Šimtametės gydytojas atskleidė, ką senjorė darė kitaip – neatsispyrė medikų išpeiktam maistui

Šių metų žiemą mirė amerikietė Pearl Berg, kuri sulaukė 114 metų. Vienu metu šiai moteriai priklausė 9-o vyriausio žmogaus pasaulyje titulas, patvirtina Gerontologijos tyrimų grupė.

„Man pasirodė, kad ji nedarė nieko ypatingo ar neįprasto“, – apie garbingo amžiaus sulaukusią senjorę sako jos gydytojas.<br>Asociatyvinių 123rf nuotr. koliažas
„Man pasirodė, kad ji nedarė nieko ypatingo ar neįprasto“, – apie garbingo amžiaus sulaukusią senjorę sako jos gydytojas.<br>Asociatyvinių 123rf nuotr. koliažas
Sodininkystė<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Sodininkystė<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Senjorė<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Senjorė<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Saldainiai<br>Pexels nuotr.
Saldainiai<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 31, 2024, 7:28 PM, atnaujinta Jun 1, 2024, 11:31 AM

Senjorė stebino aplinkinius ir pasižymėjo įspūdinga sveikata, sako su ja dirbęs gydytojas hematologas Jeremy Lorberis.

„Man pasirodė, kad ji nedarė nieko ypatingo ar neįprasto, – sakė gydytojas. – Susidarė įspūdis, kad ji tiesiog stengėsi gyventi visavertį gyvenimą.“

Ilgaamžiškumo paslaptis – šiais laikais yra prekė, kurią įbrukti bando madingų maisto papildų kūrėjai ir daugybę sekėjų turintys nuomonės formuotojai. Turčiai, kurie pinigų turi kaip šieno, bijo mirties ir vaikosi stebuklingo gyvybės eliksyro.

„Žmonės, kurie susitelkia į ilgaamžiškumą, tikriausiai, nori patirti kontrolės jausmą“, – sakė J.Lorberis ir pridūrė, kad vien pinigų neužtenka: ilgam gyvenimui būtina ištraukti laimingą loterijos bilietą.

„Daug kas priklauso nuo sėkmės – mes nepasirenkame genų, su kuriais gimstame. Manau, kad žmonės klaidingai įsivaizduoja, kad jie gali valdyti viską“, – paaiškino J.Lorberis.

Neatsispyrė saldėsiams

P.Berg į gyvenimą žvelgė lanksčiai ir paprastai, ypač kai kalba pasisukdavo apie saldumynus, teigė jos sūnus Robertas.

„Ji niekada nerūkė, ne dažniau kaip kartą per savaitę išgerdavo gurkšnį vyno, kiekvieną rytą gerdavo šviežiai spaustas apelsinų sultis, valgė labai nedaug riebaus maisto ir saikingai mėgavosi desertais“, – sakė jis.

„Nors, kai jai buvo 102 metai, kai kurie apribojimai buvo panaikinti – ji kasdien norėjo deserto, o po 106-ojo gimtadienio kiekvieną rytą ir popietę prašė saldainių“, – pridūrė vyras.

Tačiau senjorė išsiskyrė neišblėstančiu noru bendrauti. Ji su užsidegimu dalyvavo sinagogos bendruomenės veiklose, priklausė knygų klubui, buvo aktyvi savanorė.

Žalingų įpročių neturėjimas, be abejonės, prisideda prie stiprios sveikatos, tačiau ilgaamžiškumas nepriklauso nuo vieno veiksnio, didžiulę svarbą turi tvirtų socialinių santykių palaikymas ir bendravimas su aplinkiniu pasauliu, nes senatvė dažnai veda į vienatvę, sakė J.Lorberis.

Tačiau gydytojas išskyrė 3 dalykus, kurie, jo manymu, turi reikšmingą įtaką gyvenimo trukmei. Tai – tikslo pojūtis, polėkis išbandyti naujus dalykus ir mokytis, taip pat socialiniai santykiai.

Nepraraskite malonumo gyventi

Sveiki įpročiai nieko nekainuoja. Reikia skirti laiko kokybiškam poilsiui, nepamiršti fizinio aktyvumo, pavyzdžiui, ramių pasivaikščiojimų, taip pat naudingi žaidimai su šeima, sodininkystė ar kiti malonumą teikiantys pomėgiai. Nereikia būti milijonieriumi, kad nugyventum 100 metų!

Gydytojo nuomone, pernelyg sudėtinga dienotvarkė, siekiant maksimaliai prailginti gyvenimo trukmę, gali padaryti meškos paslaugą, ypač jei atsisakysite mėgstamų dalykų arba priversite save laikytis griežtos ar įtemptos rutinos. Gyvenimas negali tapti kančia.

„Yra gausybė knygų ir tinklalaidžių, kuriose stengiamasi iš gyvenimo išspausti kiekvieną papildomą valandą, tačiau nepatariu beatodairiškai susitelkti į ilgaamžiškumą ir griebtis veiksmų, kurie pablogina gyvenimo kokybę“, – sakė jis.

Parengta pagal „Business Insider“ inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.