Tyrimas parodė, kas gali pagerinti širdies sveikatą – daugelis tai išmeta į šiukšles

Apelsinų žievelės gali būti raktas į geresnę širdies ir kraujagyslių sveikatą, rodo Floridos universitete (JAV) atliktas tyrimas.

Apelsinai<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Apelsinai<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 31, 2024, 8:10 AM

Pasak tyrėjų, yra tokių žarnyno bakterijų, kurios prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo. Kai virškinimo metu žarnyno bakterijos minta tam tikromis maistinėmis medžiagomis, jos gamina trimetilamino N-oksidą (TMAO). Manoma, kad šios medžiagos kiekis organizme gali padėti numatyti būsimas širdies ir kraujagyslių ligas.

Mokslininkų komanda ištyrė apelsinų žievelių ekstraktų, kuriuose gausu naudingų fitocheminių medžiagų, potencialą mažinti TMAO ir trimetilamino (TMA) gamybą. Tyrėjai išbandė dviejų rūšių ekstraktus, kuriems išgauti naudoti skirtingi tirpikliai.

„Paimkime, salotų padažą, viskas, kas yra vandens ar acto pusėje, yra polinė frakcija, o viskas, kas yra aliejuje, toli nuo vandens – nepolinė frakcija, – sakė tyrimui vadovavęs Yu Wangas. – Mūsų naudoti tirpikliai nebuvo visiškai panašūs į vandenį ir aliejų, tačiau jų poliškumas buvo artimas.“

Tyrimo rezultatai parodė, kad apelsino žievelės nepolinės frakcijos ekstraktas veiksmingai slopino kenksmingų cheminių medžiagų gamybą.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad apelsinų žievelės polinės frakcijos ekstrakte esantis junginys, vadinamas feruloilputrescinu, taip pat reikšmingai slopina už TMA gamybą atsakingą fermentą.

„Tai naujas atradimas, kuris išryškina anksčiau nepripažintą feruloilputrescino potencialą mažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką“, – sakė mitybos docentas Y.Wangas.

Apelsinų žievelių tyrimo rezultatai yra svarbūs, nes kiekvienais metais vien JAV gaminant apelsinų sultis atlieka 5 mln. tonų apelsinų žievelių. Beveik 95 proc. Floridos apelsinų sunaudojama sultims gaminti. Maždaug pusė žievelių panaudojama kaip pašaras galvijams.

Likusi dalis patenka į atliekas. Tačiau Maisto ir vaistų administracija mano, kad natūralūs apelsinų žievelių ekstraktai yra saugūs vartoti žmonėms. Taigi Y.Wangas tikisi, kad apelsinų žievelės bus panaudotos geriau.

„Tyrimo išvados rodo, kad apelsinų žievelės, kurios citrusinių vaisių pramonėje dažnai išmetamos kaip atliekos, gali būti panaudotos žmonių sveikatos labui, pavyzdžiui, maisto papildų gamyboje, – teigė tyrėjas.

Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“.

Parengta pagal „MedicalXpress“ inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.