Paaiškėjo, kaip sumažinti tikimybę susirgti plaučių vėžiu: rūkymas – ne vienintelis nuodas

Galvokite, ką dedate į lėkštę, sako medikai. JAV atliktas didelės apimties tyrimas parodė, kad mažai riebalų turinti mityba yra susijusi su mažesne plaučių vėžio rizika.

Tyrimas parodė, kad mažai riebalų turinti mityba yra susijusi su mažesne plaučių vėžio rizika.<br>lrytas.lt koliažas
Tyrimas parodė, kad mažai riebalų turinti mityba yra susijusi su mažesne plaučių vėžio rizika.<br>lrytas.lt koliažas
sveikas maistas<br>Pexels nuotr.
sveikas maistas<br>Pexels nuotr.
rūkymas<br>123rf iliustr.
rūkymas<br>123rf iliustr.
Plaučių vėžys<br>123rf iliustr.
Plaučių vėžys<br>123rf iliustr.
rūkymas<br>123rf iliustr.
rūkymas<br>123rf iliustr.
Vėžio ląstelės<br>123rf iliustr.
Vėžio ląstelės<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 29, 2024, 6:42 AM

Tyrėjai taip pat priėjo priešingos išvados – riebus maistas susijęs su didesne tikimybe susirgti plaučių vėžiu, ypač tarp rūkančiųjų.

Mityba, kurioje gausu sočiųjų riebalų, yra susijusi su 35 proc. didesne plaučių vėžio rizika apskritai ir dvigubai didesne smulkiųjų ląstelių plaučių vėžio rizika, teigiama The Journal of Nutrition, Health and Aging paskelbtame tyrime.

Skirtumas pastebėtas net tarp rūkalių. Nustatyta, kad mažiau riebaus maisto valgantys vėžiu serga 29 proc. rečiau nei į riebų maistą linkę rūkoriai.

Nustebinę duomenys

Tyrime dalyvavo 98 tūkst. vyresnio amžiaus žmonių, kurie prie projekto prisijungė laikotarpiu nuo 1993 m. lapkričio iki 2001 m. liepos.

Buvo įvertintos dalyvių ligos istorijos, taip pat informacija apie jų mitybą, pateikta naudojant mitybos klausimyną, kuriame buvo klausiama apie suvartojamų kalorijų kiekį, makroelementus ir maisto kiekį iš įvairių maisto piramidės dalių, pavyzdžiui, vaisių ir daržovių, liesos mėsos, pieno produktų ir pridėtinių cukrų.

Vidutinis dalyvių amžius stebėjimo metu buvo 65 metai, vyravo baltaodžiai, 47,96 proc. dalyvių buvo vyrai.

Verta paminėti, kad mityba, kurioje gausu raudonos ir perdirbtos mėsos, yra susijusi su plaučių vėžiu – parodė ankstesni tyrimai.

Tačiau, pasak autorių, tai buvo pirmasis tyrimas, kuriame buvo nagrinėjamas mažo riebumo dietos poveikis plaučių vėžio rizikai. Šį faktą liudija ir medicinos bendruomenės reakcija.

„Tai netikėtas atradimas, būdingas plaučių vėžiui. Žinoma, kad krūties vėžio atveju yra ryšys tarp daug riebalų turinčios mitybos, nutukimo ir vėžio atsinaujinimo. Panašių duomenų apie plaučių vėžį nebuvau matęs“, – sakė tyrime nedalyvavęs medicinos mokslų daktaras, gydytojas onkologas Nileshas Vora.

Koks maistas saugo nuo vėžio?

Plaučių vėžys istoriškai sulaukia neigiamų reakcijų dėl sąsajų su rūkymu. Susirgusiems rūkaliams prikišama, kad ligos jie galėjo išvengti, jei būtų atsisakę žalingo įpročio.

Tyrimo autoriai teigė, kad jų atradimas – paskata rūkantiesiems rinktis mažai riebalų turinčią mitybą. Kartu jie pabrėžė, kad sotieji riebalai ypač susiję su padidėjusia plaučių vėžio rizika, bet ne polinesotieji ar mononesotieji riebalai.

„Šiuo atveju, svarbiausios yra sočiųjų riebalų rūgštys. Jos sukelia uždegiminę organizmo reakciją, o tai yra viena iš pagrindinių visų rūšių vėžio priežasčių, – sakė registruota dietologė Catherine Rall. – Logiška, kad sumažinus riebalų, įskaitant sočiuosius riebalus, vartojimą, sumažėtų vėžio, įskaitant plaučių onkologiją, rizika. Taip pat logiška, kad, lyginant rūkalius tarpusavyje, tokie veiksniai, kaip mityba, būtų lemiamas veiksnys, nuo kurio priklauso, ar jie susirgs plaučių vėžiu.“

Maistas, turintis mažai sočiųjų riebalų, kaip taisyklė, yra naudingas sveikatai, pavyzdžiui, lęšiai, pupelės, žirniai, vaisiai ir daržovės – produktai, kurie gali padėti išvengti vėžio.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.