Moteris prieš 7 metus atsisakė kofeino: štai kaip pasikeitė jos nuotaika ir savijauta

Britė Nell Frizzell kofeino atsisakė, kai laukėsi sūnaus. Dabar berniukas važinėja dviračiu, moka rašyti, bet per 7 metus jo mama negrįžo prie kavos.

Kava<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Kava<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Kolos gėrimas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Kolos gėrimas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 16, 2024, 10:22 AM, atnaujinta Jun 17, 2024, 9:04 AM

Raudonoji arbata, kava be kofeino, retkarčiais žolelės – pilnai užtenka, patikino moteris. Ji taip pat išgeria arbatos be kofeino, kurios skonis ir kvapas, kaip pastebi N.Frizzell, ženkliai pagerėjo nuo praėjusio amžiaus pabaigos, kai šį gėrimą vartojo jos mama.

„Daug mano pažįstamų, ypač moterų, ryžtasi visiškai atsisakyti alkoholio, tačiau nepastebėjau, kad žmonės bandytų gyventi be kofeino“, – pastebėjo leidinio „The Guardian“ žurnalistė N.Frizzell.

Pasak jos, atsisakyti taurės vyno, alaus bokalo, ar putojančio šampano – madinga, o štai į kofeino negerėjus aplinkiniai žiūri kreivai.

„Tai būdinga narcizams milijardieriams, tokiems kaip Markas Zuckerbergas, arba į spagečius panašiems modeliams, kaip Julia Fox ir Gisele Bündchen, dar moterims, kurios siuvinėja ir pardavinėja sveikuolišką maistą, nuoširdžiai kalba apie ginkmedžio vonių ir gongo dūžių galią“, – pašaipos neslėpė N.Frizzell.

Kofeinas – neatsiejama britiškos kultūros dalis, o žmonija randa vis naujų jo panaudojimo formų. Madingų kavinių kultūra taip pat prisidėjo prie savotiško kofeino renesanso. N.Frizzell juokauja, kad mūsų seneliams tikriausiai būtų iššokusios akys iš akiduobių, jei būtų vartoję tiek kavos, kaip šiuolaikiniai žmonės.

Ji taip priminė, kad kofeino turi ir gaivieji gėrimai, pavyzdžiui, „Coca-Cola“.

„Gausiai vartojame gėrimus su kofeinu, gazuotus, skardinėse. „Statista“ duomenimis, 2023 m. klasikinė „Coca-Cola“ buvo geriausiai parduodamas gėrimas Jungtinės Karalystės parduotuvėse, o pajamos siekė 780 mln. svarų sterlingų (apie 915 mln. eurų)“, – pastebėjo N.Frizzell.

Istoriškai žvelgiant, žmonija sunkiai randa saiką vartodama kofeinu praturtintus gėrimus.

„Malonu išsilaisvinti nuo kofeino sukeliamų pakilimų ir nuosmukių. Sintetinis adrenalino antplūdis, chemiškai sukeliami kortizolio kalneliai ir epinefrino tango, susiję su kofeinu, tikrai vargino. Ir nors kavos atsisakiau, nes buvau nėščia, atsispyriau norui grįžti prie senų įpročių, nes nenorėjau amžinai jaustis pavargusi.

Žinoma, užklupo motinystes vargai – žindymas, bemiegės naktys, nuolatinis dėmesys kūdikiui. Tačiau bijojau išgerti puodelį stiprios kavos. O kas jei sūnus staiga užsnūstų? Negalėčiau užmigti ir 2 valandas bastyčiausi po namus lyg pasiutęs šuo! Jei kūdikis nusprendė miegoti, tai, Dieve mano, aš taip pat.

Keletą metų virtuvės spintelėje dar turėjau kofeino, kaip slapto ginklo. Tam atvejui, jei reikės skubiai užbaigti kokį darbą ar 4 val. ryto pažadins vaiko verksmas. Kofeinas sukeldavo šleikštulį, galvos skausmą ir nemalonų kaltės jausmą krūtinėje, bet tuo pačiu padėdavo atlikti darbą.

Dabar, kai netyčia išgeriu kavos, prasideda paranoja: įsikalu į galvą, kad užtvindžiau virtuvę, visi manęs nekenčia, ar būsiu suimta už netyčinį mokesčių slėpimą. Siaubingas nerimas! Per paskutines atostogas netyčia išgėriau puodelį tikros juodos kavos. Apimta panikos lėkiau per kalnus, nes pamaniau, kad galėjau padegti namelį, kuriame apsistojome.

Bet nesiūlau, kad žmonės privalo savo rytą pradėti nuo puodelio šilto vandens su citrina. Taip pat nerekomenduoju kaulų sultinio, matcha arbatos, cikorijos, guaranos ar kitų neva energinių gėrimų, kurių skonis kaip dirvožemio.

Pasakysiu tik tiek, kad tikriausiai negėriau padoraus arbatos puodelio nuo tada, kai Theresa May buvo valdžioje (2019 m. liepos 23 d.) ir tai nekliudo man išlikti budriai“, – savo patirtį apibendrino N.Frizzell.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.