Įspėja, kad kraujo krešulius provokuoja dažnas ingredientas: štai į kokį maistą jo pridėta

2024 m. birželio 12 d. 07:21
Lrytas.lt
Naujas tyrimas parodė, kad mažai kalorijų turintis saldiklis ksilitolis, daugelyje produktų naudojamas kaip cukraus alternatyva, gali būti susijęs su beveik dvigubai didesne širdies smūgio, insulto ir mirties rizika.
Daugiau nuotraukų (5)
„Sveikiems savanoriams davėme tipiško gėrimo su ksilitoliu ir pamatėme, kad jo kiekis kraujyje šovė į viršų iki 1000 kartų, – sakė Stanley Hazenas, tyrimo autorius ir Klivlando klinikos Lernerio tyrimų instituto Širdies ir kraujagyslių diagnostikos ir prevencijos centro direktorius.
„Kai valgote cukrų, gliukozės koncentracija kraujyje gali padidėti 10 ar 20 proc., bet ne 1000 kartų“, – pridūrė mokslininkas.
„Žmonija nebuvo susidūrusi su tokiu dideliu ksilitolio kiekiu, išskyrus pastaruosius porą dešimtmečių, kai pradėjome vartoti ypač perdirbtus maistus produktus“, – paaiškino S.Hazenas.
Kraujo krešulių pavojus
2023 m. tie patys tyrėjai pateikė naujų duomenų apie kito saldiklio – eritrolio – riziką sveikatai.
Laboratoriniai ir gyvūnų tyrimai atskleidė, kad eritritolis ir ksilitolis gali paskatinti kraujo plokštelių krešėjimą. Krešuliai gali atitrūkti ir nukeliauti į širdį, sukeldami infarktą, arba į smegenis, tada žmogų ištinka insultas.
Naujajame tyrime apie ksilitolį „trombocitų elgsenos skirtumai buvo pastebėti net po to, kai žmogus suvartojo nedidelį kiekį ksilitolio gėrime, kas atitinka realiame gyvenime suvartojamą porciją“, – sakė tyrime nedalyvavęs Niujorke esančios Mount Sinai Fusterio Širdies ligoninės gydytojas kardiologas Matthew Tomey.
„Šie eksperimentai yra įdomūs, tačiau patys savaime neįrodo, kad trombocitų pakitimai yra susiję su ksilitoliu“, – teigė M. Tomey.
Remiantis naujausia Amerikos širdies asociacijos prognoze, iki 2050 m. maždaug 61 proc. suaugusių JAV gyventojų sirgs širdies ir kraujagyslių ligomis.
Krešėjimo aktyvumo mažinimas yra pagrindinis kardiologų taikomas gydymo būdas, todėl bet koks papildomas trombocitų krešėjimas yra blogas ženklas, sakė Andrew Freemanas, Denveryje įsikūrusios „National Jewish Health“ širdies ir kraujagyslių prevencijos ir sveikatingumo direktorius.
„Jei žmogus yra patyręs širdies smūgį, mes jam duodame aspirino arba kitų vaistų, kurie slopina trombocitų aktyvumą. Atrodo, kad minėti dirbtiniai saldikliai didina trombocitų aktyvumą, o tai kelia nerimą“, – sakė A.Freemanas, kuris nebuvo susijęs su aptariamu tyrimu.
„Tai dar vienas įspėjimas, kad geriausia gerti vandenį, o antroje vietoje yra nesaldinta arbata arba kava“, – pabrėžė jis.
Kas yra ksilitolis?
Ksilitolis yra toks pat saldus kaip cukrus, bet turi dvigubai mažiau kalorijų. Saldiklis dažnai naudojamas becukrėje kramtomojoje gumoje, mėtinėse pastilėse, dantų pastoje, burnos skalavimo skystyje, sirupe nuo kosulio ir kramtomuosiuose vitaminuose.
Didesniais kiekiais ksilitolio dažnai dedama į saldainius, kepinius, pyragų mišinius, kepsnių padažus, kečupą, žemės riešutų sviestą, pudingus, blynų sirupą ir kt.
Ksilitolis yra cukraus alkoholis, angliavandenis, natūraliai randamas tokiuose maisto produktuose kaip žiediniai kopūstai, baklažanai, salotos, grybai, špinatai, slyvos, avietės ir braškės. Tačiau natūraliuose šaltiniuose esančio ksilitolio kiekis yra nedidelis, paaiškino S.Hazenas.
„Reikia tonos vaisių, kad jie prilygtų vienam diabetiniam sausainiui, kuriame gali būti devyni gramai ksilitolio, o tai yra įprastas etiketėje nurodytas kiekis“, – sakė jis.
Komerciniam naudojimui ksilitolis gaminamas iš kukurūzų burbuolių šerdžių, beržų arba genetiškai modifikuotų bakterijų.
„Jis parduodamas kaip vadinamasis natūralus saldiklis, o kadangi ksilitolis nedidina cukraus kiekio kraujyje, jis taip pat parduodamas kaip mažai angliavandenių turintis ir tinkamas keto mitybai“, – sakė S.Hazenas.
Jis pridūrė, kad daugelis profesinių medikų asociacijų rekomenduoja ksilitolį kaip cukraus pakaitalą pacientams, sergantiems nutukimu, diabetu ar priešdiabetinėmis ligomis, taip siekiant pagerinti glikemijos kontrolę.
„Tačiau diabetu sergantys žmonės yra vieni iš labiausiai pažeidžiamų dėl kraujo krešėjimo“, – įspėjo S.Hazenas.
Jis pridūrė, kad per pastaruosius du dešimtmečius ksilitolio poveikis visuomenei padidėjo, nes JAV Maisto ir vaistų administracija cukraus alkoholius laiko „visuotinai pripažintais saugiais“.
„Ksilitolio gamyba yra pigesnė nei cukranendrių cukraus, todėl jo vis daugiau dedama į maisto produktus kaip cukraus pakaitalo. Kai kuriuose gėrimuose, kuriuose ksilitolis naudojamas kaip pagrindinis dirbtinis saldiklis, jo gali būti 30 gramų ir daugiau, – sakė jis. – Ksilitolio galite nusipirkti maisto prekių parduotuvėje, jį galima naudoti kaip cukraus pakaitalą gaminant maistą namuose.“
Tyrimai taip pat parodyta, kad, nors dirbtiniai saldikliai turi mažai kalorijų, jie sutrikdyti medžiagų apykaitą ir apsunkinti svorio metimą.
Trombocitai „atpažįsta“ saldiklius
Ketvirtadienį žurnale „European Heart Journal“ paskelbtame tyrime ieškota cheminių medžiagų ar junginių žmogaus kraujyje, pagal kuriuos būtų galima nuspėti širdies priepuolio, insulto ar mirties riziką per ateinančius trejus metus.
Šiuo tikslu S.Hazenas ir jo komanda išanalizavo 1 157 žmonių, kuriems buvo atliekamas širdies ligų vertinimas, kraujo mėginius, paimtus 2004–2011 metais. Jie taip pat ištyrė kitą partiją kraujo mėginių, paimtų iš daugiau kaip 2 100 žmonių, kurie taip pat galėjo turėti didelę širdies ligų riziką.
Tyrėjai nustatė keletą alkoholio cukrų, kurie, kaip paaiškėjo, turėjo įtakos širdies ir kraujagyslių funkcijai, įskaitant ksilitolį ir eritritolį.
2023 m. vasarį paskelbtame tyrime nustatyta, kad per trejus metus širdies smūgio ir insulto rizika beveik padvigubėjo, kai žmonių kraujyje buvo didžiausias eritritolio kiekis.
Naujojo ksilitolio tyrimo rezultatai iš esmės buvo tokie patys. „Trombocituose yra receptorius, kurio kol kas nesuprantame, atpažįstantis šią molekulę ir signalizuojantis, kad trombocitai yra labiau linkę krešėti, – sakė jis. – Mūsų skonio receptoriai negali atskirti cukraus ir šių kitų saldiklių struktūrų, tačiau mūsų trombocitai gali.“
Pasaulio sveikatos organizacija 2023 m. įspėjo vartotojus vengti dirbtinių saldiklių svorio metimo tikslais ir paragino atlikti papildomus ilgalaikio mažo kaloringumo ir nekaloringų saldiklių toksiškumo tyrimus.
Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.