęsta keturis kartus daugiau žmonių nei Europos sąjungos vidurkis. Tai rodo, kaip svarbu šviesti visuomenę apie vandens saugumą ir prevencines priemones, siekiant sumažinti šį nerimą keliantį skaičių.

Žaidimas – geriausias būdas paleisti vandens baimę

Vaikas mokytis plaukti gali tik tada, kai vanduo jam nekelia streso ir baimės. Paprasčiausias būdas priprasti prie vandens – žaidimas. Svarbu vaikui parodyti, kad per žaidimą galima jaustis jaukiai ir smagiai vandenyje.

Vaiko nerimą vandenyje numalšina įvairūs pasitaškymai, gyvūnų pamėgdžiojimai. Žaidimų metu vaikai, per smagias veikas, įgyja pasitikėjimą savimi ir pradeda suprasti, kaip tinkamai reikia jame elgtis.

„Aplinkoje, kurioje yra negilu, šilta ir smagu, vaikas greičiau peržengia pradinį baimės slenkstį ir ima mėgautis plaukimo procesu. Tėveliai turėtų būti kantrūs ir palaikantys, kad vaikas jaustųsi saugus ir drąsus. Tokia aplinka ir teigiamos emocijos yra esminiai veiksniai, padedantys vaikams išmokti plaukti ir įgyti svarbių įgūdžių, kurie užtikrina jų saugumą vandenyje“, – komentuoja plaukimo trenerė Ž. Skridlienė.

„Plaukimo technika yra lengvo judėjimo vandenyje pagrindas. Geriausia mokytis plaukti taisyklingais judesiais, nes jei jie bus netinkami, tuomet stipriai vargins raumenis, bus sueikvota daug energijos. Kiekvienas treneris yra profesionalas, kuris puikiai išmano savo darbą, taiko specialią mokymo metodiką, išmano vaikų psichologiją, būtent dėl to, jis laiku ištaisys klaidas, motyvuos ir per trumpą laiką išmokys plaukti“, – akcentuoja trenerė.

Saugumas ir tinkamas kvėpavimas

Išmokti plaukti, plūduriuoti ar dirbti kojomis galima per vieną užsiėmimą, bet su kvėpavimu yra šiek tiek kitaip. Pirmiausia reikia atrasti ritmą ir tinkamą kvėpavimo būdą – per nosį arba burną, suderinti rankų ir kojų darbą su įkvėpimais. Plaukiant, reikia išmokti kvėpuoti taip, kad apie tai nebegalvotume, tai turi vykti automatiškai.

„Pirminė ir svarbiausia saugumo taisyklė – niekada nebūti vienam prie vandens. Visiškai nesvarbu, koks yra žmogaus amžius ar plaukimo lygis. Net jei prie vandens telkinio atėjote vienas, privalote įsitikinti, ar šalia yra žmonių, kurie nelaimės atveju padėtų. Vaikus iki 14 metų privalo prižiūrėti tėvai“, – komentuoja Ž. Skridlienė.

Kalbant apie pagrindines apsaugos priemones plaukiant, trenerė atsako aiškiai: „Geriausia apsaugos priemonė – mokėjimas plaukti. Jei žmogus nemoka plaukti, jis turėtų dėvėti liemenę, tik ne pripučiamą, o gelbėjimosi, kuri atitiktų žmogaus dydį ir svorį. Jei kalbėsime apie efektyviausias apsaugos priemones vaikams tai yra tėvai, kurie nuo vaiko turi būti ištiestos rankos atstumu, ne tik vandenyje, bet ir prie vandens“.

Pasaulinė skęstamumo prevencijos diena

Daugelis žmonių Lietuvoje mano, kad moka plaukti, bet manyti ir mokėti yra skirtingi dalykai. Geras plaukikas moka nerti, orientuotis po vandeniu, kontroliuoti kvėpavimą, įveikti 200 m. be sustojimo.

Norint įgyti daugiau žinių apie tai, kaip tinkamai elgtis vandenyje ir prie jo, kviečiame dalyvauti viešame ir nemokamame renginyje „100 baseinų piknikas“, kuris vyks liepos 25 d., prie Baltojo tilto, Vilniuje.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.