Sportas, gamta ir levandos – priešnuodžiai nerimui ir miego sutrikimams

Ar yra kokių nors natūralių priemonių, padedančių suvaldyti lengvą nerimą ir gerai pailsėti neleidžiančius miego sutrikimus? Pateikiame Jums naudingų patarimų, padėsiančių kasdien gyventi ramiau ir jaustis geriau – jie visai paprasti, tačiau tikrai veiksmingi.

Fizinio krūvio metu ne tik išsiskiria laimę sąlygojančios medžiagos, bet ir „deginami“ streso metu išsiskyrę biologiškai aktyvūs junginiai, pavyzdžiui, daug greičiau suskaidomas kortizolis.<br>„Pexels“ nuotr.
Fizinio krūvio metu ne tik išsiskiria laimę sąlygojančios medžiagos, bet ir „deginami“ streso metu išsiskyrę biologiškai aktyvūs junginiai, pavyzdžiui, daug greičiau suskaidomas kortizolis.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-19 09:00

Pajuskite fizinio krūvio teikiamą naudą

Fizinio krūvio metu ne tik išsiskiria laimę sąlygojančios medžiagos, bet ir „deginami“ streso metu išsiskyrę biologiškai aktyvūs junginiai, pavyzdžiui, daug greičiau suskaidomas kortizolis. Išsirinkite tokį fizinį krūvį ar jo rūšį, kuri Jums būtų maloni ir judėtumėte ne per prievartą, o dėl to, kad patys to norite. Ramesniems asmenims puikiai tiks joga ar pilatesas, aktyvesniems – važiavimas dviračiu ar bėgiojimas, vaikščiojimas gryname ore. Jei norite sustiprinti tam tikras raumenų grupes, išmėginkite sporto klubą, jei norite sportuodami „įdarbinti“ ir smegenis – pasimėgaukite stalo tenisu, mat būtent ši sporto šaka, kaip teigiama, geriausiai įtraukia ir mąstymo procesus. Manote, kad nesate sporto žmogus? Tuomet nepamirškite, kad judėjimas sode ar namų tvarkymas taip pat yra fizinė veikla, kuri puikiausiai gali prigaminti organizmui taip reikalingų papildomų endorfinų, padėsiančių pajusti malonumo jausmą, atsipalaiduoti, jaustis saugesniems.

„Nepadauginkite“ socialinių tinklų ir stresą keliančios informacijos

Atsargiai elkitės su socialiniais tinklais, apribokite mobiliojo telefono naudojimą, stenkitės skaityti ir klausyti mažiau neigiamų naujienų. Tyrimais įrodyta, kad daugiau paspaudimų ir aktyvaus skaitymo sulaukia dramatiškesnės antraštės – būtent tokių straipsnių ir venkite, nes ilgainiui tokia neigiama informacija gali pernelyg dirginti nervų sistemą, priversti papildomai nerimauti. Tyrimais taip pat įrodyta, kad nerimo sutrikimais ir depresija sergantiems žmonėms, apribojus mobiliųjų telefonų naudojimą, greičiau pavyksta pasveikti. Taigi naujienų portalus pakeiskite romanu, o telefono ekraną – pasigėrėjimu vaizdu pro langą.

Atraskite ryšį su gamta

Jei depresijos ir nerimo sutrikimų gydymas būtų paremtas tik specialių vaistinių preparatų vartojimu ir psichoterapijos lankymu, tuomet, tikriausiai, niekas nekentėtų nuo šiomis dienomis itin dažnai linksniuojamų sveikatos sutrikimų. Pasirodo vis daugiau mokslinių darbų apie tai, kad nerimo ir depresijos sutrikimus gali iššaukti šiuolaikinės visuomenės atotrūkis nuo gamtos. Taigi, grįžkite į gamtą, ir, nesvarbu, koks oras, dažniau pasimėgaukite pasivaikščiojimu miške ar parke. Jei ne visuomet turite galimybę išeiti laukan, nepamirškite, kad grynas oras namuose – taip pat labai svarbu. Kasdien išvėdinkite patalpas, kuriose leidžiate laiką ir miegate. Lengviau kvėpuosite ir geriau miegosite. Dirbdami kompiuteriu nepamirškite vis pažiūrėti pro langą – tai daryti reikėtų bent po penkias minutes kiekvieną valandą. Dar geriau, jei turite galimybę kas valandą bent kelioms minutėms išeiti į lauką ar balkoną.

Levandų eterinis aliejus – į kovą su lengvu nerimu ir miego sutrikimais

LILANDOR yra tradicinis augalinis vaistinis preparatas, skirtas lengvam nerimui malšinti ir miegui palengvinti. Šis vaistinis preparatas vartojamas pagal nurodytas indikacijas, pagrįstas išimtinai ilgalaikio vartojimo patyrimu. Levandų eterinis aliejus nesukelia priklausomybės, neslopina, netrukdo darbui ir vairavimui. Būtina vartoti šį vaistą tiksliai kaip aprašyta jo pakuotės lapelyje arba kaip nurodė gydytojas arba vaistininkas. Jeigu abejojate, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką, nes neteisingai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai. Rekomenduojama dozė yra: suaugusiesiems ir vyresniems kaip 12 metų vaikams – tik viena minkštoji kapsulė vieną kartą per parą. Minkštąją kapsulę reikia nuryti nesukramtytą užsigeriant pakankamu skysčio kiekiu (geriausia stikline vandens). Jeigu simptomai išlieka po vaisto vartojimo dvi savaites, rekomenduojama kreiptis į gydytoją arba kvalifikuotą sveikatos priežiūros specialistą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje