Gerai žinoma, kad mityba lemia žmogaus savijautą ir sveikatą. Jei į lėkštę patenka per daug nesveiko maisto, daugeliui ilgainiui padidėja kraujospūdis arba išsivysto aukštas cholesterolis.
Gali atrodyti, kad norint pagerinti savo sveikatą, būtina iš esmės keisti mitybos įpročius, tačiau tai netiesa.
T.Spectoras įvardijo vieną paprastą pokytį, galintį turėti didžiulį teigiamą poveikį.
Skaidulos – lobis organizmui
Pasak mitybos mokslininko, nepasigailėsite į mitybą įtraukę šiek tiek daugiau skaidulų – taip net galima sumažinti ankstyvos mirties riziką.
Taip yra, nes dėl sveikatai palankios mitybos, žmonės rečiau serga diabetu, širdies ligomis ir vėžiu. Tai – tyrimais patvirtinti faktai.
Tačiau asmeninėje „Instagram“ paskyroje profesorius pasidalijo žinia, kad 95 proc. žmonių negauna pakankamai skaidulinių medžiagų.
„Žmogaus organizmui reikia daugiau skaidulų. JAV ir Jungtinėje Karalystėje maždaug 90–95 proc. gyventojų trūksta skaidulinių medžiagų. Žinome, kad tai labai svarbu ne tik žarnyno, bet ir širdies sveikatai“, – sake T.Spectoras.
„Įrodyta, kad vos 5 gramai papildomų skaidulų 14 proc. sumažina ankstyvos mirties riziką“, – pridūrė jis.
Profesorius pasidalijo paprastais patarimais, kaip padidinti skaidulinių medžiagų suvartojimą. Vienas iš tokių būdų – į pusryčius įtraukti vaisių.
„Bet kokiose uogose, ypač avietėse, gausu skaidulinių medžiagų.
Kuklaus dydžio kriaušėje yra šeši gramai skaidulinių medžiagų, daug daugiau nei bananuose.
Avokado puselėje yra šeši gramai.
Net maža ruginės duonos riekelė turi keturis gramus.
Taigi visa tai sudėkite kartu. Lengvai surinksite apie 40 gramų skaidulinių medžiagų“, – pastebėjo profesorius.
Tai keletas nebrangių būdų, kaip padidinti skaidulinių medžiagų kiekį savo mityboje ir pagerinti bendrą savijautą bei žarnyno sveikatą.
Nacionalinė Anglijos sveikatos tarnyba (NHS) rekomenduoja suvartoti apie 30 gramų skaidulinių medžiagų per dieną.
„Manoma, kad ląstelienos trūkumas šiuolaikinėje mityboje lemia žmogaus žarnyno mikrobiomo nykimą ir su tuo susijusį ligų plitimą“, – paaiškino T.Spectoras.
NHS rekomendacijos, kaip į mitybą įtraukti daugiau skaidulų:
– Rinkitės daugiau skaidulų turinčius pusryčių dribsnius – paprastus viso grūdo sausainius arba avižų košę.
– Rinkitės viso grūdo duoną, makaronus
– Rinkitės bulves su lupenomis
– Į troškinius, karį ir salotas dėkite ankštinių daržovių, pavyzdžiui, pupelių, lęšių ar avinžirnių.
– Į patiekalus įtraukite daug daržovių
– Desertui suvalgykite šviežių ar džiovintų vaisių.
– Užkandžiaukite šviežiais vaisiais, daržovių lazdelėmis, ruginiais krekeriais, avižiniais sausainiais ir nesūdytais riešutais ar sėklomis.
Parengta pagal Express.co.uk inf.