Vakarais vartotės lovoje? Miegą pagerins 6 įpročiai

Kai baigiasi žiema ir atšyla orai, daugiau žmonių skundžiasi, kad prastai miega. Pasirodo, ilgesnės dienos gali sutrikdyti miego hormono – melatonino – gamybą organizme. Kaip sau padėti? Specialistai pateikia 6 patarimus.

Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Knarkimas, miegas.<br>Pexels nuotr.
Knarkimas, miegas.<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 27, 2024, 11:12 PM

Tvarka ar chaosas?

Nacionalinio miego fondo atliktos apklausos duomenimis, žmonės, kurie kasdien pasikloja lovą, 19 proc. dažniau miega giliai, o ryte jaučiasi žvalūs ir pailsėję.

JAV Sent Lorenso universiteto mokslininkai taip pat nustatė, kad netvarkingi miegamieji didina nerimą. Tačiau yra ir kita medalio pusė. Palikti sujauktą lovą gali būti naudinga, nes po nakties gali išdžiūti ant patalynės likęs prakaitas. Dėl šios priežastis dulkių erkutės dehidratuoja ir žūsta.

Ką dar veikiate lovoje?

Ar turite televizorių miegamajame? Medikai įspėja, kad žiūrint televizorių lovoje gali atsirasti nugaros ir kaklo skausmai, taip pat stuburo problemos. Jei skaitote lovoje, Harvardo medicinos mokyklos specialistai pataria rinktis knygą, o ne skaitmeninius prietaisus, nes jų skleidžiama mėlyna šviesa slopina miego hormonus.

Pastovus režimas

Ištirta, kad beveik trys ketvirtadaliai britų nemiega rekomenduojamų 7–9 valandų kiekvieną naktį. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad geriausias laikas eiti miegoti yra 22–23 val. vakaro, tačiau norint gerai išsimiegoti, svarbiausia laikytis pastovaus režimo.

Savaitgalio miegas iki pietų gali sutrikdyti mūsų organizmo vidinį laikrodį, o darbo savaitės metu paspausti ilgiau irgi nėra į gerą. Pastebėta, kad netvarkingas ritmas sugadina miegą, žmogus jaučiasi apsnūdęs ir nepailsėjęs.

„Be galo svarbi ir miego rutina – pastovus miego tvarkaraštis, kurio turėtų būti laikomasi kiekvieną mielą dieną. Turime stengtis eiti miegoti ir keltis tuo pačiu metu“, – lrytas.lt anksčiau yra sakiusi ryšį tarp miego sutrikimų ir neurodegeneracinių ligų tyrinėjanti mokslininkė Laura Stankevičiūtė. Pilną interviu su eksperte rasite čia.

Švarūs patalai

Patalynės ir antklodžių užvalkalus reikia skalbti bent kas dvi savaites. Tačiau jei sergate astma, egzema ar esate alergiški dulkių erkutėms, patartina tai daryti kas savaitę.

Trečdalį pagalvės svorio gali sudaryti vabzdžiai, negyva oda ir dulkių erkutės, kurios gali būti bakterijų ir kenksmingų grybelių buveinė. Reguliariai skalbkite pagalves 60 C temperatūroje.

Pižama ar Adomo kostiumas?

Mokslininkai nustatė, kad miegoti išsirengus nuogai gali būti naudinga: tai padeda reguliuoti kūno temperatūrą ir netgi gali pagerinti seksualinį gyvenimą.

Panašu, kad nėra tobulos miego pozos, tačiau turėkite omenyje, kad miegojimas ant kairiojo šono geriau malšina rėmenį, o miegojimas ant nugaros didina knarkimo ir dantų griežimo tikimybę.

Kad ir kokia poza miegotumėte, pasirūpinkite, kad kambaryje būtų tamsu ir vėsu (16–18 °C). Vėdinkite patalpas – grynas oras padės lengviau užmigti.

Kartu ar atskirai?

Tyrimai parodė, kad bendra lova gali padėti poroms geriau išsimiegoti ir pagerinti emocinį ryšį, taip pat sumažinti skausmą, nes miegant su partneriu išsiskiria geros savijautos hormonai.

Tačiau jei jūsų antroji pusė knarkia, miego trūkumas gali turėti įtakos viskam – nuo odos būklės iki svorio problemų.

O kaip dėl naminių gyvūnų? Atrodo, kad miegas drauge su augintiniu gali sumažinti stresą. Kita vertus, tai gali padidinti riziką užsikrėsti infekcijomis ar kirmėlėmis.

Parengta pagal Express.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.