Patarė, kaip dažnai verta lankytis pas burnos higienistą

Birželio 17 dieną pasaulyje yra minima Tarptautinė burnos higienisto diena. Ši diena taip pat yra puikus metas prisiminti, kad tinkama burnos higiena yra neatsiejama nuo bendros sveikatos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Odontologija<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Odontologija<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-06-17 13:15

Bloga burnos higiena gali sukelti ne tik dantų ar dantenų ligas, bet ir kitas rimtas sveikatos problemas, tokias kaip širdies ligos, diabetas, osteoporozė ir kt. Todėl svarbu rūpintis savo burnos sveikata ir reguliariai lankytis pas burnos higienistą.

Reguliarus pas burnos higienistą lankymasis yra labai svarbus dėl kelių priežasčių:

1. Profesionali burnos higienisto pagalba: Burnos higienistai yra specialistai, turintys žinių ir įgūdžių burnos sveikatos priežiūroje. Jie gali atlikti išsamų dantų ir burnos sveikatos tyrimą, nustatyti bet kokias problemas ar rizikos veiksnius ir teikti individualias rekomendacijas dėl tinkamos priežiūros.

2. Prevencija: Reguliarus pas burnos higienistą lankymasis leidžia išvengti įvairių burnos ligų ir problemų. Profesionalus dantų valymas ir profilaktinis gydymas gali padėti išvengti karieso, dantenų ligų ar kitų problemų atsiradimo.

3. Ankstyvas ligų nustatymas: Burnos higienistai gali nustatyti ankstyvus ligų požymius ar rizikos veiksnius, kurie gali būti nepastebimi asmeniui. Ankstyvas ligos nustatymas leidžia efektyviau ir sėkmingiau gydyti problemas bei išvengti jų plitimo.

4. Sveika šypsena: Reguliarus dantų valymas ir priežiūra padeda išlaikyti švarią, sveiką ir gražią šypsena. Tai svarbu ne tik estetiniu požiūriu, bet ir dėl bendros sveikatos būklės.

5. Sveikata: Burnos sveikata yra svarbi ne tik dantims, bet ir visam organizmui. Bloga burnos higiena gali sukelti įvairias rimtas sveikatos problemas, tokią kaip širdies ligos, diabetas ar kt. Todėl rūpinimasis burnos sveikata yra svarbus sveikatos išsaugojimo aspektas.

Lietuvoje burnos higienistai yra ruošiami jau daugiau nei 25 metus. Pirmieji burnos higienistai pradėti ruošti tuometinėje Kauno Medicinos Akademijoje ( dabartiniame Lietuvos sveikatos mokslų universitete), kur lietuvių išeivių labdaros organizacijos iniciatyva buvo pakviesta burnos higienistė iš JAV ir per ketverius savo darbo metus padėjo pagrindą naujos profesijos atsiradimui.

Šiandien burnos higienistai Lietuvoje ruošiami penkiose kolegijose bei universitete. Nuo 2019 metų burnos higienistai yra įtraukti į pirminio sveikatos lygio specialistų sąrašą ir todėl kai kurios jų paslaugos yra apmokamos TLK. Taip pat burnos higienistai gali patikrinti vaikų dantų būklę ir pasirašyti mokinio sveikatos pažymą.

Burnos higienistai yra svarbi sveikatos priežiūros specialistų grupė, kuri atlieka labai svarbų darbą rūpinantis žmonių burnos sveikata. Jie atlieka prevencinius tyrimus, profesionalios burnos higienos procedūras, teikia rekomendacijas dėl teisingos burnos higienos, moko pacientus tinkamai prižiūrėti savo dantis ir dėl to išvengti įvairių burnos ligų bei problemų.

Burnos higienistai taip pat atlieka profilaktinius patikrinimus dėl tokių burnos ligų kaip dantų ėduonis, dantenų uždegimai ar burnos vėžys, siekiant užkirsti kelią jų plitimui ir išvengti rimtų sveikatos problemų ateityje. Jų darbas yra neįkainojamas, nes reguliari dantų priežiūra ir prevencija padeda išvengti skausmingų procedūrų ir brangių gydymų ateityje.

Reguliarus lankymasis pas burnos higienistą yra svarbus aspektas išlaikant gerą burnos sveikatą, prevenciją ir bendrą sveikatą. Todėl Lietuvos burnos higienistų draugija rekomenduoja lankytis pas specialistą bent du kartus per metus ar dažniau, jei yra ypatingų problemų ar rizikos veiksnių.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.